gimenez

VK Sportphoto

Nieuws

Geloof de basis voor topseizoen Timber: "Fijn als je ergens je gedachten neer kan zetten"

Stan

Quinten Timber is bij Feyenoord bezig aan een uitstekend seizoen. Op het middenveld van de Rotterdammers schitterde hij in zowel in binnen- als buitenlandse topduels, terwijl 21 april de bekerfinale wacht tegen N.E.C. Daar tegenover staat het grote gat met PSV in de Eredivisie en de teleurstellende uitschakeling in de Europa League tegen AS Roma. In de Trouw vertelt hij over zijn roerige seizoen.  

Om te dealen met tegenslagen zoals die in Rome, haalt Timber veel kracht uit het geloof. Het is zijn houvast en basis in het roerige profvoetballer-leven en daarin staat hij niet alleen. Bij Feyenoord vormt hij samen met Lutsharel Geertruida, Quilindschy Hartman, Santiago Giménez en Igor Paixão een groepje van gelijkgestemden, dat voor wedstrijden nog even in de kleedkamer achterblijft om te bidden. "Meestal zijn Quilindschy en ik degenen die het gebed doen", zegt Timber daarover. "Dat doen we in het Engels of Nederlands, of 'Santi' doet het in het Spaans. Hoewel ik geen Spaans spreek, begrijp ik wel wat hij bedoelt."

Het gezamenlijk belijden van het geloof zorgt voor verbondenheid bij de Feyenoorders. "Het draait om de connectie, de extra kracht om het veld op te gaan. En het is ook de dankbaarheid. We bidden niet alleen voor onszelf, maar ook voor de tegenstander en dat alles buiten het stadion goed mag verlopen. Dat iedereen weer gezond het veld af komt en naar huis gaat."

Timber heeft wel een idee waarom geloof een grote rol speelt in het leven van veel voetballers. "Het is een harde wereld. En het is fijn als je dan ergens, bij iemand, je gedachten neer kan zetten."

Winnaar
Dit seizoen tilde Timber zijn spel naar een hoger niveau en groeide hij in De Kuip uit tot een van de sterkhouders van de formatie van Arne Slot. Tijdens de Champions League-duels ondervond hij dat er in de top echter ook andere dingen worden gevraagd. "Tegen Atlético ging er bij een corner iemand op mijn tenen staan. Al weet ik niet of dat bewust was of niet", zelf is de Utrechter ook niet altijd een lieverdje tussen de lijnen. "Ik heb wel gemerkt dat ik voor een tegenstander soms ook irritant kan zijn in het veld, maar ik ben gewoon een winnaar, weet je."

Timber vertelt dat er bij hem al van jongs af aan in zit. "Ik kan mij wel een moment herinneren dat we bij een bungalow aan het voetballen waren en tegen andere jongens van onze leeftijd speelden. Wij waren een stuk beter. En op een gegeven moment brak er ruzie uit en haalden zij hun broers erbij. Wij waren in de minderheid, maar lieten niet over ons heen lopen. Dan moet je er gewoon staan."

Voetbaldroom
Ook dit staat seizoen staat Timber er elke week voor Feyenoord. Na een eerste jaar waarin hij kampte met fitheidsproblemen en blessures, begint de middenvelder zijn belofte sinds afgelopen zomer in te lossen. "Ik denk dat ik altijd wel het vertrouwen van de trainer heb gehad. In de voorbereiding, toen ik terugkwam van een blessure, vond ik ook dat ik nog niet zo goed speelde. Dat zei ik ook tegen de trainer. Ik zei: trainer, ik zit er nog niet lekker in. Hij zag dat ook. Vanaf de eerste competitiewedstrijd ging ik van de 'tien' weer terug naar de 'acht', een box-to-boxpositie. Dat ging best wel goed. Vanaf dat moment heb ik die lijn doorgetrokken."

Zijn prestaties in Rotterdam-Zuid zijn ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Timber staat in de belangstelling van meerder topclubs en een zomers vertrek bij Feyenoord is dan ook verre van uitgesloten. "Of ik er klaar voor ben? Het is ook een kwestie van jezelf er klaar voor maken."

Eerst hoopt Timber komende zomer op het EK te mogen spelen met Oranje, waar hij deze interlandperiode voor het eerst voor is opgeroepen. Mogelijk kunnen hij en zijn tweelingbroer Jurriën in Duitsland een voetbaldroom uit laten komen. "Ons grote doel is om samen in het Nederlands elftal te spelen. Dat zou prachtig zijn."

Delen

Reacties

Ik word niet goed van die lui die maar naar de wolken kijken als gescoord hebben. Daar is niks,
Bidden werkt niet sukkels en boven is niks. Dat stomme kutgeloof. Ik word er ziek van. Brengers van het geloof zijn kindermisbruiker en moordenaars. Dat daar nog iemand achteraan loopt. Hou het bij voetbal en steek dat geloof van je maar in je reet.
Er zijn altijd wel mensen die een ander niet in z'n waarde kunnen .
Die moeten eens voor de spiegel dan zien ze een sukkel van van de laagste orde grote muil niets positiefs kunnen voortbrengen.
Als alleen maar afgeven op een ander z'n leefwijze of doen en laten.
Inspirerend.
Zal nooit vergeten hoe hij die viking Gaaei in de Arena opzij kegelde en Santi bediende en op aangeven van Q het 'onverslaanbare' Pisvee uit de beker (kegelde). Bidden (afstemmen op het Hogere en je eraan overgeven) werkt. Zouden meer mensen mogen doen :-)

"Tegen Atlético ging er bij een corner iemand op mijn tenen staan. Al weet ik niet of dat bewust was of niet"
Haha, tegen Spanjaarden kun je er een fles Tequila op innemen dat dat bewust was. Met gifkikker Simeone wel 2.