dsc00325

1908.nl

Nieuws

Hoe nu verder met de Kuip?

Dennis

Feyenoord gaat ervan uit nog minimaal tien jaar in de Kuip te voetballen. Aan de iconische voetbaltempel is alleen jarenlang geen aandacht besteed en deze verkeert in erbarmelijke staat. Het kamp met achterstallig onderhoud en investeringen om het stadion bij de tijd te houden zijn niet gedaan. Mede door de verwachte verhuizing naar een nieuw onderkomen. 

Het stadion schreeuwt om aandacht. In de vorm van een renovatie of misschien wel grotendeels vernieuwing. Duidelijk is dat dit gepaard zal gaan met een aanzienlijk kostenplaatje. En die rekening wordt niet zomaar opgepakt. Kortom, hoe moet het nu verder met de Kuip?

Feyenoord
Wie de financiële verslagen van de laatste jaren leest, komt al snel tot de conclusie dat Feyenoord geen geld heeft voor de Kuip. Feyenoord is enkel huurder van het stadion, al zijn het stadion en de club zo nauw met elkaar zijn verweven dat Feyenoord op de achterstallige omstandigheden wordt aangekeken. Voor de directie is daarmee een vreemde en tevens frustrerende situatie ontstaan, zo schrijft het Algemeen Dagblad. Directeur Dennis te Kloese merkte het recentelijk tijdens een bijeenkomst met de Feyenoord Business Club. Een van de gasten vertelde geïrriteerd dat hij zijn zes kaarten voor Vak K niet meer gaat verlengen, omdat hij de verwaarloosde omgeving niet meer geschikt vindt voor zichzelf en zijn zakenrelaties. “Er zijn niet eens toiletten in de buurt!”, snauwde hij. De Feyenoord-directie kon hem geen ongelijk geven. 

Bij Te Kloese en commercieel directeur Joris van Dijk groeit de irritatie. De club huurt een stadion waar supporters en relaties niet op een normaal niveau kunnen worden ontvangen, omdat de verhuurder niet de standaard kwaliteit levert. Feyenoord heeft meerdere keren zijn beklag gedaan, maar krijgt van verhuurder Stadion Feijenoord steevast te horen dat er geen geld is. 

Stadion Feijenoord
Stadion Feijenoord heeft vol ingezet op de bouw van een nieuw stadion en komt van een koude kermis thuis. Voor Feyenoord City heeft de eigenaar van de Kuip zich diep in de schulden gestoken. Dat dient eerst te worden afgelost. Terwijl miljoenen euro’s in nieuwe stadionplannen werd geïnvesteerd – en daarvoor zelfs een forse lening werd afgesloten bij Goldman Sachs – werd ondertussen alleen het minimale aan de Kuip gedaan. Naar verluidt is er een onderhoudspotje van anderhalf miljoen euro per jaar. Net genoeg voor regulier schilderwerk en betonreparaties. Het is een van de redenen waardoor pinnen pas dit seizoen zijn intrede deed in het stadion. Met een lege kas en een schuld om de nek, is het onwaarschijnlijk dat Stadion Feijenoord alsnog de Kuip bij de hand gaat nemen.  

De gemeente
De uitspraak van de Raad van State haalde een streep door de ambitieuze plannen van Feyenoord City. Dit tot teleurstelling van het college, dat veel geld, tijd en middelen in het realiseren van het plan had gestoken. De gemeente Rotterdam schakelde echter vliegensvlug door en richt zich nu op een nieuw bestemmingsplan dat uitgaat van alleen woningbouw. Daarmee is het uitgesloten dat er in toekomst ruimte is voor de bouw van een nieuw stadion nabij de Kuip.

Door zich te richten op woningbouw lijkt de interesse in een nieuw stadion bij de gemeente voorlopig naar de achtergrond te verdwijnen. Vraag blijft wel of Rotterdam zich alsnog wil bekommeren om de monumentale Kuip. Feyenoord City heeft de belastingbetaler alleen veel geld gekost. Of er nog draagvlak is voor meer geld naar stadionplannen moet de tijd uitwijzen. Bij de ontwikkeling van Rotterdam-Zuid heeft de gemeente er in ieder geval belang bij dat de Kuip meegaat in de vaart der volkeren.

Investeerders
Wie wellicht wel de helpende hand willen reiken, zijn investeerders. De Rotterdamse miljardair Aat van Herk deed al eens een bod van 50 miljoen om de Kuip in handen te krijgen en deze op te knappen. Niet geheel zonder eigen belang. Van Herk bezit een groot stuk grond naast de Kuip en creëert mogelijkheden dit met een mooi stadion lucratief te exploiteren. En zo zal elke investeerder een terugverdienmodel kennen en elke initiatiefnemer ergens baat bij hebben. Of ze nu Red de Kuip, Feyenoord City of De Moderne Kuip heten. 

Wil Feyenoord en Stadion Feijenoord binnen afzienbare tijd een opgekalefaterd stadion ter beschikking hebben, dan lijkt in zee gaan met investeerders de kortste weg. Club en stadion dienen dan wel wat te bieden te hebben. Gratis geld bestaat vaak niet.    

KNVB
De KNVB is al langer uitgekeken op de Kuip. Het Nederlands elftal speelt nu voornamelijk in de Johan Cruijff Arena. Het stadion is een paar duizend plekken groter dan de Kuip, maar kent bovendien veel meer horecamogelijkheden en ruimtes om relaties te ontvangen. In Amsterdam levert een wedstrijd simpelweg meer op. De voetbalbond ziet graag een tegenhanger verrijzen en laat dikwijls geen mogelijkheid voorbij gaan aan te sturen op een nieuw stadion in Rotterdam. Het deed in het verleden al publieke haar beklag over koude kroketten, files en semi-overdekte tribuneplaatsen. Bondscoach Louis van Gaal noemde de kleedkamervoorzieningen zelfs ‘oude zooi’. Het lijkt erop dat de voetbalbond zich niet bekommert om de plek waar zoveel voetbalhistorie is geschreven.

De spelers van Oranje komen daarentegen graag in de Kuip. Ze spreken over een voetbalsfeer en prijzen de perfecte grasmat. Desalniettemin krijgt De Kuip voornamelijk nog interlands wanneer de Johan Cruijff Arena niet beschikbaar is.

TNO
De kritiek op de Kuip is voornamelijk van cosmetische aard. Het betreft achterstallige voorzieningen en ontoereikend comfort. Ingenieursbureau ABT kreeg eerder de opdracht om de constructieve veiligheid van het stadion te onderzoeken. Uit een TNO-rapport uit 2014 bleek dat de levensduur van het stadion ‘niet gelimiteerd is’ en ‘minimaal vijftig jaar bedraagt’. Metaalmoeheid is daarmee uitgesloten. 

Dit wordt onderschreven door restauratiearchitect Joris Molenaar. “De Kuip loopt helemaal niet op de laatste benen, maar is uitgewoond. Dat is iets heel anders. De Kuip is veilig en kan bij goed onderhoud nog heel lang mee.”, aldus Molenaar in Algemeen Dagblad.

De vraag is alleen; wie pakt de handschoen op?

Delen

Reacties

Wat een amateurs daar bij de kuip. Misschien een keer mensen daar neerzetten die wel verstand hebben van geld verdienen en een stadion goed kunnen uitbaten. Het is net alsof de plaatselijke korfbal vereniging een zaaltje komt huren. Belachelijk natuurlijk en niet meer van deze tijd. De kuip moet gewoon een lening aanvragen en een grootse renovatie aan gaan. Een multifunctioneel centrum worden waar je ook congressen kan geven en grote feesten kan organiseren. Desnoods betaald de gemeente Rotterdam maar mee. Hun hebben ook baat bij een club die de stad naamsbekendheid geeft in Europa.
Ja het Colloseum kan je ook renoveren tot de orginele glorie. Economisch, net als de renovatie bij de Kuip, niet houdbaar.

Aat van Herk gaf in het FD al aan dat er geen geld naar Feyenoord gaat. Die heeft vooral StadionOpZuid geholpen zodat het gehele bestemmingsplan wordt vernietigd, en hoopt op een herbestemming van de stadiondriehoek.
Haat Feyenoord supporters want riep al dat een investering zou betekenen dat er 500 hooligans in zn tuin zouden staan. En die SoZ adepten maar in polonaise lopen....

Aat kocht de grond naast de Kuip toen er nog werd besloten waar het nieuwe stadion zou moeten kopen. Als hij de grond aan de maas had gekocht had SoZ/VvdK nooit zoveel financiele hulp gehad.

Enfin, wat dit artikel.mist is dat het nog helemaal geen gedane zaak is, de bal ligt volledig bij de BVO en die dient de toekomst van Feyenoord te verdedigen... Erg benieuwd of ze zich durven te commiteren en uiteindelijk alle Feyenoordliefhebbers en voorstanders gelijk te geven.