Feyenoord - Vitesse • 4-0 [FT]

VK Sportphoto

Nieuws

'Het belang van de veelzijdige Geertruida'

Twan

Lutsharel Geertruida reist vandaag als één van de 23 namen af naar Rome om morgenavond de return te spelen tegen AS Roma. De thuiswedstrijd moest de rechtsachter aan zich voorbij laten gaan omdat hij ziek was. Volgens Slot een flink gemis, die tegenover Voetbal International meldt dat hij voor de Nederlands-international een sleutelrol in gedachten had tegen de Romeinen.

De trainer zou Geertruida als schakel hebben gezien om onder de druk van AS Roma uit te voetballen. Geertruida had als rechtsback naar binnen moeten spelen om zo een extra optie te worden in de opbouw. Zijn vervanger Bart Nieuwkoop heeft wel de verdedigende kwaliteiten en de conditie voor de traditionele rechtsachter, maar mist het voetballend vermogen dat Geertruida in de ploeg brengt.

"Zeker tegen dit Roma hadden we Lutsharel goed kunnen gebruiken," vertelt de trainer, "Dan zie je wat het ontbreken van een speler voor gevolgen kan hebben in je opbouw, manier van druk zetten, in alles eigenlijk." Slot wil daar niet mee zeggen dat kwaliteiten van andere spelers op die positie tekortkomen: "Die brengen weer andere eigenschappen met zich mee. Maar Lutsharel is voor ons spel belangrijk."

Goede statistieken

De statistieken die Geertruida dit seizoen in de Eredivisie behaalt bevestigen de woorden van de trainer. Zo staat Geertruida met 745 succesvolle passes eindigend op de helft van de tegenstander vierde in de Eredivisie onder Joey Veerman (748), Mats Wieffer (749) en Dávid Hancko (816). Ook met de passnauwkeurigheid van de rechtsachter (91,7% van de 1.425 passes) bevindt hij zich op een derde plek. Daar moet Geertruida alleen teamgenoot Trauner (91,8%) en Jorrel Hato (92,2%) voor zich dulden.

Naast een betrouwbare passer te zijn, scoort Geertruida ook in verdedigende statistieken goed. Na Olivier Boscagli (176), Calvin Verdonk en Dávid Hancko (164) is Geertruida met 129 balveroveringen de nummer vier met de meeste balveroveringen van de Eredivisie. Dit laat de Nederlands-international onder andere zien in de persoonlijke duels waarvan hij 67 procent weet te winnen. Daarmee is Geertruida na Dario van de Buijs (69%) en Dimitrios Siovkas (71%) ook de speler met het hoogste winpercentage persoonlijke duels.

De rechtsachter doet dit vrijwel altijd zonder over de schreef te gaan. Dit eredivisieseizoen is Geertruida de speler met de meeste speelminuten zonder gele kaart (1.961 minuten). Nog opmerkelijker is misschien dat Geertruida dit seizoen slechts zeven overtredingen heeft gemaakt, waarvan er maar één in 973 minuten in de Kuip.

Tot slot is Geertruida ook aanvoerder in het klassement meeste doelpunten als verdediger in de Eredivisie. De vleugelverdediger wist dit seizoen al zes keer het net te vinden. Hiermee is hij niet alleen koploper in de Eredivisie, maar staat hij zelfs internationaal op een gedeelde derde plek. Alleen Alejandro Grimaldo van Bayer Leverkusen (8) en James Tavernier van Rangers (12 waarvan 9 strafschoppen) scoorden vaker in competitieverband. Dat Geertruida doelpunten maakt voor Feyenoord is niet enkel dit seizoen. Sinds zijn debuut in 2018 scoorde de verdediger 22 keer namens de Rotterdammers.

Jongen van Zuid

Afgelopen zomer was Geertruida erg dicht bij een tranfer naar RB Leipzig. Voor een bedrag rond de 30 miljoen leek de rechtsachter niet meer houdbaar bij Feyenoord. Op het laatste moment ketste de transfer af, waardoor de Feyenoord-supporters en Arne Slot nog één seizoen van de geboren Rotterdammer kunnen genieten.

Een gemakkelijke route is het niet geweest voor Geertruida. Bij vorige trainers waren de minuten voor Geertruida wisselvallig. Zelf geeft de rechtsachter aan dat hij pas bij Dick Advocaat het vertrouwen voelde. Met de aanstelling van Arne Slot viel Geertruida helemaal met de neus in de boter. De trainer heeft al meerdere keren aangegeven erg gecharmeerd te zijn van de multifunctionele rechtsachter.

Inmiddels heeft Geertruida gedebuteerd in Oranje, is hij reserve-captain en bovenal één van de eerste namen op het wedstrijdformulier bij Feyenoord. Een stap lijkt na het huidige seizoen dan ook zeer waarschijnlijk. De 23-jarige rechtsachter heeft bij Feyenoord nog een doorlopend contract tot de zomer van 2025.

Delen

Reacties

Onze zwarte parel maakt het verschil in eindfases door zijn veelzijdigheid. Onderschat fenomeen. Helemaal als de wissels op zijn en je in een knockoutfase zit van een toernooi. Op te halen voor een hele forse bom duiten! 😂
Uitstekende cijfers voor deze uitstekende voetballer. Nou morgen even, samen met tien andere uitstekende spelers (en dan bedoel ik niet Minteh, zoals op fr-fans gesuggereerd) van Roma winnen en alles wat zich verbonden voelt met de ploeg is weer blij.
Geert is op dit moment de belangrijkste spelert……
Hij speelt de laatste tijd weer stuk sterker, zal niet lang meer te zien zijn in de Kuip, hij wil zelf een stap maken en Feyenoord zal nu wel moeten verkopen b
Zal dat niet gewoon door Beelen en Wellenreuther komen, Beelen is sneller dan Trauner, waardoor Geetruida aanvallender kan denken.