gimenez-1

VK Sportphoto

Analyse

Gimenez bij doelpunt tegen Go Ahead Eagles in illuster rijtje

Van de redactie

Santiago Giménez kan de derde Feyenoord-speler worden met dubbele cijfers qua doelpunten na zeven gespeelde wedstrijden. De beroemde Feyenoord-spitsen Henk Schouten en Ove Kindvall gingen hem voor.

Henk Schouten 1959/1960 - 10 doelpunten
De naam van Henk Schouten blijft voor eeuwig onlosmakelijk verbonden aan de 11-4 overwinning op de Amsterdamse De Volewijckers. Op 2 april 1956 nam Henk Schouten 9 doelpunten voor zijn rekening. Het tiende doelpunt scoorde hij ook, maar werd om onduidelijke redenen afgekeurd.
Het seizoen 1959/1960 leek Feyenoord eindelijk na 20 jaar weer eens landskampioen te zijn geworden. Feyenoord eindigde gelijk met Ajax, maar had een beter doelgemiddelde. Desondanks moest een kampioenswedstrijd in het Olympisch Stadion uitmaken wie landskampioen ging worden. Feyenoord leidde bij rust met 0-1. Coen Moulijn schoot vlak na rust de 0-2 binnen, maar de arbiter meende van hele grote afstand te zien dat Coen Moulijn hands gemaakt zou hebben en keurde de belangrijke treffer af. Ajax bleef in de wedstrijd en won uiteindelijk.
Henk Schouten wist in de eerste drie wedstrijden van dat seizoen nog niet het net te vinden, maar kwam daarna op stroom. In de 5de wedstrijd uit bij het Amsterdamse Blauw-Wit was hij vijfmaal trefzeker en de wedstrijd erna thuis tegen MVV scoorde hij een hattrick. In speelronde 4 thuis tegen PSV en speelronde 7 uit bij Rapid JC scoorde hij een keer. Hij eindigde uiteindelijk op 24 doelpunten dat seizoen.
Het seizoen erop ging Henk Schouten weer flitsend van start met negen doelpunten in zeven wedstrijden, waaronder vier stuks op speelronde 2 in de 9-5 tegen Ajax. Dat was ook een magnifieke overwinning.

Ove Kindvall 1967/1968 - 10 doelpunten
Bij Ove Kindvall denken we voor altijd aan de 2-1 in San Siro tegen Celtic op 6 mei 1970.
In het seizoen 1967/1968 beleefde Feyenoord een van de beste seizoensstarten ooit. De eerste tien wedstrijden werden gewonnen en Ove Kindvall was in zijn tweede seizoen voor Feyenoord behoorlijk productief. In de 7de wedstrijd uit bij ADO nam hij een viertal doelpunten voor zijn rekening. In de drie wedstrijden erna was hij nog eens zes keer productief. In de 10de wedstrijd tegen DOS scoorde hij wederom vier maal. De teller stokte uiteindelijk op 28 dat seizoen.

Pétur Pétursson 1979/1980 - 9 doelpunten
De IJslander kwam dicht bij de magische grens van 10. Zijn doelpunten waren regelmatig verdeeld. Alleen op bezoek bij NEC en bij ADO scoorde hij tweemaal. Het seizoen beëindigde hij met 23 treffers.

In het eerste Eredivisieseizoen scoorde Cor van der Gijp de meeste doelpunten ooit in één seizoen. Dat waren er 32.

Delen