dsc00341

1908.nl

Nieuws

LR en CDA pleiten voor alternatieve oplossing uitpubliek

Stan

Tijdens de Rotterdamse gemeenteraad van donderdag 23 maart hebben Leefbaar Rotterdam en het CDA een motie ingediend om het weren van uitpubliek in de voetbalstadions te voorkomen. In plaats daarvan verzoeken deze partijen om op zoek te gaan naar een andere oplossing. 

Deze maand maakten zowel de burgemeester van Leeuwarden als die van Groningen een besluit over het weren van uitsupporters bij de lokale profclubs. Waar in het geval van FC Groningen tijdens de derby met SC Heerenveen geen fans van de tegenstander welkom waren, zal het uitvak van Cambuur het hele seizoen leeg blijven. Deze beslissingen zijn genomen vanwege de aanhoudende problemen met bezoekende fanschares. Naar aanleiding hiervan dreigt de Politievakbond nu zelfs met een algemeen verbod op uitpubliek in alle stadions. 

Leefbaar Rotterdam en het CDA zijn van mening dat een dergelijk verbod in het geval van de Rotterdamse profclubs geen optie is. Zij vinden dat uitsupporters onmisbaar zijn in het voetbal en er daarom naar een andere oplossing gezocht moet worden. Bovendien wijzen ze naar uitspraken van burgemeester Ahmed Aboutaleb, die eerder aangaf alle mogelijke opties rondom de toelating van uitpubliek te willen bespreken. Bij Feyenoord zijn tijdens De Klassieker sinds 14 jaar al geen Ajax-fans meer welkom en de twee partijen vinden een uitbreiding van die aanpak verre van ideaal. 

In de ingediende motie pleiten LP en het CDA dan ook voor een aanscherping van de 'Voetbalwet', die in 2015 voor het laatst werd aangepast. Deze moet meer gevormt worden naar de huidige realiteit in de voetbalstadions om zo alleen de 'rotte appels' te weren. Op die manier hopen ze te bereiken dat uitsupporters ook in de toekomst welkom blijven in Rotterdam. 

Delen