gimenez

VK Sportphoto

Nieuws

Oud-spitsen zien het wel goed komen met Gimenez: "Iedere spits maakt zo'n periode mee"

Stan

Santiago Gimenez bevindt zich niet in de beste fase van de carrière. De spits van Feyenoord weet al een aantal weken niet te scoren en krijgt daarom in de media de nodige kritiek te verwerken. Als we verschillende oud-spitsen uit de historie van de Rotterdamse club mogen geloven, is er voor Feyenoord echter weinig reden tot paniek. In gesprek met Rijnmond Sport laten zij hun licht schijnen op de doelpuntendroogte van Gimenez. 

Harry van der Laan, spits van Feyenoord in het begin van de jaren 90', maakt zich niet zo druk over de vormdip van Gimenez. "Hij is pas 22 jaar hè, nog hartstikke jong. Het is altijd een golfbeweging voor een spits", zegt de oud-aanvaller over de Mexicaan. "Gimenez is een bepalende jongen en als hij niet levert, valt dat op. Je ziet het terug in de resultaten van Feyenoord."

Roy Makaay, zelf goed voor 50 doelpunten in dienst van de Rotterdammers, valt Van der Laan bij en is van mening dat bij Feyenoord veel afhangt van de clubtopscorer. "De buitenspelers scoren heel weinig. Bij PSV heb je veel meer mensen die een doelpunt kunnen maken. Dat heb je nodig om voor de prijzen mee te kunnen spelen. Gimenez heeft het even niet, maar blijft een goede spits."

Vertrouwen
"Gimenez komt er wel weer, daar maak ik me niet druk om. En hij zelf ook niet, heb ik het idee, en Arne Slot ook niet", schat John van Loen in. De spits van het kampioensteam van 1993 is van mening dat Santi vooral dicht bij zichzelf moet blijven. "Hij moet wel blijven doen waar hij goed in is. Gimenez is dodelijk in en rond de zestien, daar moet hij het doen. Positie kiezen. Ik denk dat hij zichzelf nu te veel wil bewijzen met een actie. Dat ga je vaak doen als spits, als het even niet loopt. En hij wordt wat vervelender. Dat worden wij spitsen als we even niet scoren."

Dat het voor de Feyenoord-spits de laatste weken even allemaal de verkeerde kant op valt, draagt volgens Van der Laan alleen maar bij aan zijn ontwikkeling. "Zijn vertrouwen is nu even gehalveerd, maar als hij weer scoort, en het elftal makkelijker speelt, komt het weer goed. Want laten we eerlijk zijn: Feyenoord draait minder makkelijk dan vorig seizoen. Het is in fases goed, maar soms ook heel matig."

Mentaal dingetje
Peter Houtman, die in 1983 bij Feyenoord topscorer van de Eredivisie werd, blijft overtuigt van de klasse van Gimenez. "Om je heen hoor je dat hij uit vorm is, zeker toen hij die penalty miste tegen FC Twente, maar deze jongen heeft heel veel mogelijkheden."

De huidige stadionspeaker van de Rotterdammers verwacht dan ook dat de spits de kwaliteiten bezit om snel weer terug te keren in zijn oude vorm. "Iedere spits maakt zo'n periode mee, dat het niet lukt. Dat vreet aan je, natuurlijk, je twijfelt aan jezelf. Dat is een mentaal dingetje. Wat je moet doen, zeker in Rotterdam, is gewoon keihard blijven werken en blijven geloven in jezelf. Als je hard werkt, kunnen mensen je daarop nooit aanvallen. Als je weet welke mogelijkheden je hebt, moet het uiteindelijk goed komen. Met Gimenez komt het goed."

Dat de Mexicaanse publiekslieveling dan nu veel kansen mist is volgens Van der Laan ook niets nieuws. "Ik vind dat Gimenez veel kansen nodig heeft om te scoren, maar hij creëert ze wel. Hij is heel handig. Ik vergelijk hem altijd een beetje met Ruud van Nistelrooij. Hij creëerde ook altijd enorm veel kansen", klinkt de verwijzing naar de spits van onder meer PSV, Manchester United en Real Madrid. "En Gimenez groeit nog naar zijn top toe. Straks als hij 27 of 28 is. Alleen speelt hij dan niet meer bij Feyenoord."

Druk
Roy Maakay weet hoe het is om als topspits een tijdje droog te staan. "Bij Bayern München heb ik ook een periode gehad waarin ik niet scoorde", geeft hij toe. "Het belangrijkste is dat je als ploeg blijft winnen", legt de huidige analist van ESPN uit. Feyenoord heeft er in de laatste weken echter veel moeite mee, om zich naar een overwinning te spelen. "Je hebt meer doelpunten nodig. Ayase Ueda heeft niet veel gespeeld, maar staat pas op één doelpunt. Vorig jaar scoorde Danilo wel veel, hij en Gimenez pikten allebei hun goals mee."

Dat bij Feyenoord veel van Santi komen, legt ook behoorlijk wat extra druk op zijn schouders. "Als een speler zoveel doelpunten maakt, springt de pers er bovenop. Dan komt Hugo Sanchez, de grootste Mexicaanse voetballer aller tijden, overgevlogen voor een interview. Nog meer druk. Of hij wel of niet blijft. En dan die documentaire over Gimenez. Het is niet raar als een spits een keer een paar wedstrijden geen doelpunt maakt."

Delen