1

Ruud Geels, tweede van rechts op de bovenste rij naast Willem van Hanegem. Teamfoto na de winst van de Europa Cup 1 in 1970. Foto: Archief Piet Bouts / FSV De Feijenoorder

Nieuws

Oud-Feyenoorder Ruud Geels overleden op 75-jarige leeftijd

Van de redactie

Oud-spits Ruud Geels is zaterdag op 75-jarige leeftijd overleden, dat meldt zijn oud-werkgever Ajax zojuist. De aanvaller kwam tussen 1965 en 1970 in 89 officiële wedstrijden uit voor Feyenoord en scoorde 46 keer voor de Rotterdammers.

Geels, geboren in Haarlem, begon zijn voetbalcarrière bij de amateurs van DSS en Onze Gezellen voordat hij bij Telstar in Velsen/IJmuiden belandde. Hier maakte hij deel uit van het landelijke jeugdteam en stond hij in het seizoen 1965/1966 als spits in het eerste elftal. Al na acht wedstrijden en vijf doelpunten werd de veelbelovende aanvaller overgenomen door Feyenoord, dat destijds een aanzienlijke transfersom van 165.000 gulden voor hem betaalde. Bij Feyenoord verloor hij echter de concurrentiestrijd voor de spitspositie aan Ove Kindvall. 

Gedurende zijn vier seizoenen bij Feyenoord speelde Geels in 89 competitiewedstrijden en wist hij maar liefst 46 doelpunten te maken. In de Europa Cup kwam hij vijf keer in actie en scoorde hij zes keer. Tijdens deze periode behaalde hij drie belangrijke prijzen: het landskampioenschap en de KNVB Beker in het seizoen 1968/69, en de Europa Cup I in het seizoen 1969/1970. In dit legendarische seizoen speelt Feyenoord in september 1969 de eerste 2 wedstrijden om de Europa Cup 1 tegen de IJslanders van RK Reykjavik. Beide wedstrijden blijken een ‘makkie’ voor de Rotterdammers. In de eerste wedstrijd wordt het maar liefst 12-2 voor Feyenoord, een record! Ruud Geels scoorde 4 keer in dat duel.

In 1970 maakte Geels de overstap naar Go Ahead Eagles. Later zou Geels nog spelen voor Club Brugge, Ajax, Anderlecht, Sparta Rotterdam, PSV en NAC. In de periode van 1974 tot 1981 kwam de aanvaller twintig keer uit voor het Nederlands Elftal waarin hij elf keer scoorde.

Delen

Reacties

Was heel belangrijk in de kwartfinale van de EC 1 in '70 tegen Vorwärts Berlin door vlak voor tijd bij een 2-0 stand de bal van de doellijn te halen. Anders was het na de 1-0 nederlaag in de uitwedstrijd einde oefening geweest. R.I.P. Ruud.
Hij mocht van Hapoel niet mee toch naar de EC1 finale? Hij kwam in de halve finale tegen Legia met een schoon broekje van het veld en was reden om hem thuis te laten. Vlak voor de finale was er lichte paniek omdat Coen een schop van Rinus had gekregen en Geels thuis zat.
Ik zit mij wel eens af te vragen wie de beste Feyenoord-trainer aller tijden is. Als ik het goed begrijp, leefde Ruud Geels voor zijn vak en gaf hij altijd 100%. Zou het wel waar zijn dat die schone broek de reden was? Hij had al getekend bij Go Ahead. Dat ligt meer voor de hand. Happel lijkt hem op een manier te hebben behandeld dat echt niet kon. Zoveel wedstrijden en doelpunten al vier seizoenen te hebben gemaakt en dan niet eens het fatsoen opbrengen om hem te vertellen waarom hij de mooiste wedstrijd ooit niet eens vanaf de bank mag beleven. Dat breekt iemand psychisch. Dat is niet netjes. Zo zal Slot nooit omgaan met zijn spelers. Twee wanprestaties tegen een zeer bescheiden club als UT Arad zal Slot ook niet overkomen, evenals zeven keer op rij niet winnen in de Eredivisie. Happel was een hele grote trainer maar lijkt wel een paar minpunten te hebben gehad. Feyenoord was zijn eerste grootste club. Dan is het wel ongelofelijk knap gelijk de EC1 te winnen. Nog knapper was bijna wereldkampioen worden in 1978 zonder de grote Van Hanegem en Cruijff. Maar het bijzondere aan Slot is dat hij zijn spelers zijn altijd weet te motiveren. Het lukt hooguit een halve wedstrijd niet zoals onlangs eerste helft FC Twente uit. Happel trof bij zijn aankomst een Europees topteam aan. Slot trof armoede aan en heeft van middelmaat een Europees topteam gemaakt. Dat geeft nog meer bewondering.
R.I.P. Ruud Geels
Sterkte voor Familie en nabestaanden