Melvin Boel (Soccrates Images)

Soccrates Images

Nieuws

"Ik hoop dat de KNVB inziet dat Jong Feyenoord in de KKD moet spelen"

Stan

Jong Feyenoord komt steeds dichter bij een kampioenschap in de Onder 21-divisie en daarmee een mogelijke promotie. De weg naar het einddoel, de belofteploeg laten spelen in de Keuken Kampioen Divisie, is echter nog lang. Voetbal International sprak er in de rubriek De Basis over met vertrekkend trainer Melvin Boel. 

Boel vindt het opmerkelijk dat zijn ploeg bij een mogelijk kampioenschap niet zeker is van doorstroming in de voetbalpiramide. "Ik heb vaker gezegd dat ik vind dat het in topsport gaat om winnen en verliezen. Wij kunnen kampioen worden, maar dan is het merkwaardig dat je niet direct de Tweede Divisie in kan. Waarom kan het niet in de Derde Divisie dan? Een beloning voor een titel, wie er ook kampioen wordt, moet er zijn."

De Stadionclub heeft ten opzichte van andere grote clubs geen eigen team in de Keuken Kampioen Divisie. "Feyenoord heeft zelf ooit ervoor gekozen niet mee te doen. Toen was het een pilot en die was succesvol. Daarna is er nooit meer een mogelijkheid geweest om je opnieuw aan te melden toch? Dat is gek."

Het doel is om Jong Feyenoord uiteindelijk alsnog in de KKD te krijgen, al zijn er op de weg daarnaartoe nog een hoop obstakels. "Wij hebben het er als staf en spelers niet over, maar het leeft wel bij een aantal. Wij moeten zelf eerst zorgen dat we alles op orde hebben om kampioen te worden, dan pas kun je tegen de KNVB zeggen dat wij alles hebben gedaan wat in onze macht ligt."

Willen de Rotterdammers daadwerkelijk beslag leggen op die titel, dan wacht over een paar weken mogelijk een direct kampioensduel met Jong Twente/Heracles Almelo, de winnaar van het eerste deel van de competitie. "Twente mag als club die samenwerkt met een andere club niet promoveren. Maar wij moeten wel de finale van ze winnen. Dan heb je zelf alles gedaan en houden de regels het tegen", vertelt Boel.

Presteren
Met het oog op de doorstroom naar de hoofdmacht geldt presteren niet als de hoogste prioriteit bij Jong Feyenoord. "Het hoofddoel is altijd spelers afleveren aan het eerste elftal", legt Boel uit. "Wij hebben uitgesproken dat we onze werkwijze zo dicht mogelijk bij die van Feyenoord 1 willen brengen, waardoor het doorstromen makkelijker wordt. Zechiël, Milambo, Slory, Hartman ook en Sauer zijn niet verhuurd. Je ziet aan die voorbeelden dat de stap naar Feyenoord 1 kleiner wordt. Door alle dagen te werken op een Feyenoord-manier, volgens een topsportklimaat. Hoger spelen geeft uiteindelijk meer uitdaging. Dat zit in niveau, maar ook in media en fans."

Voor de trainer van de Rotterdamse jeugdploeg is het balanceren tussen opleiden en resultaat. "Ontwikkelen leidt tot het winnen van wedstrijden. Als wij puur alleen maar kampioen willen worden, dan trek je oudere jongens aan en zal je niemand verhuren. Wij willen vooral jonge talenten opleiden. Vorig jaar waren we nog jonger. Speelden we fantastisch, maar kwamen we fysiek wat tekort. Het heeft wel geleid tot eigen jongens die debuteerden in de Champions League."

Door de promotie van smaakmakers naar het eerste elftal strijdt Boel dit jaar met een andere ploeg dan afgelopen seizoen voor het kampioenschap. "Individueel waren we beter. Vier spelers uit dat team hebben de stap gemaakt. Daar zijn we als staf supertrots op. Mijn bekroning is jongens afleveren bij het eerste. Wedstrijden winnen is fantastisch, maar ik krijg kippenvel als ik die gasten zie debuteren. Winnen is één moment op zaterdag, een carrière is een marathon, dat gaat met vallen en opstaan."

"Het maakt de missie moeilijk om te promoveren", gaat de 37-jarige trainer verder. "We hebben drie punten voorsprong op Jong FC Groningen, we moeten nog drie keer aan de bak. Daar leer je ook van, voor dit soort wedstrijden met spanning en druk doe je het. Nu moeten we nog de beloning pakken."

Wil Feyenoord na een kampioenschap ook promotie naar de Tweede Divisie afdwingen, dan moet het hopen dat of Jong Sparta of Jong Almere, de huidige nummers zeven en acht in die competitie, niet hoger dan plek tien eindigt. Dat zal dan resulteren in een promotieduel met de desbetreffende jeugdploeg. Zover is het echter nog niet, weet ook Boel. "Ik kan daar niets mee. Eerst presteren, iedere wedstrijd jezelf laten zien. Ik kijk helemaal niet naar Sparta, ik hoor het wel. Als ik drie keer naar de ranglijst heb gekeken is het veel."

Keuzes
Boel legt uit dat Feyenoord niet volop in kan zetten op het Jong-elftal, waardoor promoveren geen gemakkelijke klus is. “De vraag is of we daar volledig naar handelen. We spelen ook Youth League, daar moeten ook jongens heen. Dat is een keuze. Op zaterdag moet je het aantal speelminuten soms aanpassen. De club maakt die afweging uiteindelijk. Trainers geven een mening en voeren uit. Je doet het met wat je hebt. Maar dan moet je ook de consequenties dragen.”

De club is zo constant bezig met het maken van de juiste inschattingen. "Wij spelen ook Premier Cup in Engeland. Daar kiezen wij als Feyenoord voor, omdat we het belangrijk vinden om drie keer in de week te spelen. Dat is ook opleiden, je moet continu keuzes maken. Laat ze er maar aan wennen dat ze drie keer peer week moeten, ze willen prof bij Feyenoord worden toch?"

Met een plek boven aan de ranglijst lijkt de eerste stap naar promotie in ieder geval bijna gezet. "Ik hoop dat we het kunnen halen. Voor de club en de talenten is het belangrijk”, zegt Boel, die ook weet dat het einddoel dan nog lang niet bereikt is. “Je wordt niet even kampioen in de Tweede Divisie. Dat moet je niet onderschatten, daar wordt iets anders gevraagd. Je komt er oudere spelers tegen die van een bvo-academie afkomstig zijn. Ga daar als zestien-, zeventienjarige maar eens tegen spelen. Ik hoop eigenlijk gewoon dat de KNVB inziet dat Jong Feyenoord in de KKD moet spelen."

Boel legt uit dat niet alleen de Rotterdammers daar profijt van zullen hebben. "Ik snap de argumenten wel, maar we moeten ons wel de rol van een topclub realiseren. Onze talenten stromen uit en zijn ook interessant voor andere clubs. Primair leiden we op voor Feyenoord, secundair voor het Nederlandse voetbal. De academies van de topclubs zijn daarvoor nodig. Iedereen kijkt te veel naar zijn eigen winkeltje. Ik snap de oneerlijkheid in de KKD, hoor. Je kan toevallig pech hebben, dan scheelt het je zo zes punten die je net tekort kunt komen."

Delen

Reacties

Wel jammer dat er in dit interview helemaal niet wordt ingegaan op zijn (gedwongen) vertrek bij Feyenoord. Hij werd toch een lange tijd als een kroonprins van het trainers gilde gezien, volgens mij een beetje als bij Maaskant. En dan RvP die dan ook weggaat en behoorlijk wat stafleden meeneemt; dat zijn toch interessante zaken om Boel mee aan de tand te voelen.
Het blijft allemaal een veel te ingewikkeld systeem op deze manier. Het kromme is zelfs dat Sparta/Almere nu waarschijnlijk ervaren spelers gaan inzetten om maar niet die beslissingswedstrijd te hoeven spelen waardoor je helemaal voorbij gaat aan het doel van opleiden.

Gooi gewoon die jeugdteams in een aparte competitie waardoor je ook niet meer met het gezeik van competitievervalsing komt te zitten. Een competitie waarin de beste acht/tien jeugdploegen tegen elkaar spelen is toch meer dan prima? Je kan dan zelfs nog toestaan dat er oudere spelers mee kunnen doen zodat geblesseerde spelers makkelijker terug kunnen komen.
Zelfde principe als de Premier League 2 in Engeland. Beste jeugdteams tegen elkaar, en Timber speelde daar laatst bijv. ook mee om wedstrijd ritme te pakken. Beste Oplossing die er is!