makaay

Nieuws

Makaay: “Echt niet gemakkelijk op het hoogste niveau door te breken”

Van de redactie

Roy Makaay speelde drie seizoenen bij Feyenoord en won in die periode de KNVB Beker. De topspits, die voordat hij naar Rotterdam kwam furore maakte bij Bayern München, ging na zijn loopbaan als voetballer aan de slag bij de Feyenoordjeugd. Hij was er assistent-trainer onder 19, spitsentrainer en trainer van Jong Feyenoord.

Op Varkenoord stoomde hij onder andere Justin Bijlow, Orkun Kökçü en Lutsharel Geertruida klaar voor het grote werk. “Het is echt niet gemakkelijk om op het hoogste niveau door te breken”, zo prijst hij zijn voormalige pupillen in Hand in Hand. Makaay slaat zichzelf er niet voor op de schouders. “Iedereen binnen de jeugdopleiding heeft daar een aandeel in, maar uiteindelijk doen de spelers het zelf. Ik kan het ze uitleggen, maar zij zullen het moeten doen.”

‘Das Phantom’ zag Feyenoord vorig seizoen aan de hand van de eigen jeugd de landstitel pakken. “Dat was dik verdiend. Het team wist veel wedstrijden om te draaien. Elke blessure kon worden opgevangen. En op verschillende gebieden was het rustig in de club. Dat zag ik terug op het veld.” Voor dit seizoen denkt Makaay dat de druk meer bij de rivaal uit Amsterdam ligt. “Bij Ajax moeten ze kampioen worden en bij Feyenoord is dat eergevoel om het te herhalen natuurlijk groot, maar Ajax moet.” Volgens de oud-spits moet Feyenoord minstens zo goed spelen als vorig jaar om de titel te kunnen prolongeren.

In zijn tijd bij de jeugdopleiding zag Makaay veel talent op vroege leeftijd naar het buitenland vertrekken. Vaak zelfs zonder dat zij in de Eredivisie vlieguren hebben gemaakt. “Zelf ging ik op mijn 22e naar het buitenland (CD Tenerife, red.) - wat ook jong was - maar ik had er wel al honderd wedstrijden bij Vitesse op zitten”, zo kijkt hij naar zijn eigen afweging destijds. Makaay zag dat geld op jonge leeftijd voor voetballers een steeds grotere rol is gaan spelen. “Zeg op die leeftijd maar eens nee tegen een zak geld uit Engeland.”

De belangen zijn sindsdien alleen maar groter geworden in de voetballerij. Makaay ziet dat ook terug bij het gedrag van spelers op het veld, die menen dat alles geoorloofd is. “Het afgelopen jaar was extreem. Zoals de bekerfinale (tussen PSV en Ajax, red.). Om je dood aan te ergeren”. Hij steunt dan ook de oproep van Marco van Basten aan de FIFA, waarin hij voorstelde om alleen aanvoerders met de scheidsrechter te laten praten. “Dan ben je af van dat geren van iedereen. Sommigen trekken een sprint van 40 meter om te gaan protesteren. Scheids, meteen geel.” Ook het gedrag van de bank is Makaay een doorn in het oog. “Nu staan ze soms met zes assistenten langs de lijn te gillen.”

Sinds zijn vertrek als assistent-trainer van Glasgow Rangers, waar hij op de bank zat naar oud-ploeggenoot en hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst, verricht Makaay scoutingswerkzaamheden voor Bayern München. Toch zit hij binnenkort graag weer ergens op de bank. “Het assistent trainerschap op het hoogste niveau past mij het beste. Lekker tussen de jongens staan en de hoofdtrainer ondersteunen. Het is een gevoel dat ik moeilijk uit kan leggen. Ik voel mij er prettig bij.”

Delen

Reacties

Makaay terughalen naar de jeugdopleiding direct
Zijn rust en ervaring daar kunnen spelers zoveel van leren.
Mario is een engnek. Mn zoon heeft in het jeugdelftal van Exelsior samengespeeld met Said Boutahar en Robin van Persie. Been had om onbegrijpelijke redenen een bloedhekel aan Boutahar. Dat is ook de reden waarom Boutahar direct van NEC naar Willem 2 ging toen Been trainer in Nijmegen werd. Echt een nare man die Been.
Mee eens. Been is een engnek 1ste klas. Dedain mannier van praten... en ook mede als niet meest verantwoordelijke voor de historische nederlaag (0-10) tegen die lampen
Dat gevoel heet plezier in het voetbal zoals jij het kent overbrengen aan jonge gasten zonder de eindverantwoordelijkheid te hoeven dragen. En ja, dat zou mij ook prettig lijken om te doen...
Topper. Die door dwaas Mario op de bank werd gezet onder het mom van kijk es wat ik durf. Sindsdien nooit meer serieus genomen.
Was toen toch gewoon een opdracht van boven lijkt me. Als al die gasten zoveel zouden spelen moesten ze bonussen uitkeren en dat hadden ze niet.