hancko

Hancko plaatst zich met Slowakije voor EK; Sauer buiten selectie gelaten

Karst

David Hancko en Leo Sauer hebben zich vanavond met Slowakije geplaatst voor het EK 2024 in Duitsland. Er werd in Bratislava met 4-2 gewonnen van Luxemburg. De Slowaken hadden aan een punt genoeg om de tweede plaats in groep J veilig te stellen en zijn door winst dus zeker van het eindtoernooi dat aanstaande zomer in Duitsland zich zal afspelen.

Slowakije beleefde een moeizame start van de wedstrijd en incasseerde al na 17 minuten een tegengoal van Orri Oskarsson, die de bal knap achter doelman Martin Dúbravka kopte. De Slowaken herstelden zich echter snel en trokken de stand gelijk in de 30e minuut door een doelpunt van Juraj Kucka. Zes minuten later schoot Ondrej Duda voor Slowakije raak vanaf elf meter, waardoor zij met een voorsprong de rust in gingen. Na de rust breidde Lukas Haraslin de voorsprong met twee goals verder uit naar 4-1. IJsland komt nog via Andri Gudjohnsen op 4-2, wat tevens ook de eindstand is.

David Hancko speelde de hele wedstrijd als linksback. De positie van linkercentrale verdediger, waar hij bij Feyenoord speelt, werd bezet door aanvoerder Milan Skriniar. Leo Sauer zat niet bij de wedstrijdselectie; de talentvolle jeugdspeler van Feyenoord moest vanaf de tribune toekijken hoe zijn team zich kwalificeerde voor het EK 2024. Een andere bekende naam in de opstelling was Robert Bozenik, de voormalige spits van Feyenoord, die de hele wedstrijd in de punt van de aanval stond, kwam niet tot scoren.

Met de kwalificatie van Slowakije en Portugal zijn beide EK-tickets in groep J nu vergeven. De twee landen zullen zich komende zomer in Duitsland meten met de Europese top. Andere landen die ook al gekwalificeerd zijn zijn: Oostenrijk, België, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Hongarije, Schotland, Spanje en Turkije.

Aanstaande zondag 20:45 speelt Slowakije het laatste duel in de EK-kwalificatie tegen Bosnië en Herzegovina. Voor beide teams staat er niks meer op het spel.