jorien-van-den-herik

Nieuws

“Het is daar een puinhoop. Iedere club maakt dat wel eens mee”

Van de redactie

Jorien van den Herik kijkt tevreden naar de prestaties van Feyenoord op meerdere vlakken. “De organisatie zit nu goed in elkaar”, zo zegt de oud-voorzitter bij ESPN. 

“De bemensing, zoals dat heet, is goed. Er is rust in de tent, wat natuurlijk ook met de resultaten heeft te maken”, zo beoordeeld Van den Herik de situatie bij de club. “Er zit een goede trainer en het elftal zit goed in elkaar. Het is een echte ploeg dat bovendien modern voetbal speelt. Fel op de bal en fel op de man. Dat zie ik graag.” Over het feit dat trainer Arne Slot destijds van concurrent AZ overkwam. “Die heeft daar een goede opleiding gehad.”

Van Praag
Zo goed als de Feyenoord-organisatie staat, zo onrustig is het momenteel bij aartsrivaal Ajax. “De organisatie is wankel. Je kan eigenlijk niet eens over een organisatie praten”, zo zegt Van den Herik. “Het is daar een puinhoop. Iedere club maakt dat wel eens mee.”

Michael van Praag stapte afgelopen week naar voren om plaats te nemen in de Raad van Commissarissen van de Amsterdamse club. Van den Herik kent hem nog vanuit zijn tijd als voorzitter van Feyenoord, toen Van Praag dezelfde functie vervulde bij Ajax. Het initiatief van Van Praag is opvallend, omdat de voetbalbobo ooit vertelde dat je nooit moet terugkeren. Van den Herik vindt het wel vermakelijk. “Een bekende oud-voorzitter van Feyenoord, Cor Kieboom, zei ooit ‘waar staat geschreven dat ik consequent moet zijn?’ Je kan een andere gedachte krijgen”, zo lepelt hij een quote uit het verleden op. “Ik zou het niet doen. Maar misschien heeft Michael meer tijd dan hij had gedacht. En het is natuurlijk zijn club.”

Van Praag heeft laten weten de supporters problematiek te willen bezweren door met de harde kern koffie te gaan drinken. Van den Herik heeft er zijn bedenkingen over. “Dan gaat hij als commissaris met supporters praten, dat zou hij niet moeten willen doen. Is dat niet meer een zaak voor de directie? Zet een goede directie neer. Die moeten uiteindelijk het werk doen.”

Delen

Reacties

Ach, Ajax is nog een oase van rust als je het vergelijkt met de politieke partij 50+. In een vlaag van lachwekkende zelfoverschatting, meende de GKL daar de ervaren bestuurder uit te kunnen hangen, maar gisteren had hij de hulp van de politie nodig om van een ongewenste kandidaat lijsttrekker af te komen.
De man heeft zich 30 jaar geleden zeer verdienstelijk gemaakt als puinruimer na het HCS-echec maar vanaf dat er i.p.v. gebulldozerd gebouwd moest worden, heeft hij minstens evenveel fouten gemaakt als dat hij goede keuzes maakte. Het handhaven van Van Hanegem en dus het wegwerken van Wim Jansen, het aanstellen en binnen 3 maanden ontslaan van Thijs Librechts, het aanstellen, koud stellen en uiteindelijk bij het grof vuil zetten van Nicole Edelenbos, het met Van Hanegem afspreken dat Leo Beenhakker hem NIET op zou volgen en als gevolg daarvan aanstellen van Arie Haan (die dan wel weer kon worden opgevolgd door Don Leo), het wegwerken van Rob Baan, het aanstellen van Mark Wotte en Ruud Gullit, de verkeerde renovatie van de Kuip midden jaren '90. En dit zijn dan nog maar de grotere issues.
Zijn vertrek was onvermijdelijk in 2007, alleen maakte na hem Peter Vogelzang er een even grote puinhoop van, met alle gevolgen van dien. Dat hij 16 jaar later nog met enige regelmaat de publiciteit zoekt, is karakteristiek voor het pathetische praalhans-gedrag waar de man in uitblinkt. Maar goed tussen 1991 en 1993 heeft hij het goed gedaan, dat dan weer wel.....
Hij is weliswaar niet de jongste meer, maar de 'spirit' is nog niet weg bij hem. Hij blijft, ondanks de manier waarop hij de club heeft moeten verlaten, gewoon een icoon die een prominente plek verdient in de geschiedenis van onze mooie club. En hij zegt gewoon heel rake dingen over o.a. van Praag en hoe die zijn rol ziet. Wel mooi om afentoe zo'n krasse knar, die het een en ander in zijn leven heeft meegemaakt, te horen