feyenoord-club-brugge-2-1-vriendschappelijk-jim-breeman-sports-photography-23

Jim Breeman Sports Photography

Nieuws

Hartman werkt hard aan spel: "Daarin kan hij zich nog verder ontwikkelen"

Stan

Met een assist op Santiago Gimenez was Quilindschy Hartman zondag van waarde voor Feyenoord in het oefenduel met het Portugese Benfica. De linksachter van de Rotterdammers brak vorig jaar door in De Kuip en maakte een stormachtige ontwikkeling door. Toch valt er volgens Hartman zelf nog genoeg winst te behalen, zo vertelt hij bij Voetbal International

"Ik heb wel een paar goede passes gegeven en denk dat ik goed fel was”, beschrijft Hartman zijn wedstrijd tegen Benfica. “Maar denk dat dit voor mij meer de standaard moet worden. In plaats van dat ik hier mag komen, omdat ik goed gespeeld heb."

De linksback weet hoe hij dit niveau vast moet houden. "Die standaard is een beetje wat je vandaag hebt gezien, dat ik altijd op groen moet staan. Dat is een beetje soms nog mijn ding, wat mij betreft en volgens de coaches: als de bal ver van mij af is, sta ik soms wat meer op oranje. Dan ben ik niet helemaal bezig met de situatie. Dat was vandaag beter. Daar probeer ik op te letten de laatste tijd."

De woorden van Hartman klinken Arne Slot als muziek in de oren. "Leuk om te horen dat hij woorden gebruikt die wij ook tegen hem gebruiken, als het om op groen staan gaat. We hebben het nog weleens over een stoplicht, dat spelers nog op rood of oranje staan in plaats van op groen, als de bal wat verder bij ze vandaan is. Leuk om te horen dat hij die woorden ook richting jullie gebruikt."

Aanvallend
Ook aan de bal ontwikkelt Hartman zich. "Ik merk ook vandaag dat ik meer in posities kwam om passes te geven. Daar voel ik me ook fijn bij, dat was wel goed", vertelt de vleugelverdediger, die zijn rendement omhoog wil krikken. "Dat is iets dat ik heb aangegeven: dat ik meer assists moet geven, meer in die positie moet komen. Fijn dat het dan vandaag lukt."

Slot verwacht ook dat zijn linksback aanvallend van waarde is. "Wat ik heel graag van Quilindschy zie, omdat het zo’n goede voetballer is, dat hij ook als linksback het middenveld in beweegt. Het leuke was dat hij het vandaag niet veel gedaan heeft, maar die éne keer dat hij het deed, wel een prachtige assist gaf."

Een back die in aanvallend opzicht wordt gebruikt als extra middenvelder komt steeds vaker voor in het topvoetbal. "Zoals Zinchenko dat doet bij Arsenal en we kunnen allemaal de andere voorbeelden bedenken bij grote clubs. Bij ons heeft Geertruida dat vorig jaar ook gedaan. Ik vind dat Quilindschy zich daarin nog verder kan ontwikkelen. Maar vandaag was daar al een mooi voorproefje van", zegt Slot daarover. 

De lat hoger leggen
Dat Hartman steeds meer van zichzelf eist is volgens Slot niet meer dan normaal. "Het is heel goed om te horen dat een speler die vorig jaar al een goed seizoen heeft gehad, de lat hoger legt. Maar dat doet niet alleen de speler, de trainer ook voor hem. Dit is de nieuwe standaard, zoals we ook altijd zeggen dat de competitiewedstrijd tegen Ajax thuis de standaard voor hem moet zijn."

De trainer van Feyenoord geeft tenslotte toe dat Hartman ook al een tijdje heel goed bezig is. "Het blijft ook een mens, je hoeft niet elke keer een 8,5 of een 9 te halen, maar dan moet de ondergrens wel heel hoog liggen. Dat vind ik dat hij dat vorig seizoen al behoorlijk goed gedaan heeft."

Delen

Reacties

Wat is er toch een hoop veranderen na de komt van Slot. Spelers die het uiterste van zichzelf vragen, (aanstaande) toptransfers en als favoriet de competitie in gaan. Top!
staat tegenover Bakayoko vrijdag
Wat een baas! Aan Hartman kan je heel duidelijk zien (en lezen) dat hij fysiek en mentaal er helemaal klaar voor is. En direct de ambitie uitspreken om Oranje te gaan halen, de titel te gaan verdedigen en goed te gaan doen in de CL. Ik hoop dat hij daar met vlag en wimpel in gaat slagen.
Hoe zit het met de contractverlenging van Hartman?
Speelt gewoon basis EK dadelijk. Screen maar.