timber

VK Sportphoto

Nieuws

Pusic niet verrast door ontwikkeling Timber: "Hij heeft alles aangegrepen"

Stan

Quinten Timber is dit seizoen uitgegroeid tot een onmisbare speler voor Feyenoord. De middenvelder speelt een belangrijke rol in het aanvalsspel van de ploeg en kan uitstekende cijfers overleggen. Zijn prestaties leverden hem afgelopen vrijdag dan ook een eerste oproep voor het Nederlands Elftal op. Bij het programma Goedemorgen Eredivisie van ESPN gaat Marino Pusic in op de ontwikkeling van Timber. 

"Toen wij Quinten naar Feyenoord gehaald hebben, zagen we wel een bepaalde potentie in hem", vertelt Pusic over de middenvelder die in de zomer van 2022 werd opgepikt bij FC Utrecht. "Dan moet je wel bepaalde voorwaarden hebben om je verder te kunnen ontwikkelen, niet alleen maar op het team-tactische en fysieke aspect, maar voornamelijk op het niveau van voetbalintelligentie en mentaliteit. Dat zijn bepaalde factoren waarin iemand zichzelf kan ontwikkelen en vervolgstappen kan maken."

Timber werkte volgens de voormalig assistent-trainer van Feyenoord hard aan zichzelf om die vervolgstap te kunnen zetten. "Hij heeft echt werkelijk alles aangegrepen in de afgelopen periode om beter te worden. Zowel op fysiek en conditioneel vlak, maar ook in team-tactische elementen, positionering op het veld, doeltreffender zijn. Ik vind dat het een speler is die niet alleen potentie heeft, maar ook de voetbalintelligentie en mentaliteit heeft om zich verder te ontwikkelen. Hij heeft alles aangegrepen om dat ook te doen en dan is deze ontwikkeling eigenlijk geen verrassing meer."

Ook de capaciteiten van Arne Slot hebben volgens een Pusic een grote rol gehad in dat proces. "Het inzicht hebben in iemand zijn kwaliteiten, waar je nu staat en wat er nodig is om een vervolgstap te maken. Dat kan Arne uitstekend. Dan is het uiteraard aan de dagelijks omgangsnormen en dagelijks arbeid die je moet leveren om een vervolgstap te maken."

Fysiek
Mario Been, die ook aan tafel zit bij Goedemorgen Eredivisie, ziet Timber wekelijks uitblinken bij Feyenoord. "Hij is enorm fysiek sterk geworden, hoe hij mensen opzijzet. Ook in de kleine ruimtes is hij altijd aanspeelbaar en beweegt hij richting de goal. Hij is ook de speler die meeste kansen heeft gecreëerd uit open spel in de Eredivisie."

Door het kweken van extra inhoud en kracht, is de geboren Utrechter instaat elke wedstrijd te presteren. “Hij kan tegenwoordig drie wedstrijden in de week spelen, terwijl dat in het begin gewoon een heel groot probleem was. Dat heeft ook met je fysieke inhoud te maken en het licht zien; wat er nodig is om te slagen als topspeler. Zo zie ik hem in potentie ook nog wel weer een stap kan maken. Met name door zijn fysieke kwaliteiten.”

Dynamiek en rendement
Ook René Hake is aanwezig bij het programma van ESPN. De huidige trainer van Go Ahead Eagles had Timber bij FC Utrecht onder zijn hoede en zag hem daar snel beter worden. "De factor tijd speelt ook een grote rol. Hij kwam van Jong Ajax naar Utrecht. Dat was al een verschil qua intensiteit en niveau. Daar had hij in het begin best moeite mee. Hij kwam voor het eerst bij Jong Oranje toen en ik weet nog dat toen hij terugkwam, dat hij het ene been niet meer voor de andere kon krijgen, dat hij daar enorm aan moest wennen. Dat heeft hij bij Utrecht in een korte tijd heel erg goed opgepakt."

"Je ziet hem nu ook veel dynamischer worden", gaat Hake verder. "Dat hij nu ook het spel naar voren toe nog meer laat uitmonden in zijn spel. Die jongen heeft gewoon een ontzettend goede ontwikkeling doorgemaakt en kan zich dus ook aanpassen aan een hoger niveau. Ik denk dat dat ook een onderdeel is van talent zijn. Dat je elke keer stappen kunt maken in je ontwikkeling om een hoger niveau te halen. Ik denk dat Quinten daar heel bewust mee bezig is en op die manier laat zien dat die je door die stappen te maken naar een hoger niveau kunt groeien en op die manier heel belangrijk kan zijn."

Dat Timber zijn rendement heeft opgeschroefd, laat hij dit seizoen zien in De Kuip. "Ik heb er met Arne destijds over gesproken, die belde mij op om te vragen hoe ik Quinten zag voor Feyenoord. Bij Utrecht had ik hem samen met Adam Maher op het middenveld en was hij ook degene van de twee die het meest mocht inschakelen naar voren. Dat lukte nog niet altijd, maar ging hij gedurende het seizoen steeds meer doen. Ik denk dat dat onderdeel zich nu bij Feyenoord steeds verder laat zien. Dat hij kansen creëert, goals maakt, dat ook aan zijn spel toevoegt. Op die manier zie je dat die aanvallende kwaliteiten bij hem aanwezig zijn."

Delen

Reacties

Timber moet nog een jaartje blijven. Die komt straks met nieuwe inzichten terug. Wieffer en Hartman zijn ook slimmer teruggekomen, na hun periodes bij het NL-elftal. Bij Feyenoord is hij vrij zeker van een basisplaats, en dat is het belangrijkste als je nog een stap wil gaan maken. Timber heeft volgend jaar weer veel wedstrijden nodig, en die krijgt hij hier.
Jammer dat hij een beetje wordt misbruikt op 10 omdat Zerrouki in de basis moet worden geforceerd, hij is vele beter vanaf 8, net als Kokcu eigenlijk, al zijn ze wel verschillend. Ik hoop dat hij nog een jaar blijft!