Willem van Hanegem Jim Breeman Sports Photography

Jim Breeman Sports Photography

In beeld

Jarige Willem van Hanegem (80): "Feyenoord is het mooiste wat er is"

Moreno

Feyenoord interviewde Willem van Hanegem ter ere van zijn tachtigste verjaardag. 'De Kromme' speelde 372 wedstrijden voor de Rotterdammers en won onder meer de Europa Cup 1 in 1970. Zijn clubliefde is na al die jaren nooit verloren gegaan. "Feyenoord is het mooiste wat er is."

"Ik kwam hier, toen was ik 20 of 21. Dat is alleen maar een mooie periode geweest", begint Van Hanegem. "Ik ben even weggeweest, weer teruggekomen, maar is dit gewoon het mooiste wat er is. Dat is de reden dat je er soms ook de pest in hebt."

Wat dan dat mooiste is, waar De Kromme op doelt, legt hij uit. "Als je hier al zo lang loopt, zag je altijd die oude mensen bij het trainingsveld staan. Iedere ochtend maar weer. Dat was iets geweldigs. Dit is niet altijd de beste club, maar wel de mooiste club. Dan ben je daar helemaal gestoord van. En als het af en toe niet loopt, doet het zeer. En dan ga je mopperen, op jouw manier."

Het hele interview met de jarige Willem van Hanegem is exclusief te zien op Feyenoord ONE.

Delen

Reacties

Dank voor alle felicitaties voor mijn 80ste verjaardag……..
Blij dat ik Willem nog heb zien spelen, beste Feyenoord speler ooit! Ongeëvenaard qua overzicht, passing, mentaliteit, rust enz enz.
Al 80 jaar onze grote held: DE KROMME…
Ik heb het voorrecht gehad de man met mijn volle bewustzijn te hebben zien voetballen en hij is absoluut een van de 5 beste Nederlandse voetballers ooit. In ieder geval vond ik hem op het WK '74 de beste van allemaal in het Nederlands elftal. Hij bepaalde vrijwel alles in een wedstrijd, het spel en het tempo van het spel.
In de jaren na zijn voetbalcarrière was ik een minder grote fan van hem. Niet vanwege zijn regelmatige gemopper, want daarin was de zegswijze 'wat men leeft heeft, kastijdde men' nog wel zichtbaar, maar vanwege de gespeelde onnozelheid waarmee hij de buitenwereld tegemoet trad. Dat zou volgens sommige authentiek zijn maar was in zijn formuleringen over 'hun' en 'hen' als het op kritiek aan kwam te beredeneerd om echt authentiek te zijn. Het soort heldendom waar poseurs als Nico Dijkshoorn voor vallen. Meer vals sentiment dan romantiek.
Als trainer-coach was hij succesvol met het elftal dat Wim Jansen gesmeed had uit de HCS-boedel. Naarmate het vertrek van Jansen onder invloed van de kongsi Van den Herik - Van Hanegem werd het voetbal van Feyenoord minder en minder.
Kortom ik herinner me de voetballer Van Hanegem maar het echte club-icoon was, is en blijft Wim Jansen.
Kees, mag ik zeggen na Cruijff de allergrootste? Ook ik heb hem vanaf 1968 meegemaakt en vind dat we op die gigant best trots mogen zijn. Hasil, Jansen en Van Hanegem op dat middenveld was Smullen met een hoofdletter.
Ja, met de kwalificatie 'na Cruijff de allergrootste' vind ik een prima kwalificatie. Al is het tricky om voetballers uit verschillende tijdvakken met elkaar te vergelijken. Ooit zag ik meerdere lijstjes waarin een ranglijst per decennium werd gemaakt en dan benader je de werkelijkheid wellicht nog het meest. In dat geval is jouw kwalificatie volkomen terecht als je het bv over de jaren 70 zou hebben. Rensenbrink, Jansen en Van der Kuijlen completeren dan de top 5. (Wat mij betreft.)
Neeskens voor Rensenbrink...... stop de tijd.
Ik heb wel een tijdje over Neeskens nagedacht als top 5 speler, maar Rensebrink maakte een groter verschil bij het Anderlecht dat meerdere landstitels en Europa Cups won, dan Neeskens bij Ajax deed. Neeskens maakte dus wel een verschil maar niet zo nadrukkelijk als Rensenbrink deed. Als Nico Rijnders (los van zijn hartklachten)bij Ajax was gebleven was Ajax minimaal even sterk geweest als met Neeskens op die positie.