rome

Nieuws

NOS stigmatiseert Feyenoordsupporters: “Fontein volledig gesloopt”

Van de redactie

Bij de gisteravond verloren Champions League-wedstrijd tegen SS Lazio waren geen Feyenoordsupporters aanwezig. Sinds de ongeregeldheden rondom de Europa League wedstrijd tegen AS Roma in 2015, zijn Rotterdamse fans niet meer welkom in Rome. 

Voorafgaand aan het duel wijdde de NOS een item aan het lege uitvak. De nationale omroep greep de gebeurtenissen uit 2015 aan om de afwezigheid van de Feyenoordfans in de Italiaanse hoofdstad te duiden. NOS-verslaggever Joep Schreuder sprak over ‘een vertroebelende relatie tussen Rotterdam en de Romeinen’ en dat de gebeurtenissen van destijds de Romeinse bevolking ‘tot diep in de ziel hadden geraakt’. Daarmee was de kern van de aanleiding, het sentiment en het gevolg in een paar zinnen geschetst.

Tot verbazing van velen schakelde de verslaggever vervolgens over tot het nodeloos stigmatiseren van Feyenoordsupporters. In een tijdsbestek van luttele seconden verkondigde Schreuder meerdere onwaarheden om zijn verhaal een impactvolle lading te geven. De NOS-verslaggever richtte zich daarvoor op de nationale televisie rechtstreeks tot de huiskamer en zei: “We moeten terug naar 2015, naar de Barcaccia-fontein aan de Spaanse trappen. Vol-le-dig vernield. Onherstelbare schade voor een bedrag van acht miljoen euro”.

Daarmee veranderde het journalistieke product in een oogwenk in een opgeklopt item, waarin nodeloos de kern van de aanleiding werd verweven met zwaar aangedikte beweringen die onjuist zijn. De bijdrage van Schreuder is bovendien opvallend, omdat hij recentelijk bij NPO Radio 1 nog uiteenzette waar journalistiek volgens hem om draait; "het hebben van waarachtige interesse en je goed voorbereiden."

Geen Feyenoordsupporter zal de gebeurtenissen in 2015 bagatelliseren, maar de NOS zou zich niet moeten bedienen van onwaarheden. Schreuder schetste een beeld alsof de fontein destijds aan diggelen is geslagen, terwijl het beschadigingen van vuurwerk en glas betrof. De volgende dag was de fontein ook gewoon toegankelijk voor publiek. De schade was bovendien niet onherstelbaar, maar kon door een restaurateur worden hersteld. Het door Schreuder genoemde bedrag van acht miljoen euro is helemaal uit de lucht gegrepen. De daadwerkelijke restauratie kostte minder dan honderdduizend euro.

Het is onduidelijk waarom Schreuder van de NOS het platform kreeg geboden om het verleden dusdanig op te pompen, dat Feyenoordsupporters worden gelinkt aan vergrijpen, gevolgen en kostenposten die niet hebben plaatsgevonden. De NOS verspreidt haar berichtgevingen naar een wijd publiek en heeft de plicht om de juiste context te schetsen. Dat is hier niet gebeurd.

De gebeurtenissen in 2015 zijn al treurig genoeg.

Delen

Reacties

Joep is volgens mij zzp-er. Geen sensatie geen inkomsten. Dus moet zijn verhaal (uit zijn oude doos) wel aangedikt worden.
Schreuder is maar met 1 ding bezig. Zichzelf.

Ongelooflijk dat hij voor de Nos werkt.
Joep Schreuder is altijd negatief bezig. Niets nieuws onder de zon
Deze man maar eens een tijdje de toe gang ontzeggen tot de kuip.
Wij, mijn vrouw en ik, waren erbij, die dag. Heeft men zich wel eens afgevraagd waarom de mobile eenheid van Italie de mense naar dat plein dreven. Waarom alle supporters daarna via een trap en kronkel weg omhoog naar een park dreven, om daar als kudde dieren te worden behandeld? En maar zeiken over de feijenoord aanhang. Wij zaten , op nog geen 50 meter gewoon een pizaatje te eten totdat de mobile eenheid het in hun ogen vee, naar het plein dreven. Einde eten, einde rust, begin angst van mijn vrouw.
Je moet ook geen pizza hawai bestellen in Italië.. dan krijg je dit soort taferelen dus ;-)
Iedereen kan lullen wat ze willen, ik blijf er bij als je een paar duizend man opsluit op een plein zonder toiletten of voldoende te drinken in die hitte dat je dan sowieso ellende krijgt. Of het nou Feyenoorders zijn of een boekenclub.
En op een gegeven moment komt het op https://nos.nl/herstel
Maar dan is de toon al weer gezet.
Zowel de NOS maar ook de redactie van deze websitebezoek is stigmatiserend. Elke keer wordt dat tuig verdedigd. Het is gewoon Feyenoord onwaardig.
AD: “De schade die Feyenoordfans vorige maand in Rome hebben aangericht, bedraagt volgens Italiaanse berekeningen meer dan 8 miljoen euro. De gemeente Rome maakte donderdag bekend dat haar schade ter waarde van circa 5,2 miljoen euro is berokkend. Kort na de voetbalrellen schatten getroffen winkeliers en horecaondernemers hun schade al op zo'n 3 miljoen, door beschadigingen en inkomstenderving”
Gemeente van Rome claimde 8 miljoen schade.
Lachwekkend stukje. Het blijft tuig van de richel, ook al overdrijft iemand het later.
https://www.ad.nl/rotterdam/feyenoorders-op-bezoek-bij-el-bombastico-in-buenos-aires-we-zongen-feyenoordliedjes-in-de-metro~a9113e75/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

toch leuk jezelf in het nieuws te zien!
Iemand die z'n eigen vrouw klappen gaf moet je niet vertrouwen.
Laat toch gaan, zo werkt het nu eenmaal in Hilversum. Gezeik bij ons wordt altijd uitvergroot en tot in den treure uitgemolken. Net als dat je met 11 winstpartijen stijf bovenaan staat en je wordt met 6 minuten afgedaan wekelijks bij Ziggo. Rijnmondsport is de beste, tenminste als je die Bart Noles kan pruimen.
Schreuder is altijd al een opruier geweest. Ik neem aan dat de directie van Feyenoord excuses gaat eisen. Laat ik vooropstellen dat ik wat gebeurd destijds absoluut veroordeel maar deze" journalist" heeft zijn huiswerk niet gedaan. Wat mij betreft niet meer welkom in de Kuip.
Een witte N
Een rode O
Een witte S
Kan geen toeval zijn🙃
Ik weet niet wat jullie doen,maar ik heb de NOS een mail gestuurd waarin ik om excuses vraag
Ik wil de gebeurtenissen zeker niet bagatelliseren. Maar misschien had Rome iets moeten organiseren voor zo veel supporters. Dat heeft Feyenoord ook geadviseerd, maar de Romeinen hebben niets met dat advies gedaan.

Er was nog geen prullenbak te vinden er lag een laag van enkele centimeters aan plastic bekertjes en andere zooi op het plein, de horeca was dicht, maar in de supermarkten nog voldoende bier te koop. 🤯
NOS is de fakenieuws roeptoeter van de staat..betaald met ons geld. Saneren die bende!
Ik neem toch aan dat iedereen ondertussen wel weet dat de nos/npo als onbetrouwbaar te boek staan? Ze zijn niet onafhankelijk meer maar vervallen als verlengstuk van de politiek en dan met name van D66 en GL. De nos vertrouwen is hetzelfde als alle vertrouwen hebben in een zedendelinquent die op je dochter past.
Wat een onzin. En wel commerciële nieuwszenders vertrouwen die puur moeten leven van kijkcijfers en dus liefst items brengen die de mensen willen horen?
U bent onzin en waar zegt ie dat ie commerciële zenders vertrouwd?
Een fatsoenlijke democratie financiert onafhankelijke journalistiek, zoals het ook onafhankelijke wetenschappers in staat stelt onderzoek te doen. Hulde dus dat we dat in ons land nog hebben en geen censuur kennen.
Denk dat vooral jij bent toch niet te redden als je dat daadwerkelijk denkt.
Wat een rare manier om te reageren als je het met een ander oneens bent. Is zo iemand dan meteen niet meer te redden? Raar, dan bestaat er dus ook geen vrijheid van meningsuiting meer. Je opmerking doet me denken aan een PVV’er die in ook zo’n discussie tegen me zei: “als wij aan de macht komen, hangen we jou als eerste op”. Volgens mij is dat toch niet de meest menselijke manier van praten over dingen waarover we het oneens zijn.
"Verlengstuk vd politiek", wat een gelul. Vind ik nog dommer dan de opmerkingen van Schreuder.
Laten we ook niet onvermeld laten dat de NOS middels publieke belastinggelden wordt gesubsidieerd. Dus al te meer reden om objectiviteit te betrachten
Oh de NOS, de propaganda machine van de overheid
Wij waren recent in Rome… gingen een fietstocht doen met een gids door deze stad. Wat blijkt is dat er schade was voor pak m beet 1 miljoen. Romeinse overheid wilde er een slaatje uitslaan. Omdat er veel armoede heerst bij Romeinse overheid. Van dat geld is dus veel meer opgeknapt.
De mafia wilde het wel fixen voor 8.
NRC had uitgezocht dat het om ongeveer 10.000 euro ging
Sterker nog, niet lang na deze gebeurtenis heeft nrc next dit gefact chequed en heeft vastgesteld dat de schade ‘slechts’ €7000 bedroeg. Bij de restauratie was dus wss ook oude schade meegenomen. De Italianen hebben hysterisch moord en brand gekrijst en de nl media hebben dat klakkeloos voor waar aangenomen. Oh wat waren ze blij dat Feyenoorders in een negatief daglicht konden worden gesteld. Daarbij is volledig voorbij gegaan aan het feit dat de Italiaanse politie een draaiboek gebruikten uit de tijd van Julius Caesar en alle adviezen van de nl politie heeft genegeerd. Die it. Politie heeft zich schandelijk gedragen.
Werk voor v Bentum. Heeft sinds M. Kramer niet veel meer te doen. 😂😂