finale-in-tirana

Nieuws

Pikant: Feyenoord verklaart naar de UEFA het gebruik van vuurwerk als "positief bedoeld"

Puck

Waar ogenschijnlijk de club en supporters qua standpunten niet verder uit elkaar kunnen staan blijkt dit in de praktijk helemaal niet het geval. Supporters zien volgens recent onderzoek helemaal geen kwaad in het gebruik van vuurwerk rond wedstrijden, en naar nu blijkt heeft Feyenoord precies hetzelfde standpunt. Dit blijkt uit de publicatie van de Decision van de UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body die gisteren is gepubliceerd op de UEFA website over de finale in Tirana.

Het voorgaande is pikant, want het zijn juist alle mediapartners die er elke keer weer schande van spreken. Feyenoord heeft natuurlijk zelf ook vele malen via woordvoerder de eigen achterban de maat genomen. Welke supporter kent het interview met Giovanni van Bronkhorst niet waar Feyenoords woordvoerder Raymond Salomon een inzinking kreeg? Deze tijd lijkt gelukkig voorbij, want Feyenoord lijkt in de case-law vooral te betreuren dat ze verantwoordelijk gehouden worden voor een wedstrijd die ze helemaal niet zelf hebben georganiseerd. De finale in Tirana begon vlammend volgens de UEFA waarnemer: "Toen de spelers het veld op kwamen vlak voor de aftrap, werden er dozijnen van rode bengale vlammen ontstoken op de Noord Tribune, die volledig was gevuld met Feyenoord supporters."

Volgens de UEFA is dit vooral een probleem van Feyenoord, maar Feyenoord stelt hier tegenover: Wij waren niet verantwoordelijk voor de organisatie, niet verantwoordelijk voor de fouillering, niet verantwoordelijk voor de veiligheid. De UEFA ziet dit niet als goede argumenten en geeft aan dat Feyenoord dit allang had kunnen weten: "De club zal verantwoordelijk gehouden worden voor misdragingen van haar supporters, zelfs als het niet hun schuld is, zoals heel vaak al is bevestigt door de jurisprudentie van de UEFA disciplinary bodies". De UEFA lijkt overigens vooral problemen te maken van het feit dat er vuurwerk, glazen, drank, stoelen en andere dingen op het veld zijn gegooid.

Hoewel Feyenoords standpunten dus bij voorbaat kansloos waren, is er ook licht aan het einde van de tunnel: Over het gebruik van vuurwerk tijdens wedstrijden is Feyenoord erg stellig geweest naar de UEFA: "Verder verklaart Feyenoord dat het overduidelijk was dat het vuurwerk dat werd ontstoken is gebruikt om een prachtige atmosfeer te creeren en niet was bedoelt om iets of iemand te kwetsen". Het lijkt er dus op dat club en supporters praktisch op dezelfde lijn zitten: Zolang het veilig kan hoort het er gewoon bij. De UEFA lijkt nog niet zover te zijn, maar wie de website van de UEFA bezoekt zal tot zijn verbazing zien dat de UEFA het gebruik van vuurwerk inzet om merchandise te verhandelen. 

Vind jij het terecht dat de UEFA van beide walletjes snoept? Deel je mening in de reacties!

Delen

Reacties

Bijzonder vertaling:

https://mobile.twitter.com/BozeKameraden/status/1580099106403659776

Zonde dat sommige redacteuren zo overduidelijk hun eigen politieke agenda willen doordrukken.

Dat zie je rondom het stadiondossier, de jaarcijfers en nu weer. Aan diegene, hou het lekker objectief en neutraal. Gelukkig zat artikelen die wel dit uitgangspunt hebben.

Groetjes aan @Darkraver
Voor het gemak gaat iedereen er zo te zien weer aan voorbij dat de UEFA hier weer met twee maten meet.
Organiseren jullie (Feyenoord) de wedstrijd en hebben jullie je zaakjes 'niet op orde', dan zijn jullie verantwoordelijk!
Organiseren wij (Maffia) de wedstrijd en hebben we de zaakjes niet op orde, dan zijn jullie verantwoordelijk!

Is er geen internationale wetgeving die dit soort afschuiven van verantwoordelijkheid kan aanvechten?
Zo dom om als Feyenoord zijnde vuurwerk goed te keuren..

Blijkbaar begroten ze de boetes al in de boeken. Enfin nou heb ik ook geen medelijden meer met me clubje als er weer een boete komt.
Je weet niet wat er op de achtergrond speelt. Dit seizoen is het nog niets afgestoken. Wellicht is er afgesproken om het te doseren, waarmee je de meeste boetes al voorkomt. Er is immers geen verschil tussen enkele fakkels en veel fakkels.
Gelet op het onderlinge gezeik sinds 2010 vind ik het alleen maar winst dat club en achterban een keer op één lijn zitten, uitgerekend bij een pikant onderwerp als dit.
Fakkels op het veld gaat ook te ver, daar help je ook niemand mee. Maar dat siervuurwerk tijdens de wedstrijd enorm prachtig is staat buiten kijf. Ik ben blij dat Feyenoord er ook zo over denkt :D
We weten dat zo langzamerhand wel en dan vind ik vuurwerk nog wat anders dan rotzooi op het veld gooien of een spandoek met uefa maffia omhoog houden.
Iedereen weet hoe de uefa in elkaar steekt, dus je bent gewoon een klein kind als je zo'n doekkie omhoog gaat houden, kost Feyenoord iedere keer 15.000 euro en wat het bijdraagt ?
Rotzooi naar/op het veld gooien is nog dommer, het draagt niet bij aan de sfeer en de uefa straft daar zwaar op , dus ja wat het nut daarvan is, ontgaat mij in ieder geval.
En dat vuurwerk ja, met ouwejaarsavond is het ook leuk, maar om dat nou iedere thuiswedstrijd te doen, kost klauwen met geld, heeft geen invloed op het resultaat, is meer een soort puberale zelfbevrediging , ik neem aan dat er bij sommigen toch wel een lampie gaat branden, de straffen zullen alleen maar zwaarder worden en of dat nou de bedoeling is ?
Nee natuurlijk is dat niet terecht maar de realiteit is dat de Uefa strenge normen hanteert t.a.v. vuurwerkgebruik bij een wedstrijd. Dan is het leuk dat de club ook wel ziet dat het sfeerverhogend werkt. (N.B. Dat zien we allemaal wel!) maar dat is niet het issue waar het om gaat. Dat is namelijk de kosten vanwege de boetes.
Zolang het kapitaalverlagend werkt, zijn beschouwingen zoals hierboven zinloos en werken ze eerder nieuw vuurwerkgebruik eerder in de hand dan dat ze Feyenoord helpen om er een einde aan te maken.
Dus redactie; graag in het vervolg beter nadenken voor je weer vrijblijvend gaat berichten over randverschijnselen.
Jammer dat die fakkels per se het veld op moesten. Steek ze af en houdt ze lekker op de tribune, heb je een mooie actie en scheelt een bak aan boetes.
Probleem is dat je helemaal geen fakkels af mag steken, ook al zou je ze in de hand houden. De UEFA wil gewoon geen vuurwerk zien bij wedstrijden onder hun vlag gespeeld.