Jorien van den Herik (Soccrates Images)

Nieuws

Oud-voorzitter Feyenoord moet onderzoek naar KNVB leiden

Van de redactie

De clubs in het Nederlandse betaald voetbal willen dat Jorien van den Herik het onafhankelijk onderzoek naar de governance van de KNVB gaat leiden. Het merendeel van de profclub kijkt met een sceptische blik naar de voetbalbond, die volgens hen teveel luistert naar de traditionele top drie: Feyenoord, PSV en Ajax.

AZ heeft een onafhankelijk onderzoek naar de manier van besturen bij de KNVB geïnitieerd, zo meldt BNR. Van de 34 betaald voetbalorganisaties, stemden 32 clubs voor een onderzoek. Feyenoord en Ajax onthielden zich van stemming. Van den Herik wordt nu gezien als ideale persoon om te onderzoeken of een vermeende voorkeursbehandeling van de topclubs ergens op is gebaseerd.

Van den Herik was zelf jarenlang voorzitter van Feyenoord en uitte onlangs bij ESPN openlijk zijn bedenkingen over de governance van de voetbalbond. Door zich kandidaat te stellen als bondsvoorzitter, toonde de Grote Kale Leider zich onlangs bereid om zelf veranderingen teweeg te brengen in Zeist. Later trok hij zijn kandidatuur in omdat de baan te veel tijd zou vragen. Het aansturen van het onderzoek vraagt hem aanzienlijk minder tijd en past in zijn ambitie om het functioneren van de voetbalbond tegen het licht te houden. Met Van den Herik als voortrekker, borgen de clubs bovendien dat er daadwerkelijk kritisch naar de organisatie wordt gekeken en er geen zoutloos eindrapport verschijnt.  

AZ
Dat AZ het onderzoek heeft geopperd is geen toeval. In de ogen van de Alkmaarse club is Ajax in het coronaseizoen 2019/2020 bevoordeeld met de compensatieregeling van de KNVB. Dit zal een onderdeel zijn van de onderzoeksagenda waar kritische naar wordt gekeken. De KNVB besloot destijds dat de Amsterdammers de volledige Champions League premie (34 miljoen euro) mocht incasseren, terwijl beide clubs gedeeld koploper waren in de competitie. Bovendien kreeg Ajax het deelnamebewijs aan de Champions League door de voetbalbond toebedeeld.

Commissie
Naast Van den Herik zal de onafhankelijke onderzoekscommissie bestaan uit vertegenwoordigers van nader te bepalen betaald voetbalorganisaties. Zo zullen de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie met drie clubs worden vertegenwoordigd. Ook de KNVB en Eredivisie CV leveren een eigen vertegenwoordiger. Dat de KNVB ook zitting neemt in de commissie is opmerkelijk, aangezien het een onderzoek betreft naar de voetbalbond zelf. BNR meldt dat de KNVB dit als voorwaarde had gesteld om akkoord te gaan met een onderzoek.

Delen

Reacties

Toch wel grappig dat het Feyenoordopperhoofd uit de tijd dat er om de haverklap rechtszaken en tuchtcommissiezaken aan de orde waren namens Feyenoord (Jurist Hans Mentink was haast nog vaker in het nieuws dan later Joris van Benthem!) nu het onderzoek gaat leiden naar de veronderstelde bevoordeling van de klassieke top 3 door de KNVB.
Snap niet dat Feyenoord hierin niet meestemt. Vind dat ook wel een vervelend signaal afgeven. Iemand een idee wat de reden hiervoor zou kunnen zijn?
Dat lijkt mij wel logisch. Het is het calimero AZ wat dit onderzoek wil hebben. Feyenoord is geen voorstander van een onnodig onderzoek maar onthoud zich van stemming. Voor Feyenoord valt er niets te “winnen”.

Wel bijzonder dat onderzoek zal plaatsvinden onder leiding van een ex voorzitter van Feyenoord. Had dan desnoods voor een Riemer van de Velde (sc Heerenveen) gekozen of ex voorzitter van een andere subtopclub.
Waren ook allebei niet voor het initiatief van de NL-League. PSV heeft zich daar later nog bij aangesloten. Dat vooral de traditionele top 3 flink geld betaald vanuit de Europese inkomsten en die miljoenen naar de andere clubs gaan vinden ze heel normaal. Feyenoord heeft voldoende andere dossiers om zich druk over te maken.