Gimenez Almere City

Nieuws

Giménez tegen Heracles op jacht naar unieke records

Dennis

Santiago Giménez maakte tegen FC Volendam zijn achttiende competitiedoelpunt en is daarmee onbetwiste de topscorer van de Eredivisie. De Mexicaanse topschutter is daarmee hard op weg om records te breken.

De doelpuntenregen van Giménez is niet een kortstondige opleving. De spits vindt al het hele kalenderjaar het vijandige doel. Zijn goal tegen FC Volendam was alweer zijn 31e competitiedoelpunt van 2023. Slechts één speler scoorde deze eeuw meer goals in één kalenderjaar. Mateja Kezman maakte in 2003 maar liefst 32 doelpunten voor PSV.

Giménez is wel inmiddels een aantal grote namen gepasseerd. In 2005 kwam Dirk Kuyt tot 30 doelpunten voor Feyenoord en Luis Suarez eindigde het jaar 2009 eveneens met 30 competitietreffers. Giménez heeft dit kalenderjaar nog één competitiewedstrijd om het record van Kezman te evenaren of zelfs te verbeteren. Op 17 december speelt Feyenoord een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo.

Coen Dillen-index
Het Eredivisierecord is sinds jaar en dag in handen van Coen Dillen. De spits maakte in het seizoen 1956-1957 maar liefst 43 doelpunten in het shirt van PSV. Sindsdien volgt de vergelijking wanneer een spits aan de lopende band scoort. Het leidde zelfs tot de introductie van een heuse Coen Dillen-index, ooit bedacht door NOS Studio Sport toen Mateja Kezman namens PSV als een bezetene scoorde. Maar welke spits het ooit probeerde, in de buurt van Dillen kwamen ze nooit.

Nu wordt Giménez in verband gebracht met de befaamde Coen Dillen-index. Na 15 speelrondes loopt de Mexicaan inmiddels tien doelpunten voor. Dat klinkt veel, maar na deze speelronde ging het pas echt draaien bij Dillen, om pas bij 43 te stoppen. 

Laat hem dat record pakken
Oud-Feyenoorspits en stadionspeaker Peter Houtman hoopt dat Giménez de lijn door kan trekken. “43... Dat zijn er wel heel veel. Ik gun het die jongen van harte hoor, daar niet van. Laat hem dat record pakken, dat zou fantastisch zijn”, zo zegt hij in Algemeen Dagblad. 

“Het is ook wel heel erg lang geleden, hè. Ik moet wel echt graven in mijn geheugen. De naam van Dillen zal weleens voorbij zijn gekomen misschien, maar ik heb mezelf nooit in van die indexen zien staan, hoor. Ik maakte er 30. Ik wilde gewoon mijn goals maken, verder niet. Ja, de naam van Ove Kindvall kwam vaak voorbij. Terecht en logisch met zo’n icoon”, zo denkt Houtman terug aan zijn eigen carrière in de punt van de aanval.

“Soms denk je: had ik er nog meer kunnen maken? In mijn tijd moest ik me het leplazarus lopen tijdens de trainingen. Ik kende elke boom in het Kralingse Bos. Aan het einde van de wedstrijden was ik vaak vermoeid. Maar ja, ik kan natuurlijk niet bewijzen dat me dat goals heeft gekost”, aldus Houtman. 

Delen

Reacties

Praten over Eén record kun je vaker niet doen en over spreken als speler. De kwaliteit van het voetbal gaat hier vaker niet beter op worden. Zelf denk ik dat Pavlidis topscorer gaat worden dit seizoen. Belangrijker is om gewoon te blijven winnen en niet met andere dingen bezig zijn.
Erg overdreven om te spreken over onbetwist topscorer? De. Immer twee zit er maar twee doelpunten achter met een wedstrijd minder gespeeld.