yv2022827yv2022827a1b09368

Bron: VK Sportphotos

Analyse

NEXT MATCH • Feyenoord ontvangt Sparta in Rotterdamse derby

Twan

Na de valse start in de Europa League hervat Feyenoord vanavond de Eredivisie tegen stadsgenoot Sparta Rotterdam. 1908.nl blikt vooruit.

Onderlinge ontmoetingen

Vanavond zal de 57e editie van Feyenoord-Sparta gespeeld worden. In de 56 voorgaande wedstrijden wist Feyenoord 35 keer te winnen. 12 keer werden de punten verdeeld en 9 keer werd van de Kasteelheren verloren. 

De laatste drie wedstrijden tegen Sparta werden door Feyenoord gewonnen. Het thuisduel van vorig seizoen werd overtuigend met een 4-0 overwinning afgesloten. Orkun Kökcü, Alireza Jahanbakhsh en Guus Til (2 keer) waren de doelpuntenmakers. 

Laatste vijf wedstrijden in competitieverband

Seizoen Thuis Uit Uitslag
21/22 Feyenoord Sparta Rotterdam 4-0
21/22 Sparta Rotterdam Feyenoord 0-1
20/21 Sparta Rotterdam Feyenoord 0-2
20/21 Feyenoord Sparta Rotterdam 1-1
19/20 Feyenoord Sparta Rotterdam 2-2

Huidige vorm

Sparta Rotterdam bezet na vijf wedstrijden een knappe achtste plaats in de Eredivisie. De stadsgenoot opende het seizoen met een gelijkspel tegen SC Heerenveen (0-0). Vervolgens kreeg het twee nederlagen te verduren tegen AZ Alkmaar (2-3) en Ajax (0-1). De laatste twee wedstrijden wisten de Spartanen te winnen tegen Go Ahead Eagles (0-1) en FC Volendam (4-0).

De winstpartijen waren tegen clubs uit het rechter rijtje. Ook was de ruime score tegen FC Volendam enigszins geflateerd. De minimale nederlagen tegen AZ en Ajax laten zien dat Sparta het sterke ploegen knap lastig kan maken.

Selectie

De ploeg die onder leiding staat van Maurice Steijn heeft de oudste selectie van de Eredivisie (gemiddeld 25,8 jaar). De totale marktwaarde van de selectie komt uit op 11,3 miljoen. Dit is ongeveer 11 keer minder dan de marktwaarde van de Feyenoordselectie (124,5 miljoen). Sparta is één van de ploegen die zich niet tot een 5-3-2 opstelling laat verleiden tegen sterkere ploegen. Meestal start het in de 4-3-3 formatie.

Het doel van de Spartanen wordt verdedigd door Nick Olij, die overkwam van NAC Breda. Voor hem staat het ervaren centrale duo gevormd door Bart Vriends en captain Adil Auassar. Al koos Steijn er tegen FC Volendam voor om laatstgenoemde op de bank te laten starten. De flanken worden verdedigd door Michael Pinto en de van jong-PSV gehuurde Shurandy Sambo. 

Oud-Feyenoorder Jonathan de Guzmán kwam transfervrij over van het Griekse OFI Kreta en is een vaste kracht in het basiselftal. Ook de jonge Noor Joshua Kitolano, die overgenomen werd van Odds BK, begint vaak op het middenveld. De overgebleven plek is weggelegd voor Arno Verschueren (overgekomen van Lommel SK) of de wat meer aanvallend ingestelde Sven Mijnans.

De flanken worden bezet door Vito van Crooij en Younes Namli. Namli werd het afgelopen seizoen gehuurd van het Russische FK Krasnodar en daarna transfervrij overgenomen. De spitspositie wordt ingevuld door de Noorse Tobias Lauritsen, die eveneens als Kitolano overgenomen werd van Odds BK.

Afwezigen

Sparta Rotterdam: Tim Coremans (schouderblessure)

Feyenoord: Lutsharel Geertruida (ziekte van Pfeiffer), mogelijk Sebastian Szymański (hamstringblessure)

Prognose

Na de teleurstelling in Rome zal Slot het duel uiterst serieus nemen. Zeker gezien de goede seizoenstart die Sparta heeft laten zien.  

Met een 4-3-3 opstelling zal Sparta niet alleen achterin blijven hangen. Dit biedt ruimtes om aan te vallen voor Feyenoord. Voor de verdediging is het taak te leren van de fouten die tegen Lazio zijn gemaakt. Feyenoord is favoriet in eigen huis. In de eerste Rotterdamse derby van dit seizoen zullen de punten in Zuid moeten blijven.

Delen

Reacties

Hoeveel mensen valt het op dat 020 en psv zonaal geholpen worden met veel te veel extra tijd en zwaar overdreven pingels ?
We gaan deze overtuigend winnen, maar ik kijk al met een schuine oog naar volgende week. Iemand die weet hoe lang De jong en Madueke geblesseerd zijn?
Dat zou echt zo perfect zijn, hier moeten we onze eerste slag slaan!
buffertje voor 2de plek opbouwen en dan naar boven kijken.