Jim Breeman Sports Photography

Analyse

NEXT MATCH - Feyenoord ontvangt NEC opnieuw in de Kuip

Twan

Vanavond zal de Kuip wederom decor staan voor een editie van Feyenoord – NEC. Ditmaal zal met NEC afgerekend moeten worden om de volgende ronde in de beker te bereiken. In de competitie lukte dit al, het werd toen 2-0. 1908.nl blikt alvast vooruit.

Onderlinge ontmoetingen

Feyenoord speelde drie keer eerder een bekerwedstrijd tegen de ploeg uit Nijmegen. Alle drie de wedstrijden (één thuis en twee uit) werden door Feyenoord gewonnen. Het meest recente bekerduel tussen de twee was in het seizoen 2012/2013. In de tweede ronde lukte Feyenoord het toen pas in de 120ste minuut de winnende te maken, in een wedstrijd die in 2-3 eindigde.

Twee weken geleden werd precies dezelfde wedstrijd gespeeld voor de competitie. De score werd vroeg geopend door Javairô Dilrosun na knap combinatiespel met Marcus Pedersen. In de extra tijd van de eerste helft werd de wedstrijd beslist met een strafschop van Orkun Kökcü en een rode kaart voor NEC-verdediger Iván Márquez. De tweede helft tegen tien man kon Feynoord geen potten breken. Arne Slot noemde het zelfs de slechtste uitvoering ooit van elf tegen tien. De wedstrijd eindigde in 2-0.

Huidige vorm

Sinds de nederlaag tegen Feyenoord zakte de Nijmeegse ploeg één plaats naar de tiende plek. Er werd thuis gelijkgespeeld tegen Sparta (1-1) en uit verloren bij Go Ahead Eagles (1-0).

NEC speelde al twee eerdere rondes voor de KNVB-beker. In de eerste ronde werd thuis afgerekend met Fortuna Sittard (3-2). De tweede ronde wist het op bezoek bij Almere City overtuigend te winnen met 0-4.

Vermoedelijke opstelling

NEC speelt dit seizoen in een 4-3-3 opstelling met de punt naar voren:

Jasper Cillessen; Bart van Rooij, Iván Márquez, Philippe Sandler, Soufian El Karouani; Dirk Proper, Lasse Schöne (c), Oussama Tannane; Elayis Tavsan, Landry Dimata, Ibrahim Cissoko.

Afwezigen

Feyenoord: Gernot Trauner (knieblessure), Sebastian Szymański (knieblessure), Justin Bijlow (polsblessure), Patrik Walemark (bovenbeenblessure).

NEC Nijmegen: Mathias De Wolf (hamstringblessure), Jordy Bruijn (knieblessure), Robin Roefs (blessure), Magnus Mattson (enkelblessure).

Prognose

Feyenoord is momenteel nog in alle competities actief, en zal dat graag zo willen houden. NEC lijkt ondertussen de grip op play-offs te verliezen, en daarmee zal de KNVB-beker voor de Nijmeegse ploeg een belangrijke competitie zijn.

Het is lastig conclusies te trekken op basis van de gewonnen wedstrijd twee weken geleden. Door de rode kaart en gegeven penalty in de eerste helft was de wedstrijd al beslist. Zo zag NEC er in de beginfase juist best flitsend uit.

Feyenoord is ondanks de blessures van enkele sterkhouders favoriet in eigen huis. NEC is momenteel niet in de beste vorm, waarbij de meest recente wedstrijd een zwakke vertoning was. Als Feyenoord het scorend rendement iets kan verhogen, moet een plaats in de kwartfinale te behalen zijn.