ono

Series

"Ik maak zondag een laatste buiging naar Het Legioen"

Van de redactie

Shinji Ono kwam in de zomer van 2001 naar Feyenoord. De technisch zeer begaafde middenvelder kwam over van Urawa Red Diamond en won in zijn eerste seizoen in Rotterdam direct de UEFA Cup. Achttien jaar na zijn vertrek in 2005 is de inmiddels 44-jarige Japanner voor even terug bij de club. “Mooi om te zien dat de mensen zo enthousiast zijn over mijn komst", zo vertelt hij tegenover VI.

Het Legioen lijkt hem nog niet vergeten. "Ik ben al een paar keer op de foto geweest, ze herkennen me blijkbaar nog, haha. Ik voel me vereerd door het warme welkom." Ono ging langs bij een training van Feyenoord Onder 18, waar zijn Robin van Persie hoofdtrainer is.  "Toen ik Robin vanochtend zag, voelde het direct heel vertrouwd", zo zegt hij over zijn voormalige medespeler met wie hij de Europese trofee in 2002 won. 

De 56-voudig Japans international geniet van de ontwikkeling die Van Persie heeft doorgemaakt. "Hij is ook een grootheid in Japan, vooral door zijn tijd bij Manchester United. Het was geweldig om hem na al die tijd weer te spreken. We hebben allebei iets meer grijze haren dan vroeger. Het oogt heel natuurlijk hoe Robin de jongens van zijn elftal aanstuurt. Vroeger zag ik niet direct een trainer in hem, maar hij was ook nog heel jong en had zijn streken. Nu is hij een volwassen man."

Ono verwacht deze dagen nog meer personen van vroeger tegen te komen. "Ik zal de komende dagen wel iets meer oude bekenden tegenkomen. Ik heb sowieso nog ontmoetingen met Paul Bosvelt en Bert van Marwijk. En zondag ben ik bij de wedstrijd tegen Ajax. Ik keek er lang naar uit om weer terug te keren bij Feyenoord." 

Helikopter
Toen Ono in 2001 transfereerde naar Rotterdam, wist hij in eerste instantie niet waarin hij terecht was gekomen. "Ik sprak in mijn beginperiode bij Feyenoord nog geen Engels, maar ik begreep wel dat ik me in mijn wedstrijdtenue en met voetbalschoenen moest melden. Ik werd toen in een auto naar het vliegveld gebracht en ik dacht: Wat gaan we allemaal doen?"

Eenmaal op het vliegveld ging de gekte door. "Ik werd met Pierre van Hooijdonk vervolgens in een helikopter gezet en had nog geen idee wat me te wachten stond. Na een korte vlucht zag ik opeens De Kuip onder ons en toen zetten we de landing in. Dat was een bijzondere ervaring. Het stadion zat nagenoeg vol en toen Pierre en ik uitstapten klonk er luid applaus. Het was een fantastische kennismaking met de Feyenoord-fans."

Ereronde
Voor even is de UEFA Cup-held terug in Rotterdam. Om terug te blikken op een onvergetelijke periode uit zijn leven. "Ik mag het veld op voor een ronde langs de supporters, dit keer zonder helikoptervlucht, vermoed ik, haha. Ik maak zondag een laatste buiging naar Het Legioen, zo noemen ze de fans, hè? En dan is het weer ciao. Feyenoord blijft voor altijd in mijn hart."

Delen

Reacties

Samen met Dudek mijn 2 all time Feyenoord helden. Hancko is onderweg om nummer 3 te worden.
Na Janssen en Van Hanegem is Shinji naar mijn mening de beste middenvelder die bij Feyenoord heeft rondgelopen.
Ik ben nooit vergeten de buiging naar de grasmat om respekt te tonen. Dat is de plek van het strijdtoneel en dat doe je als je het moet verlaten, van welke partij je ook bent. Het is niet westers natuurlijk, maar als je het zo bekijkt dan had Ono meer eer gevoel in zijn kleine teen dan die racist Tadic in zijn hele carriere!
Afscheid nemen bestaat niet. Eens Feyenoorder altijd Feyenoorder.

Feyenoord till I die!
Shinji was een fantastische speler. Altijd enorm van hem genoten. Heel mooi dat hij nog een keer in het zonnetje wordt gezet zondag.