fred-blankemeijer

Feyenoord.nl

Series

In Memoriam • Fred Blankemeijer (1926-2010)

Van de redactie

8 NOVEMBER 2010. Vandaag overleed in 2010 clubicoon Fred Blankemeijer op 84-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Blankemeijer was meer dan zeventig jaar lid van Feyenoord, waarin hij de club diende als speler, scout, perschef en senior manager. 

Fredrik Klaas Blankemeijer werd op 13 augustus 1926 geboren in de wijk Charlois in Rotterdam, waar hij ook zou opgroeien. Hij raakte in de ban van Feyenoord nadat twee spelers van het eerste elftal zijn school bezochten. Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd Blankemeijer lid van Feyenoord. Hij zou nooit meer bij de club weggaan.

Als speler
De twee meter lange Blankemeijer was een talentvolle voorstopper. De verdediger beschikte dankzij zijn lange benen over een geweldige tackle. Hij schopte het tot het eerste elftal, waarin hij tussen 1949 en 1953 tot 28 wedstrijden kwam. Daarnaast was hij jarenlang aanvoerder van het tweede elftal. 

Actief op Varkenoord
Nog tijdens zijn actieve spelersloopbaan was Blankemeijer onderdeel van de jeugdcommissie van Feyenoord op Varkenoord. Bij de jeugd lag het hart van Blankemeijer, die zich zeer verdienstelijk zou maken als leider, organisator, bestuurslid en scout. Hij deed dit allemaal als vrijwilliger naast een volledige baan. 

Blankemeijer had vaak aan één oogopslag genoeg had om te bepalen of een speler de kwaliteiten bezat om uit te mogen komen voor zijn Feyenoord. Daarbij keek hij vooral naar de technische bagage van een speler. Dat Feyenoord nog wel eens werd weggezet als een club van werkers, was tegen het zere been van Blankemeijer.  “Feyenoord is de club van schuifie-schuifie, Jan Linssen, Arie de Vroet, Bas Paauwe, Puck van Heel, noem ze allemaal maar op”, zei hij er over. “Die konden allemaal goed voetballen en daar hebben we altijd naar gezocht.”

Betaald voetbal-tak
Zijn oog voor talent bleek later ook bij de betaald voetbal-tak van grote waarde, toen Blankemeijer zich als lid van de transfercommissie bezighield met het aan- en verkoopbeleid van Feyenoord. Al in 1979 werd hij als dank benoemd tot lid van verdienste. Ook in de decennia daarna bleef hij Feyenoord in allerlei hoedanigheden dienen. Zo was hij bestuurslid en het zeer herkenbare gezicht van de club in binnen- en buitenland, waar hij al snel de bijnaam ‘Long Tall Fred’ kreeg. 

Persconferenties
Blankemeijer had een uitstekende relatie met de vertegenwoordigers van de media. Gezegend met het geheugen van een olifant en op de hoogte van daadwerkelijk elk detail uit de lange clubgeschiedenis, fungeerde hij niet alleen als vraagbaak voor collega’s, maar ook voor journalisten.

Vanwege zijn goede band met het journaille, zou hij later de traditionele persconferenties voorzitten, iets wat hij met een natuurlijk overwicht en vooral veel humor deed. De manier waarop hij lastige vragen in de kiem smoorde, is legendarisch. Hij bestond om met uitgesproken gezicht ‘Mooi, géén vragen meer, zijn we allemaal vroeg thuis’ te zeggen ten overstaan van een zaal vol vragende gezichten en omhooggestoken vingers. Van Blankemeijer werd dit geaccepteerd. 

Na zijn officiële afscheid als gastheer van de persconferenties in 2008 werd de perszaal omgedoopt tot Fred Blankemeijerzaal.

Cultuurbewaker
Als grote initiator en organisator van de jaarlijkse reünie was Fred Blankemeijer ook cultuurbewaker van Feyenoord en bindmiddel voor oud-spelers. De deur van zijn kantoor in het Maasgebouw stond altijd open en werd al snel een plek waar Feyenoorders uit alle geledingen van de club kwamen om samen met hem herinneringen op te halen. Fred Blankemeijer stond in De Kuip boven alle partijen. Was het geweten van de club. Hij was al lid toen Feyenoord zich ontwikkelde van een bescheiden clubje uit Rotterdam-Zuid tot winnaar van de Europa Cup 1 en het beste team ter wereld en weer terug.

In 2004 werd ‘ome Fred’, zoals hij liefkozend werd genoemd, op het heilige gras van De Kuip koninklijk onderscheiden. Ook op latere leeftijd bleef hij dagelijks werkzaam op de club, waar hij bij collega’s een zeer geliefd persoon was. Blankemeijer kreeg echter steeds meer problemen met zijn gezondheid, waarna hij begin 2010 besloot te stoppen met zijn werkzaamheden voor de club. Na meer dan zeventig jaar trouwe dienst.

Onvoorwaardelijke trouw
Onder supporters werd Fred Blankemeijer dan ook een voorbeeld van onvoorwaardelijke clubtrouw. Als hem gevraagd werd hoe hij het toch zo lang volhield, antwoordde hij steevast met dezelfde kwinkslag: “Een kwestie van blijven ademen”. Om er vervolgens serieus aan toe te voegen: “Een leven met Feyenoord is een mooi leven”.

Met dank aan Feyenoord.nl

Delen

Reacties

Weer een groot clubman ons ontvallen heel veel voor de club gedaan dus denk Zondag natuurlijk spelen met rouwband en een minuut stilte heel veel sterkte voor nabestaanden en familie r.i.p. Ome Fred
Met recht een icoon, een echte Feyenoorder. R.I.p. meneer Blankemeijer.