santiago-gimenez-twente

Nieuws

Penalty Analyse • Wederom Gimenez of is het tijd voor Hancko?

Dennis

Santiago Giménez miste tegen FC Twente voor de tweede keer op rij een strafschop. De Mexicaan stond tot voor kort te boek als een ware specialist vanaf de kalkstip, maar dit seizoen zit de sleets er nadrukkelijk op. Zijn elfmetertrappen staan niet langer garant voor een goal.

1908.nl deed eerder onderzoek naar de penaltystatistieken van de selectiespelers, destijds naar aanleiding van een misser van Orkun Kökcü. Uit die analyse kwam naar voren dat de bal prima aan Giménez kon worden toevertrouwd na een overtreding binnen de beruchte lijnen. De cijfers destijds? In zijn carrière had hij zes strafschoppen genomen die allen doel hadden getroffen.

Zijn 100%-score is sinds het seizoen 2023/2024 echter aan erosie onderhevig. Van de vijf genomen penalty’s gingen er slechts twee raak, waarmee zijn scorepercentage kelderde naar 73%. Vlak voor de winterstop verprutste Giménez op een hopeloze wijze een panenka-penalty tegen RKC en vorige week wist FC Twente-goalie Lars Unnerstall zijn schuiver te pareren. Aan het begin van het seizoen lukte het daarentegen wel in de thuiswedstrijd tegen Almere City. Verder trof hij dit seizoen eenmaal doel vanaf elf meter voor de Mexicaanse ploeg, maar ging het eveneens een keer fout.

Na twee opeenvolgende missers voor Feyenoord, rijst de vraag of Giménez nog wel de aangewezen persoon is om de penalty-trekker over te halen. Met David Hancko en Alireza Jahanbakhsh hebben de Rotterdammers namelijk twee spelers in de selectie die nog niet eerder faalden vanaf de stip. Beiden legden in hun carrière zes keer aan, om even zo vaak doeltreffend te zijn. Gezien de opstellingen waarmee Arne Slot dit seizoen aan de aftrap is verschenen, is de verwachting dat Jahanbakhsh niet altijd op het veld zal staan. Daarmee lijkt Hancko de meest voor de hand liggende optie om het Feyenoord-moyenne vanaf de strafschopstip wat op te krikken.

Door afwezigheid van Giménez eiste Igor Paixão dit seizoen de bal op in de Champions League wedstrijd tegen Celtic. De Braziliaan miste jammerlijk en lijkt daarmee zijn beurt te hebben gehad. Arne Slot is van de statistieken en de cijfers van Hancko zal de coach daarom niet zijn ontgaan. De vraag is of de centrale verdediger de eerstvolgende keer de bal krijgt of dat Giménez het vertrouwen behoud en wederom mag aanleggen.

Wie vind jij dat de volgende strafschop moet nemen? Stem op je keuze in de poll! Staat je favoriete speler er niet bij? Laat deze dan achter in de comments! 

Poll: Wie moet de volgende penalty nemen?

Santiago Gimenez

David Hancko

Alireza Jahanbakhsh

Andere speler

Delen

Reacties

Penalty afnemen = negatief resultaat denk ik
Gimenez heeft vertrouwen nodig. De penalty's nu van hem afpakken is een verkeerd signaal en helpt hem niet uit zijn vormdip komen
Giminez mist en is uit vorm, dus beurt aan Hancko
In principe zeg ik Hancko, maar als de penalty niet belangrijk is voor de uitslag van de wedstrijd, zou je ook Trauner eens kunnen overwegen. Kan die eindelijk eens aanleggen voor die eerste officiële goal voor de club (en als aanvoerder denk ik dat hij de verantwoordelijkheid ook wel aandurft). Gimenez zou ik pas weer laten schieten als die weer wat goals achter zijn naam heeft.
Natuurlijk Gimenez. Altijd vertrouwen houden in je spits.
De penaltynemers die ik het meest vertrouw, zijn degenen die de bewegingen van de keeper kunnen bekijken zonder de richting te bepalen voordat ze trappen. Was Gustafson de laatste penaltynemer die dit bij Feyenoord deed?
Gewoon alle mogelijke penaltynemers duizend strafschoppen laten nemen elk seizoen weer. Goed voor spelers en keepers
Ondanks de vorm. Ik blijf er bij dat je spits altijd de penalty’s moet nemen
Eens, je moet een spits in een vormdip volgens mij ook altijd zoveel mogelijk de kans geven om snel weer te scoren
Normaal gesproken ga ik uit van de speler met de beste traptechniek, of je moet een superspecialist zijn als Kiprich.