shakhtar-web

Analyse

MATCHDAY • Feyenoord speelt bepalende wedstrijd tegen Shakhtar Donetsk

Twan

Donderdagavond zal Feyenoord met Shakhtar Donetsk af moeten rekenen om de kwartfinale van de Europa League te bereiken. Met een 1-1 stand uit de eerste ontmoeting zal Feyenoord thuis moeten winnen om zich plaatsen voor de kwartfinale. 1908.nl blikt alvast vooruit.

Laatste ontmoeting
Afgelopen donderdag speelde Feyenoord in een halfgevuld Wojska Polskiego Stadion de uitwedstrijd tegen Shakhtar Donetsk. Vlak voor de wedstrijd krijgt Feyenoord een tegenvaller te verwerken; Santiago Giménez valt tijdens de warming-up geblesseerd uit. Met Danilo in de spits begint Feyenoord het duel tegen de huidige koploper van Oekraïne.

Feyenoord is vanaf de aftrap de sterkere ploeg. De Rotterdammers zijn dominant en weten al wat kansen bij elkaar te spelen, maar gaan toch de rust in met een stand van 0-0. In de tweede helft is het spelbeeld nog dominanter. Feyenoord blijft kansen creëren terwijl Shakhtar nog altijd geen gevaarlijke doelpoging kan lossen.

Toch is het de thuisploeg die uiteindelijk op voorsprong komt, met hun eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Centrale verdediger Yaroslav Rakitskyi werkt de bal in de 79ste minuut op wonderbaarlijke wijze met zijn onderrug binnen vanuit een hoekschop. Feyenoord gaat hierna vol in de aanval, en weet uiteindelijk via twee invallers nog de gelijkmaker te produceren. Ezequiel Bullaude kopt tegendraads binnen uit een goede voorzet van Igor Paixão. De wedstrijd eindigt in 1-1.

Verbeterpunten
Waar een gelijkspel vooraf wellicht als gunstig werd bestempeld, was het nu een teleurstelling. Een geïrriteerde Slot zag dat Feyenoord een plek in de kwartfinale al veilig had kunnen stellen, en nu thuis nog aan de bak zal moeten. Dat de tegentreffer uit een hoekschop viel, was volgens de trainer geen verrassing. Drie van de laatste vijf tegengoals vielen namelijk uit een corner.

Ook het scorend vermogen was wederom een pijnpunt. Feyenoord wist uiteindelijk 21 doelpogingen te creëren, waarvan er uiteindelijk dus slechts één binnenviel. Het blijft een probleem waardoor Feyenoord nog regelmatig moeizaam tot een gewenst resultaat komt.

Prognose
Feyenoord weet dat het afgelopen donderdag de sterkere ploeg was, en dat het in eigen huis nog sterker is. Daarnaast is Gimenez weer fit, en zal hij de in Polen onzichtbare Danilo naar alle waarschijnlijkheid weer op de bank houden. Dat Feyenoord genoeg kansen kon creëren in Polen zal een positief punt zijn dat meegenomen wordt uit de eerste wedstrijd. De Oekraïense defensie was in ieder geval geen ondoordringbare muur, en ook de aanval was weinig gevaarlijk.

Wel moet Feyenoord rekening houden met een beter Shakhtar. Drie spelers in de laatste linie komen ten opzichte van de heenwedstrijd terug van een schorsing. Ook zal Feyenoord de druk voelen om de wedstrijd binnen de 90 minuten af te ronden met het oog op zondag. Slot en zijn selectie weten dat een Klassieker in de ArenA met 120 minuten in de benen een enorme uitdaging zou zijn.

Feyenoord is de favoriet in de Kuip, en zal met een goed gevoel naar de Arena af willen reizen. Als de ploeg de effectiviteit omhoog kan schroeven en achterin scherp blijft, moet het kwaliteitsverschil genoeg zijn om de kwartfinale van de Europa League te bereiken.