lars-elstrup

ProShots

Nieuws

Oud-Feyenoorder blikt terug op donkere periode: "Er groeide gras uit de afvoer in de douche"

Stan

De naam van Lars Elstrup zal bij menig Feyenoord-supporter niet direct een belletje doen rinkelen. Toch speelde de Deen tussen 1986 en 1988 65 keer voor de Rotterdammers. Nadat Elstrup zijn voetbalschoenen aan de wilgen had gehangen, belandde hij vanwege psychische problemen in een uiterst diep dal. Inmiddels is de oud-Feyenoorder 61 en liggen de donkere dagen al even achter hem. Hij vertelt erover in zijn autobiografie 'The Unhappy Hero'.

Estrup was er bij toen Denemarken in 1992 misschien wel de grootste EK-stunt ooit neerzette door het toernooi te winnen. Aanvankelijk had het Scandinavische land zich niet eens gekwalificeerd voor de eindronde, maar toen het in oorlog verkerende Joegoslavië werd uitgesloten van deelname, werden de Deense internationals opgetrommeld vanaf hun vakantieadressen. 

Met een doelpunt tegen Frankrijk en een rake penalty in de strafschoppenserie tegen Nederland in de halve finale, had Elstrup een belangrijk aandeel in de grootste prestatie uit de Deense voetbalgeschiedenis. Toch kan hij er zelf niet van genieten als hij tijdens de eindstrijd tegen Duitsland voor het eerst last krijgt van demonen en het liefst geen stap meer op het veld zet. "Ik wilde absoluut niet in de finale spelen... Ik was zo bang om te falen", zo valt zijn verklaring te lezen in het Algemeen Dagblad. "Het maakte me ook niet uit of we zouden winnen of verliezen. Hoewel, ik was wel heel bang dat we op achterstand zouden komen. Want dan had ik misschien in moeten vallen."

Denemarken slaagde er uiteindelijk in de Duitsers met 2-0 te verslaan, waarna een groots feest uitbarstte. Behalve voor Elstrup dan. "Bij de prijsuitreiking waren spelers aan het huilen van geluk, maar ik verstopte me helemaal achteraan. Eigenlijk wilde ik gewoon zo snel mogelijk terug naar het hotel, waar ik me veilig zou voelen."

Na zijn voetbalcarrière verergerde zijn psychische problemen en kampte hij met meerdere depressies. Zo vertelt hij in zijn autobiografie dat hij bij een sekte belandde in contact kwam met een Indiase goeroe en zijn naam veranderde naar 'Darando', wat lopende rivier zou betekenen. Een van de grootste bereikte Elstrup in 2016 toen hij tijdens een wedstrijd van Randers en Silkeborg IF op het hoogste Deense niveau naakt het veld oprende en wereldnieuws werd. Het is slechts een van de tragische gebeurtenissen die hij meemaakte tijdens een periode van vijftien jaar, waarin hij door depressies bijna niet meer uit zijn bed kwam. "Op een gegeven moment groeide er gras uit de afvoer in de douche", zegt hij over die tijd. 

Sinds 2022 gaat het gelukkig een stuk beter met de oud-Feyenoorder. Toch houdt Esltrup zorgvuldig de vinger aan de pols wat betreft zijn mentale gezondheid. "Ik ben sterker dan ooit. Ik heb mijn leven in fases verdeeld en deze laatste fase duurt nu gelukkig al meer dan twee jaar. Elke dag kijk ik terug naar gisteren en vergelijk ik hoe ik me mentaal heb ontwikkeld in deze tijd."

 

Tekst: Feyenoord.nl

Delen

Reacties

Elstrup is er eentje, waar we allemaal meer van hadden verwacht toentertijd. In mijn herinnering was het een miskoop, maar het kan zijn dat dit wat overdreven is. Ik weet nog wel dat ik verbaasd was, dat hij in 92 in het Deens nationaal meedeed. Maar toen speelde hij beter, dan die bij ons deed.
Wellicht ook een mooi moment om stil te staan bij psychische ziektes. Het kan ons echt allemaal overkomen.
Ik werk al bijna 40 jaar in de psychiatrie en ik heb echt mensen op hun ‘slechts’ gezien. Alle leeftijden en van alle klassen. Deze ziektes slaan echt niemand over.

Let op jezelf en op je medemens. Laat het niet zover komen.
Heel triest dit verhaal.
Hopelijk gaat het nu langzaam de goede kant op met hem.
Zeker rinkelt daar een belletje. Scoorde nog tegen Borusia Mönchengladbach in de UEFAcup de 1-1 in de uiteindelijk, volgens mij, met 5-1 verloren wedstrijd. Pfff, bange tijden...
Kwam toentertijd binnen als groot talent, meen ik me te herinneren. Later bleek hij een beetje van het padje te zijn. Heeft op mij toen geen weergaloze indruk gemaakt. Misschien ook wel door zijn problemen.