VK Sportphoto
Nieuws
Guus Baars: "Ik heb nu toch weer de honger om weer te voetballen"
Guus Baars vertelde tóch weer de energie terug te krijgen om weer te gaan voetballen. Eind augustus maakte Baars bekend te stoppen met profvoetbal. Ook bekeerde de gestopte voetballer zich tot de islam. Tegenover Voetbal International doet hij nog één keer zijn verhaal.
Niemand had eind augustus kunnen verwachten dat Guus Baars een einde zou maken aan zijn profcarrière. Hierdoor werd hij ineens bekend. Zijn filmpje op Instagram werd meer dan 200.000 keer bekeken. Hij kreeg berichten van allerlei mensen. "Ik heb ook veel berichtjes gehad van islamitische voetballers, zoals Arnaut Danjuma en Orkun Kökcü." Ook de NOS, FunX en diverse andere media hebben geprobeerd contact te zoeken met Baars. Hij vond het leuk om mee te maken, maar was ook blij toen de storm rondom hem weer ging liggen.
De profcarrière van Guus Baars begon in de jeugdopleiding van RKC/Willem II. "Toen moest ik letterlijk huilen van geluk." Zo blij was de voormalige voetballer dat hij daar mocht gaan spelen. Toen later ook het grote Feyenoord interesse toonde, was de keuze snel gemaakt: "mijn vader is Feyenoorder in hart en nieren." In zijn tijd bij Feyenoord speelde hij met de beste spelers van zijn leeftijd. Hij mocht zelfs naar Oranje Onder-17. Daar speelde hij met Xavi Simons: "Daar merkte ik hoe snel Xavi Simons was, hij maakte me behoorlijk gek in dat partijtje. Niemand wilde hem dekken, dus deed ik het. Daar merkte ik hoe snel hij was. Deze jongen heeft écht ongelooflijk veel talent." Alles ging goed in de carrière van Guus Baars, maar toen kwamen de eerste tegenslagen.
"Ik kreeg een zware enkelblessure." Hierdoor was hij lange tijd uit de roulatie en stagneerde zijn ontwikkeling; niet alles ging meer vanzelf. In de coronaperiode verdiepte hij zich steeds meer in het geloof en besefte dat er meer was dan alleen voetbal. Dit leidde uiteindelijk tot zijn besluit om te stoppen met voetbal, maar het begint toch weer te kriebelen.
Baars bekeerde zich tot de islam en stopte met voetballen. "Gelukkig steunden mijn ouders mijn keuze volledig." Toch begint het profvoetbal weer te prikkelen. "Ik was door meerdere redenen het plezier kwijt, maar nu voel ik weer de honger. Dat had ik echt niet verwacht, maar ik ben er wel blij mee." Hij traint nu één of twee keer per dag met techniektrainer Patrick Alimasi. En hij traint bij het bewegingscentrum van oud-atleet Errol Esajas.
De 20-jarige voormalige Feyenoorder hoopt binnenkort weer een club te vinden. Hij staat in principe voor alles open, maar heeft wel een voorkeur: "Het liefst een club in een islamitisch land, zodat ik mijn hobby kan uitoefenen, de Arabische taal kan leren en mezelf nog meer in het geloof kan verdiepen. Ik zie wel wat er op mijn pad komt." Hij heeft er alle vertrouwen in dat hij snel weer op het voetbalveld staat. Als dat niet meer mocht lukken, heeft hij wel al een idee wat hij wil gaan doen: een beroep waarbij hij mensen kan helpen, bijvoorbeeld in de zorg.
Reacties
De vraag is gerechtvaardigd of je zoveel aandacht aan moet besteden aan de mentale oprispingen van iemand die de status van jong volwassene amper bereikt heeft.
Het voetballen in een Arabisch land, waarschijnlijk voor de knaken is ook niet echt haram.
Heeft nog veel te leren.
Deze jongen gaat nog ver komen, financieel gezien al helemaal. Het is hem gegund!