dsc00386

Jim Breeman Sports Photography

Nieuws

Hoe is het met de clubtopscorer van 1997?

Nigel

Wie herinnert zich Pablo 'Vitamina' Sánchez nog? De Argentijn maakte 28 jaar geleden naam in De Kuip. Het Algemeen Dagblad zocht hem op in Chili. 

In het seizoen 1996/1997 was hij nog de clubtopscorer bij Feyenoord. Nu is Sánchez trainer van CD Palestino in Chili. Vanuit Zuid-Amerika volgt Sánchez Feyenoord af en toe. "Ik zag Feyenoord laatst wel in de penaltyreeks tegen AS Roma. Het blijft een prachtig shirt". De Argentijn kwam samen met zijn landgenoot Patricio Graff naar Rotterdam-Zuid. Het waren de eerste Argentijnse voetbalprofs in Nederland. 

Nederland was in alles verder dan Argentinië. "Ik trof een modern en geordend land aan. We waren gewend aan achterstallige salarisbetalingen, maar bij Feyenoord belden ze elke maand om te vragen of we nog iets nodig hadden. Toen mijn dochter geboren werd, zou ik een grotere Opel van de club krijgen. Dat duurt vast maanden, dacht ik. Binnen 24 uur stond-ie voor de deur", aldus Pablo Sánchez. 

Debuut

De Argentijn scoorde direct bij zijn debuut. Binnen 30 minuten wist Sánchez al te scoren tegen Volendam, iets wat hij nooit zal vergeten. Het legioen scandeerde direct 'Argentina! Argentina!' In zijn eerste seizoen werd hij direct clubtopscorer met zestien doelpunten. "Ik genoot volop van Ronald Koemans lange passes op maat – wat een precisie –, de voorzetten van Gaston Taument en het talent van Jean-Paul van Gastel." Ook dankzij de geweldige Henrik Larsson kon hij veel scoren. Na zijn eerste seizoen werd het minder voor de Argentijn. 

Pablo 'Vitamina' Sánchez speelde uiteindelijk 66 wedstrijden voor de Rotterdammers, waarin hij 22 keer scoorde. In 1997 werd Julio Ricardo Cruz aangetrokken. De wisselwerking Cruz en Sánchez werkte iets minder goed. In het derde seizoen werd de Argentijn verhuurd aan het Spaanse Deportivo Alavés. Het derde seizoen was ook het laatste seizoen dat Pablo Sánchez bij Feyenoord onder contract stond. Hierdoor vertrok hij na drie seizoenen uit De Kuip. 

Trainerscarrière

In 2007 hing Pablo Sánchez zijn voetbalschoenen aan de wilgen en begon aan zijn trainerscarrière. Via snuffelstages bij Inter, Torino, PSV en Feyenoord, werd hij caoch van het Argentijnse Banfield. Acht clubs verder en Sánchez is de trainer van CD Palestino. En die naam heeft wet weg van Palestina. 

De club CD Palestino werd in 1920 opgericht door Palestijnse immigranten. Daardoor is het nu heel anders om trainer van deze club te zijn. "Het trainerschap hier voelt als een enorme verantwoordelijkheid tegenover de hele Palestijnse gemeenschap wereldwijd. De club vertegenwoordigt een volk dat zoveel lijdt. Als ik het nieuws kijk, voel ik verdriet en onmacht", zegt Sánchez over de situatie in Gaza. Hij ziet zichzelf als een pragmatisch trainer. "Ik probeer het zo simpel en praktisch mogelijk te doen met wat ik voorhanden heb. Natuurlijk wil ik aanvallend spelen, maar tegen grotere clubs moet je soms op de rem trappen. Dan speel je wat conservatiever, anders word je omvergelopen." 

Sánchez speelt met CD Palestino in de voorronde van de Copa Libertadores. Als zijn club het tweeluik van Nacional wint, dan plaatst het zich voor de groepsfase van de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League.  

Delen

Reacties

Nog geen reacties