Bevestigd
VK Sportphoto - ME / Politie bewaakt de Feyenoord bus binnen de hekken van Stadion Feijenoord

Nieuws

Leefbaar Rotterdam: ‘Bij voetbalwedstrijden harder opgetreden tegen leuzen dan bij demonstraties’

Van de redactie

Leefbaar Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het Rotterdamse College van Burgemeester en Wethouders, naar aanleiding van een pro-Palestina demonstratie op zaterdag 6 april jl. De politieke partij vergelijkt in de vragenbrief het optreden van de autoriteiten tijdens de demonstratie met die van wedstrijden van Feyenoord.

De partij maakt zich druk over de structurele vormen van Jodenhaat tijdens onder andere demonstraties van ‘Palestina-Komitee’, zo schrijft de partij in een brief die in handen is van 1908.nl. “Denk hierbij aan het verheerlijken van terroristen, dragen van gezichtsbedekkende kleding en opruiing”, aldus Leefbaar Rotterdam. Ondanks dat burgemeester Ahmed Aboutaleb eind vorig jaar had aangegeven in te grijpen zodra er strafbare feiten worden gepleegd, stelt de politieke organisatie dat dit niet is gebeurd.

Feyenoord
Naast vragen over het optreden van de autoriteiten bij demonstraties, stelt de partij ook concrete vragen over het optreden van de politie rondom de wedstrijd Feyenoord-Ajax. Daar zijn wel arrestaties verricht naar aanleiding van antisemitisme uitspraken, zo meldde de politie. Leefbaar Rotterdam krijgt de indruk dat er met twee maten wordt gemeten zodra het om supporters gaat, en stelt daarover de volgende vragen aan het College:

  • Wie maakt de afweging om iemand voor dergelijke uitspraken te arresteren?
  • Op basis van welke wet- en regelgeving wordt er bij een voetbalwedstrijd, zo lijkt het sterk, harder opgetreden op leuzen en uitspraken dan bij een demonstratie? Snapt u dat dit sentiment bij veel mensen opgewekt wordt?
  • Waarom wordt er gekozen om blijkbaar heftiger in te zetten op uitspraken bij een voetbalwedstrijd, dan bij een demonstratie van mensen die zichzelf al eerder extremistisch uitgelaten hebben?
  • We krijgen keren op keer het sterke vermoeden dat pro-Palestijnse demonstratie een heel hoog gedoog-gehalte kent. Herkent u dat? Zo niet, hoe kunt u dit weerleggen?

Leefbaar Rotterdam neemt stellig afstand van ongehoorde zaken die geroepen worden en verwacht dat de burgemeester in acties komt zodra er strafbare zaken opkomen. In alle gevallen en zonder willekeur. De partij is in afwachting van antwoord van het Rotterdamse College.

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

Jammer dat de beheerders van deze site naast datgene wat ons bindt, de liefde voor Feyenoord, met enige regelmaat vermengen met politieke propaganda. Het is hun goed recht maar het 'hand in hand-gehalte' van 1908.nl neemt er sterk door af.
Je ben al een joden hater als je het belachelijk vind wat israel daar in de Gaza doet.
Je zal er maar wonen.
dit is geen leefbaar fansite. please stop
Stop eens met het plaatsen van die Leefbaar Rommel. Net zoals het vorige artikel over overlast na thuiswedstrijden is het inhoudelijk echt nul. Ik kom hier voor de voetbalzaken van Feyenoord. Zou echt treurig zijn als deze artikelen worden geplaatst voor politiek gewin/sympathie onder de lezers hier. Stop it.
Vond het deze keer wel degelijk zinvol. Feyenoord supporters worden iedere keer voor een poep en een scheet aangehouden voor anti semitisme terwijl linkse demonstranten overal mee wegkomen. Goede vragen en terecht dat dit geplaatst wordt
Je denkt dat leefbaar coulance toont richting supporters? Zo’n achterlijke gast met zn kind erbij moet misschien beter nadenken voor hij zn mond open trekt… dit is gewoon makkelijk zieltjes winnen voor die partij.. trap er niet in.
Denk ik niet, en die idiote spreekkoren moeten ook stoppen,net als de rest van het wangedrag. Ik ben ook de laatste die op een leefbaar PVV of dergelijke gaat stemmen.Wat ik wel zeg is dat ik het met ze eens ben op het punt wat ze nu maken. Dat er momenteel door demonstranten veel ergere dingen gezegd en gedaan worden en dat daar veel minder heftig op gereageerd wordt. Dat irriteert mij al weken.
Denk je nou werkelijk dat andere partijen deze vragen niet stellen? Alleen die partijen hebben geen lijntje naar 1908. En vragen stellen kan altijd, gaat om het resultaat dat je bereikt. Het is een goed voorbeeld van zieltjes winnen en jij valt ervoor. Ze doen geen reet voor je, echt niet
Als het van een andere partij gekomen was had ik dezelfde reactie gegeven. Voor de duidelijkheid..ik heb geen zak met Leefbaar en vindt op zich de protesten tegen Israël terecht. Ik heb moeite met de manier waarop geprotesteerd wordt en het feit dat daar nauwelijks tegen wordt opgetreden. Justitie is de laatste jaren nogal politiek gekleurd in hun vervolgingsbeleid en dat is geen goede zaak
Dat justitie politiek gekleurd is zijn we het over eens. Hoe het OM opereert en dikwijls faalt is stuitend. Laten daar eens voor gaan protesteren 😜 fijne dag man.
Jij ook 😉, laat maar weten wanneer die demonstratie is😂
De pro-Palestinademonstranten zijn niet of nauwelijks 'links' te noemen. Het zijn mensen die opkomen voor de rechten van Palestijnen om een eigenland te hebben binnen de grenzen van voor de 6-daagse oorlog van 1967. Dat lijkt mij een zowel historisch als moreel rechtvaardig en dus correct standpunt.
Het probleem is dat onder die vlag helaas ook mensen 'mee varen' die deze eis misbruiken voor ronduit antisemitische kreten en uitspraken en voor de in geen enkel opzicht gerechtvaardigde 'wens' om de staat Israel van de kaart te vegen. Eigenlijk roepen ze "Willen jullie meer of minder Israelieten in dit land?" en dan volgt er uiteraard "Minder, minder, minder....." Het is het soort kretologie dat we vaker horen van demagogen en andere politieke oplichters.
Demonstreren tegen het beleid van de Israëlische regering volkomen gerechtvaardigd en zelfs wenselijk, maar Pro Palestina is in dit geval Pro Hamas en dat is een terroristische organisatie.
Het is onzin om pro-Palestina gelijk te schakelen met pro-Hamas. Dat is wat de Hamassympathisanten aan de ene kant en de Likud-aanhangers aan de andere kant is willen doen geloven. Maar er zijn nog steeds aan beide zijden redelijke mensen die in een dialoog geloven. Door onzinnige generalisaties laten we die mensen aan hun lot over en wint het extremisme.
Verwijder dit artikel joh…Jullie laten je voor het karretje spannen van een politieke partij. Laat ze eerst iets vaststellen en dan kan je er over berichten. Dit is stemmen winnen via jullie site
Nee dit is juist goed!
Bizar dat wat supporters die eigen vet terug geven op her Amsterdamse Wij zijn de Joden Wij gaan jullie doden... een hardere aanpak krijgen dan aanhangers van extremistisch links en Islamitische randgroepjes.
Waanzin.
Nee dit is puur campagne voeren. Er is nog niks vastgesteld. Er worden (suggestieve) vragen gesteld die verder gaan dan alleen voetbal. In het bericht wordt niet alleen opgekomen voor Feyenoorders, maar er wordt ook afgegeven op andere groepen. Ook jouw politieke kleur klinkt door in je comment. Laat politiek alsjeblieft buiten het voetbal en buiten deze site. Die verdeeldheid mag op een andere plek uitgevochten worden.

Laat duidelijk zijn ik vind ook dat er op basis van de beelden die online zijn verschenen vragen gesteld moeten worden over de harde behandeling. Daarnaast heeft iedereen recht op gelijke behandeling. Dus…. je sterk maken voor een juiste behandeling van onze supporters: uiteraard. Maar op deze manier hun teksten intergraal plaatsen dan laat je je echt voor het karretje spannen.
Volgens mij is jouw politieke kleur duidelijk. Heb zelf geen zak met leefbaar,PVV of FvD , maar waarom zouden wij slechter behandeld worden als beroeps demonstranten van groen links?
Ok. Heb niet het gevoel dat dit een reactie is op iets wat ik heb gezegd. Ik laat het hierbij zodat we niet in een onnodig lange discussie belanden.
Jij had het over politieke kleur, dus zo vreemd is de reactie niet lijkt mij . Verder heeft het idd weinig zin om er over door te gaan
Ik heb het niet zo op schelden met k*nk*r en zeker niet de combinatie met joden. Ik wil ook liever niet dat mijn jonge kinderen dat horen en normaal gaan vinden door een bezoek aan de Kuip. Wat mij betreft ben je niet goed snik als je dat zegt en zou het mooi zijn als we dat uitbannen.

"En wie niet springt" kan ik ze nog wel uitleggen als een verwijzing naar de zelfgekozen geuzennaam van Ajacieden.

De extreme onderdelen van pro-palestina demonstraties zijn natuurlijk ook niet goed snik en het is van de gekke dat voetbalsupporters en deze groep zo verschillend behandeld worden. Je zou als voetbalsupporter eens op een politiebus gaan dansen op 300 meter van Rutte en de president van Israel. Dan word je niet geholpen bij het afstappen maar word je direct opgesloten.
Precies wat ik ook denk.. uitwassen aanpakken uitstekend maar wel gelijke monniken gelijke kappen
In de ideale wereld is het precies andersom.
Pro Hamas uitspraken bij een demonstratie mogen.
Maar die jongentjes uit 020 joden noemen mag niet, terwijl ze zichzelf ook Joden noemen. Klasse💪
Ik neem aan dat deze site ook de reactie van het College zo uitgebreid publiceert om objectief te blijven. Volgens mij moet de politie simpelweg kijken naar het type uiting. Als er leuzen of spandoeken zijn tegen het beleid van Israël in Gaza en/of de illegale nederzettingenpolitiek is dat geen antisemitisme, maar een politiek protest waar je het mee eens of niet mee eens kan zijn. Als er expliciet en haatdragend wordt gesproken over 'de joden' is dat een antisemitisch incident. De Israëlische regering en sommige Nederlandse partijen willen natuurlijk heel graag protest tegen de vergelding in Gaza vereenzelvigen met antisemitisme, maar de manier waarop het gebeurt is wat er toe doet. Geweld moet natuurlijk altijd gestraft worden. Overigens heb je bij voetbal ook een grijs gebied: wordt er iets gedaan als het halve stadion ' wie niet springt die is een ****' zingt?
'Wie niet springt die is een ****' is toch geen belediging? Waarom zou je dan moeten optreden?
Het is een grijs gebied. Het is geen uitschelden, maar **** wordt wel gebruikt om iets aan te duiden waar je een ontzettende hekel aan hebt en vooral moet tonen dat je daar zelf niet bij hoort. Het meest negatieve woord wat blijkbaar aan Ajacieden kan worden gekoppeld is ****. Dat vind ik als Feyenoorder beschamend gezien de holocaust en alle eeuwen van discriminatie en vervolging.
Dat is een duidelijke beschrijving van de spagaat. De sterke associatie die Ajax supporters zelf maken met Israel maakt dat scheldliedjes al snel anti Joods worden. Niet te accepteren overigens. Maar nu Amsterdam aan de zuurstoffles ligt lijkt de rivaal voorlopig Eindhoven te worden. Misschien dat daarmee het schelden ook afneemt?
Waar ik trouwens wel benieuwd naar ben, en wat oudere lezers misschien beter weten, is of de Ajaxsupporters zich als eerste joden noemden of dat ze het als reactie als geuzennaam aannamen. Al dat gedoe is waarschijnlijk pas gekomen toen het hooliganisme opkwam. Ik heb wel de hoop dat bij Feyenoord de scherpste randjes van de frustratie en het hooliganisme eraf slijten nu we sportief echt stappen hebben gezet. Hopelijk blijft dat ook na Slot zo.
Volgens mij eerst door anderen omdat er daadwerkelijk, relatief veel, Joodse mensen op de tribune zaten. Maar dat is nog van voor het hooliganisme.
Echt relevant vind ik het ook niet. Een beetje een kip of het ei verhaal.
Wat ook nooit geholpen heeft is de selectieve verontwaardiging; Een punt maken van de liedjes maar het geen probleem vinden dat er een stuk of 5 Israelische vlaggen in het uitvak zichtbaar waren (doe je maar met één doel). Laat staan iets zeggen over de liedjes over het bombardement op Rotterdam. Daar was men altijd doof voor op een of andere manier.
Een beetje gezocht op Internet. Dit is wel een aardig artikel uit het Parool wat beschrijft hoe vork in de steel zit: https://www.parool.nl/sport/waar-komt-de-geuzennaam-joden-toch-vandaan~b880d27d1/?referrer=https://www.google.com/
Ik ben in Israel geweest en vind hen een van de tofste mensen die ik op mijn wereldreizen heb meegemaakt. De orthodoxe joden daar gelaten want die zijn echt heel onsymphatiek en eng.

Als een Feyenoordsupporter **** zegt heeft hij het niet over Israelieten maar over onze "Hoofdstedelijke voetbalsupporters" die zich zelf zo noemen.
Niks mis mee, wel wat verwarrend en misselijkmakend om je achter de ellende uit 40-45 te verschuilen.
Ik ben in Israel geweest en vind hen een van de tofste mensen die ik op mijn wereldreizen heb meegemaakt. De orthodoxe joden daar gelaten want die zijn echt heel onsymphatiek en eng.

Als een Feyenoordsupporter **** zegt heeft hij het niet over Israelieten maar over onze "Hoofdstedelijke voetbalsupporters" die zich zelf zo noemen.
Niks mis mee, wel wat verwarrend en misselijkmakend om je achter de ellende uit 40-45 te verschuilen.