carola-schouten

Proshots

Nieuws

Nieuwe burgemeester van Rotterdam: “Een enorme Feyenoorder, maar ik ben zelf meer voor Sparta”

Van de redactie

Gisteren werd bekend dat Carola Schouten de nieuwe burgemeester van Rotterdam wordt. Zij volgt Ahmed Aboutaleb op, die per 1 oktober stopt. Schouten wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van de havenstad. Wanneer haar voordracht wordt goedgekeurd zal zij op 10 oktober worden geïnstalleerd.

De 46-jarige ChristenUnie-politica heeft een sterke binding met de stad, waar zij al sinds haar studietijd in Delfshaven woont. Bovendien heeft zij in het verleden aangetoond affiniteit te hebben met het betaalde voetbal, waardoor zij mogelijk de profclubs binnen de stadsgrenzen goed gezind zal zijn.

Voetbal
Als alleenstaande moeder bouwde Schouten samen met haar kind een bestaan op in Rotterdam-West. Haar zoon is ‘een enorme Feyenoorder’, zo verklaarde zij onlangs in NRC. De voorkeur van Schouten zelf gaat echter uit naar een andere Rotterdamse club. “Ik ben zelf meer voor Sparta. Ik word altijd gelukkig als ze winnen.” 

De affiniteit met voetbal was als vroeg aanwezig bij Schouten. Zij studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en schreef daar een scriptie over de relatie tussen Sparta club en de wijk Spangen. Daarbij onderzocht zij hoe profvoetballers als rolmodellen kunnen dienen voor de kansarme jongeren die in de buurt wonen. Mede door dit soort inspanningen ontwikkelde zij een diepe liefde voor de Kasteelclub.

Rotterdammer
Met Schouten komt er iemand aan het roer, die ook daadwerkelijk als inwoner van de Maasstad kan worden bestempeld. Iemand die weet hoe het is om in Rotterdam te wonen. Iemand die zich Rotterdammer voelt. “Een heerlijke stad. Eerlijk, zonder opsmuk. Ik woon er met heel veel plezier”, aldus Schouten in NRC. Namens de ChistenUnie had Schouten een politieke loopbaan in Den Haag, waar zij vanaf 2017 de minister van Landbouw was en vanaf 2022 minister voor Armoede, Participatie en Pensioenen. In beide kabinetten, onder leiding van premier Mark Rutte, was zij ook vice-premier.

Hugo de Jonge
Met haar aanstaande benoeming, kiest de gemeenteraad voor Schouten en niet voor Hugo de Jonge, die eveneens in de race was voor de ambtsketting. De Jonge feliciteerde Schouten op X met haar voordracht, met een licht teleurgestelde ondertoon. “Eerlijk is eerlijk: ik was het graag geworden. Maar de stad is bij Carola in goede handen”, aldus de oud-minister, die afsluit met gelukwensen. “Heel veel succes en al het goede voor ons mooie Rotterdam”.

Delen

Reacties

Goed wijf die weet wat armoede is. En een echte rotterdammert ik denk een goede keus.
Ben blij dat de raad de wijsheid heeft genomen om deze vrouw als eerste Burgermeester aan te stellen .. Haar achtergrond geeft volgens mij de wijsheid die ze nodig heeft om te funcitioneren als burgermeester
Een integere politica met de juiste ministeriële ervaring en kennis voor onze stad, want opleiding en armoede (vaak aan elkaar gekoppeld) zijn uitdagingen voor onze stad. Ook haar affiniteit voor voetbal en voorkeur voor de Rotterdamse clubs is een grote pré. Tenslotte woont ze in de stad en niet in Hilligersberg of Kralingen, wat ook positief is. Erg blij mee!
Ik sluit mij bij deze woorden aan. Veel succes Carola!
Integer? Mes in de rug van de boeren, terwijl ze zelf boerendochter is. Sterkte Rotterdam
De boeren hebben het goed verziekt voor zichzelf met hun dwaze acties. In eerste instantie wisten ze hun acties aardig sympathiek en jolig te brengen, maar op een gegeven moment sloegen ze gewoon door. Maar ze hebben nu wat ze willen met een BBB minister en staatssecretaris in dit Tokkie-kabinet. Laten ze maar zien wat ze voor elkaar krijgen. Carola heeft gewoon laten merken dat een kabinet niet kan worden gegijzeld door bizarre acties.
En mag een kind van een slager ook geen vegetariër worden? Da’s een beetje jouw gedachte.
Vegetarier worden is tot daar aan toe, de politiek in gaan en je vader werkloos maken lijkt me wel immoreel ja. Sowieso is een hele beroepsgroep het leven zuur maken met dwang en drang immoreel.