varkenoord ballen

VK Sportfoto

Nieuws

Oud-keeperstalent is nu keeperstrainer: "Uiteindelijk wil ik bij het eerste elftal aan de slag gaan"

Stan

Boy de Jong was ooit een groot keeperstalent in de jeugdopleiding van Feyenoord en leek hard op weg om een van de beste doelmannen van Nederland te worden. Zijn carrière liep echter anders dan verwacht en inmiddels is hij terug op Varkenoord als keeperstrainer. De Jong vertelt erover in gesprek met Voetbalzone

"Er is sinds mijn vertrek destijds een hoop veranderd", trekt De Jong de vergelijking met de periode tussen 2007 en 2013 waarin hij op Varkenoord keepte. "Dat was ook wel nodig, want het oude Varkenoord was natuurlijk niets in vergelijking met De Toekomst of De Herdgang. Als je dan met Ajax en PSV naar dezelfde jeugdspelers keek, had je als club al een behoorlijke achterstand. Destijds moesten jongens in zo’n geval wel heel veel clubliefde voor Feyenoord hebben om hier te gaan spelen."

Zelf maakte de goalie dus wel deel uit van opleiding van de Rotterdammers, waar hij gold als een groot keeperstalent en voorbestemd leek voor een plek onder de lat in De Kuip. "Ik heb in mijn laatste seizoen regelmatig meegetraind bij het eerste van Feyenoord. Dat jaar was ik ook even geblesseerd en mocht ik bij de hoofdmacht revalideren. Vlak daarna zat ik er best wel dicht tegenaan voor mijn gevoel, totdat ik werd verhuurd aan Excelsior. Met het mooie verhaal dat ik daarna weer zou kunnen aansluiten bij Feyenoord 1."

Het liep echter anders voor de destijds jonge keeper. "Toen ik bij Excelsior op de bank zat heb ik keeperstrainer Patrick Lodewijks opgebeld om hulp te vragen, maar kort daarna kreeg ik de welbekende brief dat mijn contract niet verlengd zou worden en dat de wegen van Feyenoord en mij zouden scheiden. Dat was een harde klap, echt heel zuur. Ik had gehoopt op iets meer geduld, wat voor jonge keepers best logisch is. Helaas zat dat er blijkbaar niet in.”

“Dat was best vreemd, want in die jaren daarvoor was ik echt van Feyenoord gaan houden", vertelt De Jong. "Dat pijnlijke afscheid zorgde een tijd voor nare gevoelens en een soort afkeer van de club. Daar heb ik een tijd meegezeten, maar gelukkig heb ik het los kunnen laten en ben ik weer terug op het oude nest. Ik merk nu ook dat Feyenoord beter met dit soort situaties omgaat. Tegenwoordig biedt de club jongens vaak een vangnet aan door gebruik te maken van de vele connecties die Feyenoord heeft. In mijn tijd was het direct klaar."

Keeperstrainer
Na zijn vertrek uit Rotterdam stond De Jong onder andere tussen de palen bij PEC Zwolle, Telstar, Anderlecht en VV Katwijk. Bij die laatste club kwam hij weer in contact met Feyenoord. "Toen ik bij Katwijk keepte werd ik door Arjan van der Kaay benaderd of ik eventueel keeperstrainer wilde worden bij Feyenoord in de jeugd. Parttime, maar dat kon ik wel mooi combineren met het behalen van mijn trainersdiploma’s en het keepen bij Katwijk. Eigenlijk was het ideaal", blikt de oud-keeper terug. "Eerder maakte ik nooit tijd vrij voor het halen van die diploma’s, maar mijn afspraken met Feyenoord zorgden voor een stok achter de deur."

Anno 2024 heeft hij een vast dienstverband in de jeugdopleiding van de Rotterdammers. "Ik had natuurlijk een beetje een bevoorrechte positie omdat ik via Arjan direct bij Feyenoord kon starten, want veel keeperstrainers dromen daarvan en dat is niet voor iedereen weggelegd. Maar ik ben er wel trots op hoe ik doorgegroeid ben. Ik maak hele dagen op Varkenoord en ben continu met die gasten bezig. Als je dan ziet hoe bepaalde jongens zich ontwikkelen, dan is dat geweldig."

Doorgroeien
In de hoedanigheid van keeperstrainer had De Jong afgelopen seizoen veel te maken met Robin van Persie. "Robin was eerst coach van de Onder 16 en daardoor werkten we al enigszins samen, maar vorig jaar vroeg hij of ik zijn keeperstrainer wilde worden bij de Onder 18. Daardoor kwam ik vast in zijn staf, mocht ik mee naar de Youth League-wedstrijden en kreeg ik zelfs zeggenschap over de spelhervattingen. Dat was natuurlijk heel gaaf. "Ook omdat het precies paste in het plaatje dat ik voor ogen had"

De 30-jarige De Jong blijft zich zo ontwikkelen in de Feyenord-opleiding. "Ik ben hier als parttimer binnen gekomen en heb eerst vooral heel jonge talenten getraind, maar nu groei ik steeds verder door naar een hogere leeftijdscategorie. Uiteindelijk droom ik ervan om bij een eerste elftal betrokken te zijn. Dit was een prachtige kans en daar ben ik Robin enorm dankbaar voor."

Op Varkenoord werkt hij samen met een aantal grote keeperstalenten. "Bij Feyenoord Onder 21 hebben we nu Mannou Berger, die eerder een aantal moeilijke jaren heeft gehad. Bepaalde jongens komen soms in de knel met bijvoorbeeld hun groei. Als ik dan zie hoe hij is veranderd van een jongetje in een man, dan kan ik daar wel van genieten. Alles kan dan ineens op zijn plaats vallen” 

De Jong noemt ook de naam van Ismail Ka. "Ismail is in de zomer van 2021 overgekomen van de Alphense Boys, heeft in zijn eerste twee jaar echt aanpassingsproblemen gehad, maar heeft in het afgelopen seizoen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zo stond hij bijvoorbeeld geweldig te keepen in de Youth League. Dat maakt mij dan oprecht trots. Natuurlijk hebben deze jongens nog veel te leren, maar zolang ze geduld houden vertrouw ik erop dat het goed komt. Dat had ik zelf misschien ook wat meer moeten doen…"

Ambities
De Jong zit duidelijk op zijn plek in Rotterdam en hoopt daar de komende jaren een nog betere trainer te worden. "Ik wil steeds verder richting het eerste elftal groeien. Het zou geweldig zijn als dat bij Feyenoord kan, maar ik zie wel hoe het loopt. Ik ga nu eerst de Goalkeepercoach 3-opleiding doen en als ik die heb afgerond mag ik ook echt worden opgenomen in een technische staf."

"Daarnaast word ik komend seizoen het vaste aanspreekpunt bij de Onder 21, wat dus weer een leeftijdscategorie hoger is", gaat hij verder. "Bij Feyenoord hebben we de missie om een van de meest toonaangevende keepersopleidingen te hebben en we zijn goed op weg. We willen na Justin Bijlow meer keepers uit de eigen opleiding afleveren en ik zie zeker kansen."

Ook op persoonlijk vlak heeft hij doelen voor ogen. "Ik zou het leuk vinden om door te groeien naar de rol van keeperscoordinator binnen de jeugdopleiding en uiteindelijk wil ik ook bij het eerste elftal aan de slag gaan. Ik heb ooit gezegd dat ik dat op mijn 35ste bereikt wil hebben, dus ik heb nog tijd zat. Al zou het ook zo kunnen zijn dat ik de kans direct grijp als die al veel sneller komt."

Aan abmitie ontbreekt het bij De Jong in ieder geval niet. "Ooit had ik de droom om de beste keeper van de wereld te worden, maar dat is helaas niet gelukt. Nu droom ik ervan om een van de beste keepertrainers ter wereld te worden. Ik geloof dat het kan."

boy-de-jong
Boy de Jong op de website van Feyenoord

Delen