Primeur Bevestigd
feyenoord-groningen-halve-finale-beker-sfeeractie-making-off-bies-aan-het-verven

Nieuws

THE MAKING OF • Het ontstaan van de sfeeractie 'De ondergang van Rock de Braziliaan'

Puck

Bij de opkomst van beide elftallen was vanavond een spectaculaire sfeeractie te zien. De Feyenoordaanhang pakte uit met een ingewikkelde drietrapsactie, op een manier die nog nooit eerder in de Kuip was vertoond.

Na het uitpraten van diverse voorvallen met de club, toonde het sfeerteam zich veerkrachtig en bedacht de afgelopen weken een absoluut huzarenstukje. Gericht op het steunen van de ploeg van Arne Slot, maar tevens als tegenreactie op de campagne van het sfeerteam van FC Groningen. 

Rock de Braziliaan
Dit heeft wellicht wat uitleg nodig. Het sfeerteam van FC Groningen had vandaag in het uitvak een vervolg op hun geslaagde actie in de kwartfinale van het bekertoernooi tegen Fortuna Sittard. Destijds kondigden zij de kaping van de beker aan. Hoofdrolspeler in hun sfeeractie(s) is ‘Rock de Braziliaan’, een in Groningen geboren knul die op jonge leeftijd naar Brazilië vertrok, om later in het leven een gevreesde piraat te worden in het Caribisch gebied. Deze bejubelde sfeeractie kreeg van de Groningen-aanhang dus een vervolg. In het uitvak ontrolden zij een spandoek met de tekst 'Groningen plundert de havenstad'.

Het sfeerteam van De Feijenoorder wilde graag anticiperen op de campagne met Rock de Braziliaan. De algemene gedachtegang daarbij: ‘Wat moet zo'n knakker als Rock met een houten sloep in wereldhavenstad Rotterdam?’

SS Rotterdam
Om de Groningers van repliek te dienen, bedacht het sfeerteam een unieke drietraps-actie, waarbij de SS Rotterdam over de houten boot van Rock de Braziliaan voer. Door middel van diverse takelconstructies werden de verschillende elementen van de sfeeractie onthuld. Allereerst de Groninger boot, daarna de SS Rotterdam, om vervolgens de houten boot van de Noorderlingen met een hevige knal naar de bodem van de Maas te sturen. Het schouwspel werd begeleid met een spandoek met daarop de tekst ‘Hier in onze havenstad, zullen de kapers op de klippen lopen’. Middels het tonen van glimmende vellen in de kleuren rood, goud en blauw, werd de actie tot in de puntjes omlijst. 

'De ondergang van Rock de Braziliaan' is volledig gefinancierd door leden van Supportersvereniging FSV De Feijenoorder. Wil je meer van dit soort acties in De Kuip, maar heb je geen tijd om het sfeerteam te helpen? Steun ze dan door lid te worden van De Feijenoorder. Aanmelden om te helpen bij sfeeractie kan natuurlijk ook!

feyenoord-groningen-halve-finale-beker-sfeeractie-making-off-voorkant-schip
Detailfoto van het voorsteven van de houten boot van Rock de Braziliaan.
feyenoord-groningen-halve-finale-beker-sfeeractie-making-off-bies-aan-het-verven
De verhoudingen waar het sfeerteam van De Feijenoorder mee werkt zijn niet te bevatten in het stadion.
feyenoord-groningen-halve-finale-beker-middenstuk-schip
Doet een beetje denken aan 'de zilvervloot' niet waar? Tijd voor een vervolg??
feyenoord-groningen-halve-finale-beker-sfeeractie-making-off-explosie
Twee ondeugende badeendjes zorgen voor een geinig detail op de achtergrond.
feyenoord-groningen-halve-finale-beker-sfeeractie-making-off-1
feyenoord-groningen-halve-finale-beker-sfeeractie-making-off-spandoek-op-het-net
Het schip op twee losse netten
feyenoord-groningen-halve-finale-beker-sfeeractie-making-off
De twee delen van het schip worden naast elkaar aan een lange 'gordijn'-kabel bevestigd om zo uit elkaar getrokken te kunnen worden.
feyenoord-groningen-halve-finale-beker-sfeeractie-making-off-sloep-in-de-kuip
De details zijn weer ongekend!

HERHALING: "De ondergang van Rock de Braziliaan" is volledig gefinancierd door leden van Supportersvereniging FSV De Feijenoorder. Wil je meer van dit soort acties in De Kuip, maar heb je geen tijd om het sfeerteam te helpen? Steun ze dan door lid te worden van De Feijenoorder. Aanmelden om te helpen bij sfeeractie kan natuurlijk ook!

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

Schitterende actie 👍👍hulde aan jullie allen, de échte supporter. Ik ga lid worden ! Beter deze acties dan al die gewelddadige acties die boetes opleveren 👎😴stop daar mee, harde kern ! We hebben jullie niet nodig en ga ergens anders buitenspelen !
Ik vind het best sfeerverhogend het vuurwerk. Maar……..straks een deel van het stadion leeg. Of tijdens de klassieker helemaal geen publiek. Ik moet er niet aan denken. Stoppen dus.
Een boete krijgen we toch altijd, of we nu wel of niks uithalen. Vlaggetjes zo groot als een zakdoek was al genoeg boor een megaboete, en dat was nog voor iemand uit het publiek! Wij hielden ons er braaf aan maar de boete viel toch al in de bus. KNJB houd niet van Feyenoord waar andere clubs helemaal niks horen zijn wij altijd de dupe!
Daarom, no pyro no party!!!
Ik vind het best sfeerverhogend het vuurwerk. Maar……..straks een deel van het stadion leeg. Of tijdens de klassieker helemaal geen publiek. Ik moet er niet aan denken. Stoppen dus.
Ja het verhoogd jouw sfeer. Mijn zoon, kleinzoons en ik zaten een flinke tijd in jullie rook. Wij worden het stadion bijna uitgerookt en denken hard na over: voortaan ESPN. Dit mede door het opdringen van jullie sfeer aan ons. Dat daardoor de club hoge boetes en waarschijnlijk supporters binnenkort niet meer mogen en zelfs willen komen, verandert niks aan jouw sfeer. Wel aan de onze, maar daar kijkt een pyro niet naar. Alles voor de club, de club van pyro's dan, de rest mag genieten van jullie sfeer en de rook. Bedankt egotrippers.
Dit leek de mooiste sfeeractie ooit te worden.
Het was imposant, groots, schitterend. Alles klopte.
Maar toen ging het opeens gigantisch mis. De waanzinnig mooie sfeeractie ging in rook op.

We hebben allemaal gelezen dat de KNVB en de gemeente Rotterdam het spuugzat zijn om een tribune te zien die in lichterlaaie leek te staan met zware rookontwikkeling. Er loopt een voorwaardelijke straf bij de KNVB van een lege Noordzijde of zelfs leeg stadion bij herhaling en het gebeurde.

Een geweldig opgebouwde sfeer verstomde. Minutenlang moest de rook optrekken en was het wachten op het startsignaal. Het gevolg was een stroef begin.

De kans is groot dat een van de volgende thuiswedstrijden in elk geval wordt afgewerkt met een lege Noordzijde. Wordt het tegen Heracles, FC Utrecht of Ajax?
Hopelijk is de KNVB mild en blijft het beperkt tot een geldboete.

Waarom dit risico onnodig lopen met de Klassieker op komst?
Wat draagt die rookontwikkeling bij?
Het was een geweldige sfeeractie. Ik vind het vuurwerk daarna stiekem mooi. Maar ze moeten er mee ophouden. Een lege tribune is vreselijk.
Ik vind het prachtig in het stadion. Maar je verliest het tegen de knjb.
Stoppen dus.
Schitterende actie! Jammer dat de tekst op het doek niet helemaal lekker uit de voeten kwam, maar heb er echt van genoten. Hulde!
Was weer een Gerse actie op onze Noordzijde
Werkelijk prachtige sfeeractie,heel mooi.