fey-feytwe-koga

Foto: Feyenoord.nl

Vrouwen

Melis in haar nopjes met Koga: "Google Translate is onze beste vriend"

Dennis

Toko Koga kwam in januari als eerste speelster van buiten Europa naar Feyenoord. Manon Melis verteld in Feyenoord Magazine hoe de club de talentvolle Japans wist te strikken. “Toko kwam bij ons op de radar tijdens het WK Onder 17 in India, in 2022”.

“Daar speelde Japan heel goed voetbal, met veel talentvolle speelsters in het elftal. Toen bleek dat er een mogelijkheid was om meiden uit dat team op stage te laten komen, hebben we er twee uitgenodigd op Varkenoord, onder wie Toko. Dat beviel van beide kanten heel goed. Later ben ik zelf naar Japan gegaan om Toko nog eens te zien en heb ik ook haar ouders ontmoet”, aldus Melis.

Google Translate
“Op alle vlakken is Feyenoord voor Toko een grote stap”, zo vervolgt de Coördinator Vrouwenvoetbal. “Zeker omdat ze nog maar achttien jaar oud is. Maar ik moet zeggen dat ze daar heel goed mee omgaat. Het was voor haar een sprong in het diepe, maar ze veroverde direct een basisplaats in het team van Jessica Torny.” Om de communicatie te verbeteren ging Toko meteen na binnenkomst op Engelse les. “Ze is al maanden bezig om Engels te leren”, zo zegt Melis. “Soms helpt het ook om gebruik te maken van een vertaalapp. Google Translate is op Varkenoord onze beste vriend sinds zij bij ons in het eerste speelt. Maar niet alleen de taal is nieuw voor haar, ook de cultuur en manier van voetballen.”

Volgens Melis heeft Toko, die sinds afgelopen zomer deel uitmaakt van de A-selectie van Japan, heel bewust voor de stap naar Feyenoord gekozen. “Het is voor haar een goede manier om kennis te maken met het Europese voetbal, dat veel fysieker is dan het Japanse. Bij ons kan Toko betrekkelijk in de luwte kennismaken met wonen in Europa, de Engelse taal leren en rustig wennen. De Nederlandse competitie is ook volop in ontwikkeling, dus ze kan zich hier in de kijker spelen. Dat is voor haar een betere stap dan wanneer ze direct naar een Europese topclub in het vrouwenvoetbal was gegaan.”

Delen

Reacties

Ze voetbalt zo gemakkelijk, dat het lijkt alsof ze er al jaren staat. De Feyenoord vrouwen zijn gelijk iets beter gaan voetballen sinds zij er is. Die nieuwe spits helpt ook wel.
Leuk om te zien idd dat het beter gaat.
Ik zou die keepster ook laten staan, vind haar meer rust uitstralen dan Weimar.
Vind haar ook beter keepen. Staat nu redelijk goed achterin dus zo laten.