de-kuip

VK Sportphoto

Nieuws

'Concerten in de De Kuip mogelijk toch niet verleden tijd'

Stan

Het concert van DI-RECT in de De Kuip dat donderdag werd aangekondigd, is misschien toch niet het laatste concert in het stadion van Feyenoord. Mogelijk mag er vanaf 2026 vijf keer peer jaar een uitzondering worden gemaakt, zo is de conclusie na een verhit debat in de Rotterdamse gemeenteraad over de miljoenendeal die werd gesloten met Stadion Feijenoord. 

Bij die deal werd besloten dat er vanaf 2026 geen concerten meer plaats zullen vinden in De Kuip, om zo de geluidsoverlast in de omgeving van het stadion te beperken en meer woningbouw mogelijk te maken. Ter compensatie gaat er bijna 12 miljoen naar De Kuip, waarmee een groot deel van de opgebouwde schulden bij het Amerikaanse Gold Sachs kan worden afbetaald. 

De deal is onderdeel van het plan Feyenoord City 2.0 dat ervoor moet zorgen dat het gebied om het stadion een flinke opknapbeurt krijgt. Het door bouwwethouder Chantal Zeegers opgestelde plan werd tijdens de raadsvergadering met een overweldigende meerderheid aangenomen.

Mogelijk toch concerten
Toch was niet iedereen tevreden met de consequentie dat de legendarische concerten in De Kuip vanaf 2026 verleden tijd lijken zijn. Zo verkende raadslid Thomas Roskam van Leefbaar Rotterdam de mogelijkheden rondom het op poten zetten van Feyenoord City zonder het probleem van geluidsoverlast. Daarbij kwam hij tijdens het debat met een geitenpaadje dat in de toekomst mogelijk weer concerten in het stadion mogelijk zou maken. Horecagelegenheden mogen ieder jaar namelijk vijf keer een ontheffing, het zogeheten 'geluidje', aanvragen voor het overschrijden van de afgesproken geluidsgrens. Mocht dit ook toepasbaar zijn voor De Kuip, dan kan het via die maximaal vijf concerten per jaar toch extra opbrengsten genereren. 

De motie van Leefbaar Rotterdam om te onderzoeken wat hierbinnen de opties zijn binnen de stadiondeal werd ruimschoots aangenomen door de raad en dus gaat Zeegers ernaar kijken "Dit gaan we onderzoeken. Maar de vijf uitzonderingen mogen niet leiden tot hogere geluidsisolatie en het moet passen binnen de geluidsregelgeving", liet de wethouder weten. 

Onjuist uitgangspunt
Eerder was er al de nodige kritiek op de aanstaande deal rondom de geluidsoverlast van De Kuip. Zo liet advocaat Bart-Jan Walraven in het Algemeen Dagblad weten dat 'de overeenkomst gebaseerd is op een onjuist uitgangspunt' en dat het afschaffen van concerten in het stadion geen noodzaak is. Gemeenten hebben namelijk het recht twaalf keer per jaar af te wijken van de normale geluidsgrens, zo bevestigde ook Informatiepunt Leefomgeving, dat fungeert als adviescentrum van de Rijksoverheid.

Delen

Reacties

Gewoon vies handjeklap geweest tussen de bouwondernemer en die wethouder. Wanneer je zo'n deal sluit doe het dan wel goed...dan laat de gemeente (lees ondernemer) de gehele schuld overnemen....ben je gelijk van Goldman Sachs af....nee deze dame gaat weer voor een appeltje op de eerste rij zitten en denkt waarschijnlijk dat de BVO verder alles oplost
Dat is het ook, San Siro in Milaan had hetzelfde probleem en die hebben van de gemeente Milaan ontheffing gekregen voor 12 of 15 evenementen per jaar buiten het voetbal.
Er spelen andere belangen.
Dus niet volledig van de schuld af, betekent ook niet verlost van de clausule ‘niet renoveren of uitbreiden’…? Dat zou echt een domme deal zijn en inderdaad, dan denk ik ook aan een dubbele agenda.