Bart Nieuwkoop | VK Sportphoto

Nieuws

Nieuwkoop over duel met Bergwijn: "Op een gegeven moment voel ik iets op mijn achterhoofd"

Van de redactie

Bart Nieuwkoop vertrok in 2021 transfervrij uit Rotterdam, om begin dit seizoen terug te keren op het oude nest. Na een moeizame start, waarin hij vooral opviel door de vele kaarten die hij in wedstrijden pakte, vocht Nieuwkoop zich ijzersterk terug in het elftal van Arne Slot. Met als hoogtepunt de wedstrijd in de Kuip tegen Ajax, waarin de 28-jarige verdediger gold als absolute aanjager van het elftal dat de aartsrivaal met 6-0 van het veld blies.

Hand in Hand, het magazine van FSV De Feijenoorder, sprak met Nieuwkoop over zijn liefde voor Feyenoord, de Champions League, het winnen van prijzen en de klap van Steven Bergwijn tijdens de memorabele afgelopen Klassieker.

In de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Ajax werd je geslagen door Steven Bergwijn. Waarom stond je toen redelijk snel weer op, want het was een smerige overtreding? “Voor mijn gevoel heb ik best lang gelegen, er werd niet meteen gefloten. Het is een duel waarin ik hem diep zie lopen en ik probeer zijn ‘run’ te blokken. Het is een beetje een duw- en trekstrijd. Op een gegeven moment voel ik iets op mijn achterhoofd, maar ik dacht dat het met zijn linkerarm was. Pas later zag ik dat het met zijn rechterarm was. In die snelheid weet je gewoon niet precies wat er gebeurt, dus ik had niet direct het gevoel dat hij me een uithaal gaf met zijn arm. Dat ik geraakt werd, dat voelde ik wel.”

Feyenoord heeft qua punten net zo’n goed seizoen als vorig jaar, maar een kampioenschap zat er nu niet in. Is dat balen? “Natuurlijk is het frustrerend, je wil zo lang mogelijk voor de prijzen meedoen. Je wil het kampioenschap verdedigen. Qua puntenaantal draaien we wederom een goed seizoen, maar PSV heeft gewoon heel weinig punten laten liggen. Het is jammer dat we daarin achterop geraakt zijn.”

Hoe verklaar je de wisselvalligheid van Feyenoord dit seizoen? Wedstrijden zoals tegen FC Volendam en Fortuna Sittard waren niet jullie beste… “Ik zou het geen wisselvalligheid willen noemen. We hebben in de competitie sinds begin december niet meer verloren en zelfs bijna alles gewonnen. Maar ik ben het met je eens dat het puntverlies ons in een aantal van die wedstrijden niet had mogen overkomen. Volendam en Fortuna wilden zelf vrij weinig voetballen, heel erg veel de lange bal hanteren. De ruimtes worden kleiner en dan kom je zelf ook minder aan de bal. In die wedstrijden zijn we altijd wel de bovenliggende partij, waarbij we de kansen hebben gehad om die goal te maken. Dan maar een wedstrijd met 1-0 winnen op een lelijke manier.”

Volgend jaar ga je wel weer Champions League spelen met Feyenoord. Daar kijk je vast naar uit? “Als speler wil je altijd op het hoogste niveau spelen. Dat hebben we dit seizoen gedaan. Feyenoord heeft afgelopen jaren sowieso erg goed gepresteerd in Europa met de Conference League, Europa League en Champions League. Dat wil je dan het liefst weer op het hoogste niveau een vervolg kunnen geven.”

Met Feyenoord won je al in 2016 en 2018 de KNVB Beker, en in 2017 de Johan Cruijff Schaal en het landskampioenschap. Dat smaakt naar meer… “Dat zijn momenten waar je het voor doet als voetballer, spelen voor de prijzen. Mooi dat er nog een prijs bij is gekomen dit seizoen. De beker is een volwaardige prijs en we hebben een mooi parcours afgelegd met sterke tegenstanders.”

Na dit seizoen zullen er waarschijnlijk veel spelers vertrekken en dan blijf jij waarschijnlijk een van de ervaren krachten… “Dat er spelers vertrekken, dat gebeurt ieder seizoen wel bij Feyenoord, zeker als je goede seizoenen draait op Europees niveau. Dan val je op en dat zal dit seizoen niet anders zijn. Ik beschouw mezelf niet echt als ervaren kracht, hoor. Misschien is dat volgend jaar anders als er jonge, nieuwe spelers bij komen. Hancko bijvoorbeeld is twee jaar jonger dan ik, maar hij heeft een ongelofelijke ervaring opgebouwd.”

Wil je ooit nog een keer een transfer maken of wil je je carrière beëindigen bij Feyenoord? “Ik heb nog een mooi contract hier bij Feyenoord en daar ben ik enorm blij mee. Maar hoe dingen kunnen lopen, dat moet je per seizoen bekijken. Je wilt spelen, je wilt voetballen, en het liefst bij Feyenoord natuurlijk.”

Ook fijn om weer terug te zijn bij de Feyenoordsupporters? “Zeer zeker! Afgelopen twee jaar ben ik ook veel in De Kuip geweest, maar dan als supporter. Dan ervaar je die wedstrijden toch weer net even anders. Het is mooi om nu weer zelf die wedstrijden in De Kuip te spelen; dat geeft een goed gevoel. Ik voel veel steun van de supporters en probeer dat terug te betalen met hard werken en laten zien dat we er met zijn allen hard voor gaan.”

Delen

Reacties

Bart je bent uit het goede hart gesneden eens feijnoorder altijd feijenoorder
maar de volgende keer tegen Bergwijn geef hem een schop zodat hij niet meer opsta en verder kan
net als in de jeugd bij thoolse boys de beuk erin .
geef alles maat dan komt het goed he
Gewoon aangifte doen tegen die Bergwijn..laffe actie
Top gozer, zulke spelers heb je zeker nodig. Die uitstralen dat ze hard willen werken en alles geven. 2-3 van zulke jongens in je selectie is voldoende. Jongens die iets minder technisch begaafd zijn, maar het echt moeten hebben van de mouwen opstropen.
Nieuwkoop echt een held, zal altijd alles geven voor feyenoord. Net als toornstra, geertruida, hartman, jahanbakhsh ect. Hoop dat hij nog lang bij ons speelt, we hebben zulke spelers nodig voor de cultuur van feyenoord, en de chemie tussen de fans en spelers.
Dankje, het is gewoon mooi om te zien. Spelers die zo verbonden zijn met feyenoord dat maakt feyenoord ook zo uniek misschien daarom doet het me ook zo veel als het minder gaat. Maar wil altijd het beste voor feyenoord want daar gaat het uiteindelijk om.