feyenoord-nec-achtste-finale-knvb-beker-5-4-na-strafschoppen-jim-breeman-sports-photography-36

Jim Breeman Sports Photography

Analyse

MATCHDAY • Koploper Feyenoord ontvangt nummer twee AZ

Twan

Na een fysiek zware week met twee wedstrijden en een verlenging, kon Feyenoord zich deze week volledig focussen op de ontmoeting met AZ Alkmaar. Met slechts twee punten verschil is de wedstrijd in de Kuip van groot belang. 1908.nl blikt alvast vooruit.

Onderlinge ontmoetingen
Feyenoord ontving AZ 45 keer eerder voor een competitiewedstrijd. Feyenoord won 29 van deze ontmoetingen. AZ wist de drie punten tien keer mee naar Alkmaar te nemen, en zes keer eindigde het in een gelijkspel. Afgelopen seizoen werd de wedstrijd pas vlak voor het einde beslist. Cyriel Dessers wist in de 92e minuut het enige doelpunt te scoren.

In speelronde 10 stond de wedstrijd op bezoek in Alkmaar op het programma. Destijds was AZ de koploper en stond Feyenoord op de vierde plek. In de 26e minuut wist de thuisploeg Feyenoord op achterstand te zetten. Vijf minuten later stond het alweer gelijk na een benutte strafschop van Orkun Kökcü. In de 56e minuut blundert doelman Hobie Verhulst bij een afstandsschot van Sebastian Szymański, en wordt het 1-2. Het mooiste doelpunt van de middag wordt gescoord door Danilo, die van grote afstand de wedstrijd beslist in de 82e minuut.

Huidige vorm
AZ is inmiddels zes speelrondes ingegaan als de nummer twee van de Eredivisie. Afgelopen zondag wist het eenvoudig af te rekenen met Excelsior (5-0), nadat het de twee wedstrijden daarvoor punten verspeelde tegen FC Utrecht (5-5) en FC Volendam (1-1). In de competitie is AZ alweer acht wedstrijden ongeslagen.

Afgelopen dinsdag kende de ploeg minder succes. In de achtste finale van de KNVB-beker werd het na verlenging thuis uitgeschakeld door FC Utrecht (1-2).

Afwezigen
Feyenoord: Gernot Trauner, Sebastian Szymański (beiden knieblessure), Justin Bijlow (polsblessure), Patrik Wålemark (bovenbeenblessure), Orkun Kökcü (schorsing)

AZ Alkmaar: Bruno Martins Indi (liesblessure), Sam Beukema, Maxim Dekker, Riechedly Bazoer (allen knieblessure), Dani de Wit, Zinho Vanheusden (beiden voetblessure)

Prognose
De competitiekraker van zaterdag is voor beide ploegen van groot belang. Feyenoord kan afstand nemen van een directe concurrent, maar bij een nederlaag neemt AZ de koppositie over. Feyenoord, dat de tweede helft tegen SC Heerenveen vermoeid oogde, heeft zich de hele week voor kunnen bereiden in de wetenschap dat beide ploegen vol voor de winst zullen gaan.

Dat moet wel gebeuren zonder de geblesseerde Bijlow, Trauner en Szymański. Ook aanvoerder Kökcü zal er niet bij zijn na zijn vijfde gele kaart tegen SC Heerenveen. Bij de overwinning in Alkmaar stonden al deze spelers nog op het veld. Hoewel de posities van de blessuregevallen tot dusver voldoende op zijn gevangen, is dat voor de belangrijke aanvoerder nog maar de vraag.

Feyenoord is in eigen huis inmiddels 279 dagen ongeslagen, en kan dus als lichte favoriet bestempeld worden. Daarbij moet wel gezegd worden dat AZ tot dusver de best presterende uitploeg is. Het resultaat zal vooral afhangen van het scorend vermogen en hoe de afwezigheid van de Feyenoord-aanvoerder opgevangen zal worden.