dennis-te-kloese

VK Sportphoto

Nieuws

"Malacia, Sinisterra en Senesi. Dat gaf een enorme boost"

Feyenoord is de afgelopen jaren een nieuwe weg in geslagen. De jeugdopleiding en scouting werden aangepakt, er ging een streep door de bouw van een nieuw stadion en er wordt gericht gewerkt naar waarde op het veld. 

“Het begint allemaal met spelers op de groene mat. Goede resultaten leiden tot betere transfers, hogere Europese premies, meer geld om te herinvesteren en een positievere uitstraling”, zo vertelt  Dennis te Kloese aan Voetbal International

De nieuwe weg was vlak voor zijn entree al ingeslagen. “De basis is gelegd voor mijn komst, met het aantrekken van Arne Slot. Het heeft geleid tot een vaste spelfilosofie, die ook voor duidelijkheid zorgt in de opleiding, en tot een Europese finale. Voor ons imago op de markt was het geweldig dat we vervolgens Malacia, Sinisterra en Senesi aan de Premier League hebben verkocht. Dat gaf een enorme boost”.

Vooral dat laatste is belangrijk voor de toekomst. En Europese resultaten dragen daar in grote mate aan bij. Feyenoord gold lange tijd als een zwakke broeder als het aankomt op transferresultaten. Tussen 2010 en 2020 noteerde de club zelfs het minste resultaat van alle 34 profclubs in Nederland. Na de finaleplek in Tirana werd deze trend eindelijk een halt toegeroepen.

“In eerste instantie hoorde je geluiden dat de Conference League niet zoveel zou voorstellen. Uiteindelijk speelden we toch tegen AS Roma, Olympique Marseille, Slavia Praag, Partizan Belgrado. Daar wordt serieus gescout. Op dat niveau wordt gewogen hoeveel spelers waard zijn”, zo verklaart Te Kloese de kentering. “Scouts komen ook wel naar de Eredivisie, maar die wedstrijden zijn niet maatgevend. Daar denken ze toch: Wat zegt het? Eerst nog even internationaal kijken”. 

Door de finaleplaats heeft Feyenoord internationaal een andere status gekregen, zo merkt de algemeen directeur. “We worden nu anders behandeld. In gesprekken met mensen van UEFA of grote buitenlandse clubs, merk ik dat het zwaar telt als je ook buiten de Eredivisie wat laat zien. Ik heb het proberen te verzilveren door actiever bezig te zijn met de European Club Association (het verbond van internationale topclubs, red.) en daar mijn vinger op te steken, zodat de stem van Feyenoord wordt gehoord”. 

Feyenoord plaatste zich voor de laatste zestien van de Europa League na een heroïsche wedstrijd tegen Lazio Roma in De Kuip. “Ook dit seizoen slaan we in Europa geen modderfiguur. We zijn er trots op, maar we moeten nuchter blijven. Het is pas een eerste stap”, aldus een realistische Te Kloese.

Delen

Reacties

Nog geen reacties