manon-melis

Vrouwen

Melis doet ervaring op bij KNVB: "Met Eric Gudde een eigen mentor"

Dennis

Manon Melis is vanaf het begin betrokken bij de vrouwenvoetbaltak. Net als Feyenoord Vrouwen 1 maakt de huidige Coördinator Vrouwenvoetbal een snelle ontwikkeling door en zoekt zij steeds naar mogelijkheden om zichzelf te verbeteren. “Het onderhandelen met zaakwaarnemers was helemaal nieuw voor mij”.

Nog dagelijks loopt Melis in haar functie tegen nieuwe dingen aan. Zo kwam afgelopen winter Toko Koga naar Rotterdam. “Toko is onze eerste speelster van buiten Europa, dus voor mij is het ook leerzaam om te ontdekken wat er allemaal komt kijken bij zo’n transfer. In die zin heb ik de afgelopen jaren. Met hulp van collega’s, al veel dingen zelf kunnen uitvinden in mijn functie”, zo vertelt zij in Feyenoord Magazine.

Eric Gudde
Naast de dagelijkse ervaringen heeft Melis ook contact gezocht met de KNVB, met het verzoek aan de voetbalbond om meer bagage om haar baan uit te voeren. “Ik ben blij dat ik in december bij de KNVB kon starten met het Ontwikkelprogramma voor Technisch Directeuren”, zo zegt zij daarover. “In verschillende bijeenkomsten leer ik daar van alles over het vak.” Onderdeel van het programma is begeleiding van een ervaringsdeskundige. Daar trof Melis een voor Feyenoord oude bekende. “Met Eric Gudde heb ik een eigen mentor toegewezen gekregen. Dat is voor mij heel waardevol, want hij heeft – onder meer als voormalig directeur van Feyenoord – ontzettend veel ervaring.”

Melis is blij met de ontwikkeling die de KNVB biedt, maar stelt dat het meeste op de werkvloer wordt geleerd. “Het is fijn om op die manier een bepaalde houvast te krijgen in m’n werk, al heb ik de afgelopen jaren ook ervaren dat je soms gewoon zelf dingen moet meemaken. In het begin vond ik het bijvoorbeeld overweldigend hoeveel mensen zich tijdens het seizoen melden om speelsters aan te bieden. Ook het onderhandelen met zaakwaarnemers was helemaal nieuw voor mij, maar dat gaat me tegenwoordig veel beter af. Wat dat betreft is het soms niet slecht om in het diepe gegooid te worden en jezelf te moeten redden. Belangrijk is vooral hoe je daarmee omgaat.”

Delen

Reacties

Ik vindt het top dat Manon Melis naar middelen zoekt om zichzelf te verbeteren. Daar wordt de club ook beter van, en wie beter dan Eric Gudde als mentor?
Zo zie je dat het gaat om " wie je kent" en niet zo zeer " wie je bent" om écht succesvol te worden
Met Gudde als mentor komt het vast goed, de meest kundige bestuurder die we ooit hebben gehad.
Je leert vooral hoe het niet moet. 😀
Volstrekte lulkoek. Gudde werd Algemeen Directeur na de fataal foute keuzes van zijn tijdelijke voorganger Peter Volgelzang en toenmalig TD Peter Bosz. Het gevolg was dat hij bij wijze van spreken huismeester van een ruïne werd. Met financiële verplichtingen tot 2011 kan Gudde alleen nog maar zorgen voor een beperking van de schuldenlast. Die was al ontstaan in de Van den Herik-jaren maar werd tussen 2007 en 2011 alleen nog maar groter.
Met dank aan de Vrienden van Feyenoord kon in 2011 een wezenlijk deel in één klap worden gesaneerd maar daarmee was de schuld alles behalve weggewerkt. Niet voor niets stond Feyenoord nog tot 2015 onder curatele van de financiële commissie van de KNVB.
Echter vanaf 2011 speelde Feyenoord altijd top 4, vaak top 3, 2 x top 2 en werd het 1 x kampioen en had het weer 2 KNVB-bekers aan de prijzenkast toegevoegd. Toen Gudde vertrok speelde Feyenoord Champions League en kon het grotendeels uit eigen vermogen 1908 aanleggen en Varkenoord vernieuwbouwen.
Een deel van die vooruitgang is verloren gegaan door inschattingsfouten van Van Geel een jaar te lang doorgegaan met Van Bronckhorst, het aanstellen van Jaap Stam en de coronamisère die direct daarna kwam. Gudde heeft ongetwijfeld ook minder gelukkige keuzes gemaakt, maar de totaalbalans van zijn jaren als Algemeen Directeur is zondermeer positief.
Ik heb hem enkele jaren van dichtbij meegemaakt. Ik heb (ook) een ander beeld van hem. Hij werkte hard, maar miste essentiële competenties voor zo’n functie.
De door mij genoemde feiten spreken voor zichzelf en wijzen op voldoende competenties. Gudde was idd 'communicatief' niet heel sterk en dat is best wel belangrijk. Echter als het blad Voetbal International niet jarenlang een anti-campagne had gevoerd tegen vrijwel iedereen die na de door Johan D. zaligverklaarde GKL kwam, was het beeld in de media ook enigszins anders geweest.