Nieuws
Van den Herik: “Een voetbalclub moet investeren in spelers en niet in onroerend goed”
Jorien van den Herik toonde zich een fel tegenstander van Feyenoord City, de gebiedsontwikkeling van Rotterdam-Zuid dat voorzag in de bouw van een nieuw stadion van Feyenoord. Volgens de oud-voorzitter ging de discussie niet over het wel of niet bouwen van een nieuw onderkomen. “Van mij mag er een nieuwe Kuip komen, daar gaat het niet om”, zo vertelt Van den Herik bij ESPN.
“Als de club er maar beter van wordt”, zo benoemd de 'Grote Kale Leider' wat volgens hem het uitgangspunt moet zijn. “Maar de club werd er juist minder van en had met veel meer risico te maken. Daar ben ik voor gaan liggen.”
Toen Feyenoord City strandde, vertelde algemeen directeur Dennis te Kloese dat de club nog zeker tien jaar in De Kuip zou voetballen. “Renoveer het stadion dan. Zorg dat de faciliteiten goed zijn”, aldus Van den Herik. “Op de grasmat na is de accommodatie niet goed. Die is niet meer van deze tijd.”
De markante oud-voorzitter zegt dat er meerdere opties zijn om de club vooruit te helpen met het stadiondossier. “Daar zijn verschillende business modellen voor. Bijvoorbeeld het model dat de stad een stadion neerzet en dat verhuurd aan de club. Met de afspraak dat je op wedstrijddagen ook de volledige exploitatie hebt qua horeca.” Volgens Van den Herik was in zijn tijd de horecaopbrengst al een heet hangijzer. “Ik werd erop aangekeken dat de friet te duur was en niet te eten. Maar ik ging daar niet over. De hele horeca – wat een belangrijke bron van inkomsten is – die kwam niet naar Feyenoord toe. Als het stadion niet van de club is, dan moet de club op de wedstrijddag het wel zelf kunnen uitbaten. En daar wil je dan best huur voor betalen.”
Van den Herik toont zich minder enthousiast over een stadion waarvan de club ook eigenaar is. “Van mij hoeft dat niet per se. A priori moet een voetbalclub investeren in spelers en niet in onroerend goed dat één of twee keer per week wordt gebruikt. Dat is nooit rendabel te maken.” Hij betwijfelt dan ook of het kopen van de huidige Kuip een goede zet is. “Als je geen eigenaar meer bent van de gronden in de directe omgeving van het stadion, dan moet je je afvragen of je daarvan eigenaar wilt zijn. Of dat je je geld investeert in de sport zelf.”
Reacties
Dus, het stadion is niet meer van deze tijd en de stad moet investeren om dit te verbeteren, omdat Feyenoord zich moet bezig houden met voetbal.
Maar op wedstrijddagen (praktisch de enige dagen dat horeca inkomsten heeft), moet Feyenoord de volledige exploitatie moet krijgen.
Een stadion is niet rendabel zegt hij, omdat er maar één of twee dagen in wordt gevoetbald per week.
Dus iedereen moet investeren behalve de club, maar de club moet wel verdienen aan de investeringen van alle anderen.
Klinkt een beetje als zijn 50Plus partij. We verdienen en willen alles, maar daar moeten alle anderen voor betalen.
Dan komen alle inkomsten van verhuur voor een congres, of een concert zoals in de zomerstop juist naar de club.