VK Sportphoto

Nieuws

Polletje kapen • Tom Bode genomineerd voor sportfoto van het jaar 2023

Karst

De Klassieker op 19 maart 2023 tussen Feyenoord en Ajax is er een voor de eeuwigheid. Het was voor het eerst sinds 2005 dat de Rotterdammers zegevierden op Amsterdams grondgebied, met de winnende goal van Lutsharel Geertruida in de 86e minuut als absoluut hoogtepunt. Feyenoords huisfotograaf, Tom Bode, is met zijn foto van deze winnende goal, genomineerd voor de titel 'Sportfoto van het Jaar 2023' door Stichting Nieuwsfoto.

Stemmen op Tom Bode kan van 4 januari tot en met 8 januari en is gratis. Ook hoeft U geen gegevens in te vullen. Stemmen kan via onderstaande link:

foto-van-het-jaar-1
De genomineerde foto van Tom Bode.

In de strijd om de titel reisde Feyenoord in maart van het vorige jaar af naar de Johan Cruijff ArenA, waar een meer dan cruciaal duel te wachten stond. Onder leiding van interim-trainer John Heitinga was Ajax weer opgeklommen naar de tweede plaats en bij een overwinning in eigen huis konden de Amsterdammers in punten gelijk komen met Feyenoord. Sinds 2005 wisten de Rotterdammers al niet meer te winnen in de hoofdstad en dus moest alles op alles gezet worden om Ajax in ieder geval op een gelijkspel te houden. In een 'op-het-puntje-van-je-stoel-wedstrijd' bracht de inmiddels mateloos populaire Santiago Gimenez Feyenoord snel op voorsprong. De manier waarop de Mexicaan het doelpunt vierde, leverde mooie beelden op: Gimenez sprong over de reclameborden langs het veld en liep triomfantelijk langs het fanatieke Ajax-publiek, dat hem met bier bekogelde. Het is de thuisploeg die echter toch aan het langste eind trok in de eerst helft en via doelpunten van Edson Álvarez en Dušan Tadić met een 2-1 voorsprong de rust inging. Feyenoord speelde in de tweede helft echter onverstoorbaar verder en dat betaalde zich vlak na de hervatting uit in de gelijkmaker van Szymański.

Juichen Gimenez, Idrissi & Kokcu
Santiago Gimenez viert de 0-1 en wordt daarbij met bier bekogeld.

Wat volgt is een Klassieker die op het scherp van de snede werd uitgevochten en uiteindelijk op twee momenten beslist werd. Bij het eerste moment greep doelman Timon Wellenreuther de hoofdrol. De Duitser stond door een blessure van Justin Bijlow sinds begin februari onder de lat bij Feyenoord, maar had zich nog niet écht kunnen onderscheiden. Dat deed hij in het hol van de leeuw echter wel. In de 83e minuut leek Ajax de wedstrijd te beslissen als Mohammed Kudus van dichtbij op goal schoot. Op TV leek de Ghanees de bal naast te schieten, maar in de herhaling was te zien hoe Wellenreuther zich volledig uitstrekte en de bal met een uiterste inspanning naast zijn goal tikte. Door de katachtige redding van de Feyenoord-goalie, die uiteindelijk doorslaggevend bleek in de race om het kampioenschap, hielden Slot en zijn spelers nog altijd uitzicht op een zeldzame overwinning op aartsrivaal Ajax. Die kwam er een krappe drie minuten later als Dávid Hancko een hoekschop van Kökcü verlengde en Lutsharel Geertruida de 2-3 binnenknikte. Spelers en staf waren in extase en besprongen elkaar met de gedachte dat met deze winstpartij een gigantische stap is gezet naar het doel dat men nog zelden durfden uit te spreken: het kampioenschap. Eenmaal terug in Rotterdam werd de spelersbus onthaald door een uitzinnig Legioen, dat door middel van een waar volksfeest alvast voortborduurde op een mogelijke 16e landstitel voor Feyenoord.