arena-1

VK Sportphoto

Nieuws

Politie legt bal bij de clubs: 'Geen veiligheid, is geen wedstrijd'

Stan

'Kan een voetbalwedstrijd niet veilig georganiseerd worden? Dan gaat die gewoon niet door,' luidt de conclusie uit het onderzoeksrapport dat Bureau Beke in opdracht van de politie heeft gepresenteerd. Aanleiding voor het rapport zijn de vele misstanden die de afgelopen tijd plaats vinden in de voetbalstadions. 

Het Algemeen Dagblad meldt dat voor het opstellen van het rapport verschillende agenten, die ervaring hebben met relschoppers bij voetbalwedstrijden, zijn geïnterviewd. Daarnaast zijn er ruim 500 profielen van de 'nieuwe lichting' hooligans geanalyseerd. Daarbij werd een beeld geschetst van de hooligan van nu, die zich niet laat tegenhouden door de oudere leden van de harde kern en bovendien stewards en zelfs eigen spelers aanvalt. 

Frank Paauw, verantwoordelijk voor de portefeuille Voetbalgeweld en Veiligheid bij de Nationale Politie, is duidelijk over dat type 'supporter: "Je hebt fans, je hebt fanatieke fans, je hebt hooligans en je hebt ultra’s. Het doel van ultra’s is om baas te zijn in het stadion, om druk en invloed uit te oefenen op beslissingen van de clubs. Het gaat veel minder om clubliefde. Ze komen ook niet meer in clubkleuren, maar in het zwart. Het argument ‘je dupeert je eigen club’, speelt bij die groep soms geen enkele rol."

Veiligheid waarborgen
Als gevolg van het rapport van Bureau Beke legt de politie de verantwoordelijkheid nu in eerste instantie bij de voetbalclubs. Daarbij moeten gemeentes voetbalwedstrijden van BVO's eerder als evenementen gaan behandelen. Dan geldt, net als bij cafés of clubs, dat als de veiligheid niet gewaarborgd kan worden, de wedstrijd niet doorgaat. 

Het onderzoeksrapport komt ook met een aantal suggesties om de veiligheid bij voetbalwedstrijden te verhogen. Zo wordt er geopperd om seizoenkaarten aan ID-kaarten te koppelen en moeten supporters met een stadionverbod ook in omliggende horecagelegenheden geweerd worden. Bovendien moeten BVO's meer geld tot hun beschikking krijgen om te investeren in de veiligheid. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld betere stewards opleiden. Ten slotte kunnen supporters die zich wél gedragen beloond worden door ze bijvoorbeeld sneller het stadion in te laten gaan of voorrang te geven bij de kaartverkoop voor uit- en Europese wedstrijden. 

Delen

Reacties

Veiligheid staat ik logischerwijs achter maar het word nu wel één groot aanstelleritisfestijn
Je kunt ook gaan zoeken naar heel kleine dingetjes vd supporters hè..? Dat kan toch nooit de bedoeling zijn.
Of willen ze dit jaar de competitie saboteren zodat Fc Hoofdstad niet degradeerd? Zou er niet van opkijken.
Die hardcore hoolies die zogenaamd mijn club vertegenwoordigen/ steunen maar ondertussen alle wetten overtreden mogen wat mij betreft met een molensteen om de nek in de Maas worden getieft. Hun acties kosten ons zoveel meer dan het ooit gaat opleveren.
Joh er gebeurd helemaal niets juist. Laat je nou niet gek maken door de pers.
30 40 jaar geleden tsss duizenden tegelijk rellen...nu zeiken over een plastic bekertje??? Om te kotsen, sorry.
Ik lees de reacties hieronder die dit afwijzen. Maar ik vind het eigenlijk, hoe hard ook, wel een goed plan. Een club is in feite een vereniging die er zelf voor moet zorgen dat de eigen fans zich gedragen. Lukt dat niet, dan komt er een verbod op. Bij studentenverenigingen is dat net zo.
Bezoek een aantal risicowedstrijden in de premier league en je weet hoe je wel kunt handhaven. Kopieer en implementeer dit in Nederland.
Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar denk vooral dat de pakkans bij wangedrag heel klein is. Hierdoor kan dezelfde kleine groep zich keer op keer misdragen, zonder ernstige gevolgen. En zit de overgrote groep normale supporters opgescheept met clubcards, netten, lege vakken en torenhoge boetes voor hun club.
Die suggesties die ze noemen slaan echt helemaal nergens op. Het koppelen van een seizoenkaart/kaartje aan ID-kaart: wat bedoelen ze hier nou mee? Een seizoenkaart is al op naam dus je weet al wie er achter zit. Of wil je iedereen controleren op ID-kaart bij binnenkomst? Dat is al helemaal een kansloos verhaal...

Dan zeggen ze nog iets over meer en betere stewards. Ik weet niet of de mensen die dit rapport hebben geschreven wel eens een voetbalstadion hebben bezocht maar ik zou als steward pas bij een heel goed salaris overwegen om deze 'supporters' op hun gedrag aan te spreken.
De kaart is op naam, maar hoevaak worden deze wel niet doorverkocht als je een wedstrijd niet kunt, of je laat een vriend op jouw kaart gaan
@FWfr dat gebeurt zeker, vandaar dat ik benieuwd ben wat ze er mee bedoelen. Iedereen bij de ingang controleren op een ID-kaart kost gewoon veel te veel tijd en mensen, dat gaat nooit werken
Hahaha. Sorry, maar wat een wappies.

1. Het is in stadions ****** veilig. Het aantal incidenten is op een hand te tellen.

2. De voorgestelde maatregelen zijn totaal belachelijk. Want als je je niet gedraagd krijg je een stadionverbod en kan je dus helemaal geen kaarten kopen. Of sneller naar binnen.

Deze mensen zijn totaal wereldvreemd.
Verbiedt de mensen dan in het zwart te komen. Andere kleuren zat en die zwarte ******** weer je al buiten de stadions. Buiten de stadions, wie is daar verantwoordelijk voor? Uh,,, de driehoek toch? Zorgen dat die rampfiguren niet in een stadion komen, ligt die bij de mensen bij de poortjes, of in het stadion?
Want mensen met een blauw shirtje die misdoen niks? Sorry hoor, dit is net zo naïef als iedereen die bij zo'n subsidieslurper als bureau beke werkt.
Ze komen ook niet meer in clubkleuren, maar in het zwart.

Dat zegt die bolleboos, alsof je ze er zo uit kunt pikken. Als het zo simpel was dan was het probleem er niet.
Het is niet zo naïef als: ze moeten elkaar corrigeren.. alsof ik even tegen de Rico Verhoeven look-a-like naast me zeg: hou op of ik geef je een dreun...
Je snapt donders goed wat er bedoeld wordt. Het zijn die doorgesnoven sneuneuzen in hun malle zwarte jasjes, broekjes en petjes die bedoeld worden, hun uniformpje zeg maar om nog wat status in hu leven te hebben. Athans da vinden die malle droeftoeters..
Weer een hoop geld verspild aan een consultancy om een paar open deuren in te trappen. Probleem is dat er nauwelijks ingegrepen wordt wanneer clubs de veiligheid niet op orde hebben. Iedereen kan, net als Feyenoord, netten plaatsen, dan gebeurt er niets meer.
Politiek en politie in dit land moeten hun werk eens gaan doen. Deze hooligans zijn lid van een criminele organisatie en voor het bestrijden daarvan betalen we de politie en justitie