Analyse

NEXT MATCH - Feyenoord speelt alles-of-niets-wedstrijd tegen Lazio

Twan

Na een teleurstellende misstap in Oostenrijk is de druk op de laatste wedstrijd van de groepsfase flink verhoogd. In een uitverkochte Kuip zal het erom spannen of er een Europese overwintering komt, en in welke competitie dit zal zijn. 1908.nl blikt alvast vooruit.

Stand Groep F

Club Doelsaldo Puntenaantal
1. Lazio Roma - 1 8
2. Sturm Graz - 4 8
3. Feyenoord 3 5
4. FC Midtjylland 2 5

In speelronde vijf van de groepsfase van de Europa League ontstonden er eindelijk verschuivingen in groep F. Feyenoord beleefde een dramatische avond tegen Sturm Graz. Na een redelijke eerste helft waarin Feyenoord ondanks een aantal goede kansen niet wist af te drukken, veranderde het spelbeeld met 180 graden in de tweede helft. Hoewel Feyenoord het nog met geluk leek vol te houden, kreeg het in de 93ste minuut toch een tegentreffer te verwerken.

Het andere duel tussen Lazio Roma en FC Midtjylland werd gewonnen door Lazio (2-1). Het was even schrikken voor de Romeinen toen ze in de negende minuut al tegen een achterstand aankeken, maar uiteindelijk waren doelpunten van sterspeler Milinkovic-Savic en Pedro genoeg om afstand te nemen van de Denen.

De resultaten hebben ervoor gezorgd dat zowel Lazio als Sturm Graz twee plekken zijn gestegen. Voor Feyenoord en FC Midtjylland betekende het een daling van twee posities. De stand in de poule is nog allesbehalve beslist, en er zijn dan ook een aantal verschillende scenario’s waar Feyenoord mee te maken kan krijgen.

Laatste ontmoeting

Feyenoord begon het Europese avontuur op bezoek bij Lazio Roma. Hoewel van tevoren al verwacht werd dat het een moeilijke wedstrijd zou worden, werd het krachtsverschil al snel duidelijk. In de vierde minuut was het al 1-0 voor de Italianen nadat een gemakkelijk steekballetje door de verdediging Luis Alberto 1 op 1 zette met Bijlow. In de 15e minuut werd het 2-0 nadat Bijlow zich verslikt in een houdbaar schot van Felipe Anderson.  Nog voor het half uur verstreken was scoorde Lazio in de 28e minuut ook de 3-0. De bal valt voor de voeten van Vecino nadat Bijlow een voorzet pareert, die vervolgens eenvoudig afrond.

Ook na rust denderen de Italianen nog even door. In de 63e minuut schiet een bal door, waarna Vecino zijn tweede van de avond kan maken. Gimenez kan namens Feyenoord wat terug doen door in de 69e minuut een door hem gewonnen penalty binnen te werken. De eindstand wordt bepaald op 4-2 als Gimenez een schot van Idrissi op de onderkant van de lat alsnog binnen kan werken.

Afwezigen

Feyenoord: Oussama Idrissi (hamstringblessure)

Lazio Roma: Ciro Immobile (spierblessure), Patric (knieblessure)

Prognose

Feyenoord speelt donderdagavond een cruciale wedstrijd in De Kuip. Zowel de selectie als de fans weten dat het beter zal moeten dan de afgelopen tijd om een resultaat tegen Lazio te behalen. Van de afgelopen acht wedstrijden wist Feyenoord slechts twee keer te winnen, en daarmee kan er geconstateerd worden dat Feyenoord momenteel in vormcrisis is.

Toch zijn er ook weer hoopvolle punten. Met blessures van spits Ciro Immobile en verdediger Patric ziet Lazio twee basisspelers langs de kant staan. Daarnaast kon Feyenoord zich de volledige week voorbereiden op de confrontatie terwijl Lazio het afgelopen zondag in de competitie moest opnemen tegen Salernitana. Lazio speelde niet op volle kracht (een aantal spelers kregen rust) en dat bleek uiteindelijk fataal te zijn, er werd voor het eerst in acht wedstrijden verloren (1-3).

Feyenoord zal in ieder geval alles moeten geven om een resultaat te halen. De financiële- en sportieve belangen van de wedstrijd zijn groot. Het lukte de andere opponenten in groep F ook om thuis punten te pakken tegen Lazio, dus met een winnaarsmentaliteit, passie en een volledig uitverkochte Kuip achter zich zullen er zeker kansen komen. Feyenoord heeft in eigen handen of de avond eindigt in een opluchting of deceptie.