Dávid Hancko | VK Sportphoto

VK Sportphoto

Nieuws

Hancko ziet het verdedigend weer misgaan: "Daar moeten we echt van af"

Van de redactie

Feyenoord is het kalenderjaar 2024 in de Eredivisie begonnen met een gelijkspel. Zondag kwam de ploeg van trainer Arne Slot in een regenachtige Kuip niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen N.E.C.. Opnieuw kregen de Rotterdammers twee doelpunten uit het niets te verwerken. Na afloop van het duel stond een balende David Hancko RTV Rijnmond te woord.

Feyenoord domineerde in de eerste helft, kwam op een 2-0 voorsprong, maar moest toch nog voor rust bij de eerste de beste kans van N.E.C. direct de bal uit het net vissen. Als iemand na dertig minuten voetbal tegen de Slowaakse verdediger van Feyenoord had gezegd dat zij deze wedstrijd niet zouden winnen, had hij het niet geloofd. "Ik kan het niet geloven. We waren met 2-0 voor aan het winnen. Alle kansen die we kregen op de 3-0 en 4-0... Ik zou het nooit geloofd hebben", begint Hancko.

Opnieuw kreeg Feyenoord bij de eerste de beste kans van de tegenstander een tegendoelpunt. "Natuurlijk is dat frustrerend. Daar moeten we echt vanaf en het uit ons spel krijgen. Het haalt ons altijd naar beneden. We praten en trainen hier veel op. We moeten met meer passie in ons zestienmetergebied dit soort situaties verdedigen want het was hun enige mogelijkheid om terug te komen in de wedstrijd. Het is opnieuw een les voor ons. Het gebeurde ook tegen Atlético Madrid in de Champions League. We moeten echt beter op dit soort situaties spelen", aldus Hancko. 

Waar de Rotterdammers er regelmatig in slagen een wedstrijd in de slotfase te redden, lukte het zondag tegen N.E.C. niet meer op de verlossende goal te maken. "Ik denk dat we heel veel kansen hebben gehad. Ikzelf had een schot en ook bij de standaardsituaties waren we er iedere keer, maar we waren niet in staat om te scoren", baalt Hancko. "Dat speelt ook mee: oké, je kan een doelpunt tegen krijgen, maar we hadden vandaag 3, 4, 5 goals kunnen maken als we wat meer geluk hadden gehad en passie hadden getoond in het strafschopgebied. We moeten ons spel dus verbeteren in de strafschopgebieden. In die van ons, maar ook in die van de tegenstander. Dan gaan we de wedstrijden zeker winnen."

Voor alsnog kost het Feyenoord echter steeds veel energie om tot een resultaat te komen, merkte Hancko ook deze wedstrijd. "Het is altijd moeilijk als zij zo laag spelen en wij eromheen moeten. Het was fysiek een lastige wedstrijd, we waren constant aan het pushen en loopacties aan het maken. Ik denk dat iedereen fysiek een 100% prestatie heeft geleverd in deze wedstrijd. Maar zijn verdedigen heel goed. We moeten het gewoon niet tot die situatie laten komen in de laatste 15 à 20 minuten. We moeten scoren, de wedstrijd al domineren en tegen die tijd moeten we die wedstrijd al gewonnen hebben", besluit de Slowaak.

Delen

Reacties

De Feyenoorders weten niet meer wat verdedigen is, omdat ze het nooit meer doen. De achterste linie oefent blijkbaar alleen op het rondspelen van de bal, met de bedoeling dat de tegenstander er steeds net niet bij kan en met de hoop op het vinden van een opening. Zouden we de bal wat eerder naar voren rammen, dan lopen we weliswaar het risico dat de tegenstander wat vaker een aanval kan opzetten, maar dan leren we tenminste wel hoe we zo’n aanval moeten verdedigen. Juist omdat Feyenoord zo succesvol jaagt op de bal is het echte verdedigen een bijzaak geworden, de verdedigers hadden bij beide tegengoals geen idee hoe ze de aanval moesten afstoppen en je voelde die goals dus aankomen. Ik zag zelfs direct na het schot wat de 2-2 zou betekenen, dat Bijlow niet goed stond en de bal niet zou keren: Bijlow is inmiddels meer gewend aan het bekende rondootje met de verdedigers achterin, een beetje meevoetballen dus. Af en toe op tijd uitlopen kan hij nog goed, maar zomaar een schot op het doel verwerken doel verwerken … wat is dat voor iets raars?
NEC daarebregen liep de hele wedstrijd te verdedigen, dat ging maar twee keer mis en ze hadden wat geluk, zoals bij de poging van Timber. Maar dan krijgen ze één kans op een counter met als gevolg een vrije trap.
Aan Feyenoord zijn standaard situaties niet besteed, maar onze tegenstanders stichten er altijd gevaar mee, dus kon NEC in plaats van een zwaarverdiende 3 of 4 nul achterstand met een hoopvolle 2-1 achterstand de rust in.
De 2-2 was een logisch gevolg van tussen de palen en onder de lat schieten. Eén geslaagde poging was genoeg voor NEC, want Feyenoord beheerst dat onderdeel nog niet zo goed. Voor 3 doelpunten hebben wij tegenwoordig net iets teveel pogingen nodig. We mogen eigenlijk nog blij zijn dat NEC niet 3x op doel heeft geschoten.
Als iedereen gewoon op zijn zone blijft.
Iedereen loopt overal, Hartman, Hancko, Geertruida.
Kijk naar de concurrent 020 iedereen is aan het aanvallen en proberen te scoren,
maar een doelpunt voorkomen is net zo lekker als scoren hoor!
De "nul" houden is een doel op zich voor de verdediging. Ik zie er niets van.
Echt heel triest...
Misschien gewoon terugschakelen naar man dekken ipv zone dekken..mannetje houden zeiden wij in de kelderklasse
Gewoon bij elke paal een verdediger, dan maak je je goal veel kleiner.
En veel meer trainen op kopkracht sn springtechniek