feyenoord-pec-zwolle-3-1-vriendschappelijk-jim-breeman-sports-photography-8

Jim Breeman Sports Photography

Nieuws

"Ik realiseerde me dat ik als keeper niet groot genoeg was om de top te bereiken"

Liban

In het Feyenoord Magazine stelt de nieuwe keeperstrainer van Feyenoord, Jyri Nieminen, zich voor aan Het Legioen. Al op jonge leeftijd had hij de droom om zich vanuit Finland als keeperstrainer op te werken tot het hoogste niveau in Europa. Na een lange reis door de voetbalwereld is zijn droom werkelijkheid geworden bij Feyenoord. "Sommige mensen verklaarden me voor gek."

"Ik ben geboren in Tampere, de op een na grootste stad van Finland, maar ik ben niet bepaald typisch Fins. Zo houden de meeste Finse mensen er niet van om hun gevoel te tonen. Ze praten maar weinig en blijven het liefst in hun comfortzone. Finnen verlaten ook maar zelden hun eigen omgeving, hun eigen stad. Daarom zeg ik vaak tegen mensen die me leren kennen: als je denkt dat je nu weet hoe Finse mensen in elkaar zitten, dan heb je het mis. Het is niet voor niets dat ik vroeger vaak heb gehoord dat ik anders ben dan anderen. Mijn ouders waren working-class, zij konden het zich niet veroorloven om mij lid te maken van een goede sportclub of om mij een dure hobby te laten beoefenen. Sport speelde thuis ook geen grote rol. Wel speelde ik net als veel Finnen ijshockey, daar was ik behoorlijk goed in. Via een vriendje kwam ik in aanraking met voetbal, zijn vader was trainer van een team in de buurt. Toen ik een jaar of zeven was, vroeg hij of ik een keer wilde komen trainen. Vanaf die dag was ik de fanatiekste speler van het team, hoewel ik tot die tijd nooit iets met voetbal had gehad."

Op zijn veertiende rook Nieminen al aan het profvoetbal. "Ik mocht de stap maken naar het eerste team, hoewel dat qua niveau nog niet zoveel voorstelde. Ondertussen ben ik toen al begonnen als keeperstrainer. Op dat moment begon ik er voor het eerst van te dromen om later in die rol te gaan werken. De meeste jongens op die leeftijd willen zelf voetballer worden, maar ik realiseerde me dat ik als keeper niet groot genoeg was om de top te bereiken. Zoals heel veel kinderen droomde ik al op heel jonge leeftijd van een Europese topclub, in mijn geval was dat dan als keeperstrainer. Vanaf het moment dat die droom begon te leven, is het bijna een obsessie voor me geworden. Vooral ook omdat ik wist dat het verwezenlijken van die droom ontzettend moeilijk is voor een jongen uit Finland. De afgelopen twee seizoenen heb ik met veel plezier gewerkt bij New York Red Bulls als hoofd keepers."

Nieminen is tot op heden trots op zijn prestaties." Dat was al iets wat lang niet iedereen voor mogelijk had gehouden. Toen ik als keeperscoach begon, was er letterlijk geen enkele trainer uit Finland actief buiten de landsgrenzen. Ik dacht: hoe ga ik ooit de wereld laten weten dat ik besta, dat er in Finland een keeperstrainer is met grote ambities? Zelf kreeg ik ondertussen steeds duidelijker voor ogen wat ik wilde bereiken als keeperstrainer. Dat had deels te maken met een opleiding tot sportinstructeur die ik volgde. Tijdens die opleiding lag er veel focus op het analyseren van sport, zoals de fysieke bewegingen van atleten. Toen ik daarover leerde, besefte ik dat keeperstraining er in die tijd vaak helemaal niet op was gericht om keepers daadwerkelijk voor te bereiden op een wedstrijd. Ik zag dat er een enorme kans lag om dat onderdeel zelf te gaan ontwikkelen en te verbeteren. Tijdens de trainingen die ik vervolgens gaf aan jeugdteams en aan een vrouwenteam uitkomend op het hoogste niveau, kwam ik tot de ontdekking dat ik op die manier daadwerkelijk iets kon toevoegen aan het niveau van de keepers. Ik realiseerde me: het goed trainen van keepers doet ertoe, je kunt daadwerkelijk het verschil maken."

Delen

Reacties

Een keeperstrainer uit het land van meren en bossen die z’n stekkie vindt in havenstad Rotterdam bij Feyenoord. Als ik de naam Nieminen lees zie ik eerder door de lucht zwevende Finse skispringer voor me. Best bijzonder eigenlijk, ik zou zeggen: veel succes Jyri!
Bijzonder verhaal, reis en ontwikkeling. Respekt voor tijd steken in zelf iets ontwikkelen dat er nog niet was en beloond worden omdat je gelijk had. Feyenoord zal zijn werk ongetwijfeld getoetst hebben aan wat ze nodig hebben. Welkom en succes Jyri
Lamprou is klein voor een keeper. Onze keeperstrainer heeft het niet over lengte.

En anders is het gewoon een heel slecht vertaald interview.
“De meeste jongens op die leeftijd willen zelf voetballer worden, maar ik realiseerde me dat ik als keeper niet groot genoeg was om de top te bereiken.”

Waar moet hij het hier anders over hebben dan z’n lengte? 🤷🏻‍♂️
De Beer van de Meer/Bolle van Zwolle moest het vooral van zijn omvang hebben.
Lengte gaat over hoe lang je bent ******. Groot heeft een andere definitie. Zoek maar op
Dat duurde 2 weken om je ‘gelijk’ te halen…….