slot-pusic

Nieuws

Pusic over transfer: "Diezelfde avond hebben we alles besproken”

Van de redactie

Marino Pusic verruilde afgelopen maand zijn rol als assistent van Arne Slot voor het hoofdtrainerschap bij FK Sjachtar Donetsk. Het viel hem zwaar die mededeling te moeten doen aan Slot, met wie hij een warme band onderhoud. “Dat was best lastig om eerlijk te zijn”, vertelt hij bij ESPN.

“We zijn niet alleen goede collega’s en een succesvol duo geweest, maar ook vrienden van elkaar. Dat maakte het soms lastig, maar daarnaast ook heel normaal omdat we precies wisten wat we aan elkaar hadden. We konden alles in alle openheid met elkaar bespreken. Dat kenmerkt eigenlijk onze samenwerking”, zo blikt Pusic terug.

De 52-jarige trainer hoorde daags voor de wedstrijd tegen Vitesse van de verregaande interesse van de Oekraïense club, maar hield dat nog even voor zichzelf. “Op de wedstrijddag tegen Vitesse wilde ik hem (Slot, red.) er eigenlijk niet mee lastig vallen, want dan moet alle focus en energie naar de wedstrijd gaan. Dezelfde avond na de wedstrijd kon ik het niet meer voor mij houden en heb ik hem verteld dat ik deze stap wilde maken. Diezelfde avond hebben we alles besproken.”

Pusic is blij dat Slot en de club mee wilde werken aan de transfer. “Het typeert Arne als mens, professional en wellicht onze relatie dat hij hier positief op heeft gereageerd. Hij was blij voor mij en begreep mijn keuze volledig. Tegelijkertijd had hij gehoopt dat dit niet zou plaatsvinden, maar we weten beiden dat dit inherent is aan het voetbal. De afgelopen vier jaren waren er al een aantal projecten voorbij gekomen waar ik om diverse redenen toen niet voor koos. Maar nu had ik het gevoel dat dit het juiste moment was.”

Champions League
De inmiddels oud-Feyenoorder is goed begonnen bij de Oekraïense topclub, met als hoogtepunt de 1-0 overwinning in de Champions League tegen FC Barcelona. Dat hij snel stappen kon maken komt voornamelijk omdat hij een kneedbare groep aantrof. “Het is belangrijk dat een groep heel snel je visie omarmt, waardoor je snel bepaalde ideeën kan doorvoeren. Dat is niet altijd eenvoudig, maar dit is een leergierige groep die goed in elkaar steekt. Als alles dan in elkaar valt, kan het snel gaan. Het is vooral een hecht team, wat een belangrijk vertrekpunt is voor een trainer.”

Door de oorlog in Oekraïne is Pusic wel in een andere voetbalwereld terecht gekomen, zo vertelt hij. “Je gaat van de ene extreme naar de andere. De situatie is complex natuurlijk. Er komt erg veel op de spelers af. Als je continu uitwedstrijden speelt – die wel worden gekenmerkt als thuiswedstrijden, maar in de praktijk niet – dan vraagt dat veel mentale vaardigheden van de spelersgroep. Het is ontzettend veel reizen, waaraan we veel tijd en energie kwijt zijn. Het is zoals het is. We hebben het geaccepteerd, de groep al veel eerder dan ik. Je kan er niet zoveel aan doen, past je aan en gaat aan de slag. Onder die omstandigheden probeer je zoveel mogelijk uit het team te halen.”

Delen

Reacties

Next Feyenoord trainer if Slot leaves for the Champions League
Mooi voor hem en Feyenoord hield er een mooie transfersom aan over. Slot was zelf ook bijna weggegaan, voor assistent meer dan miljoen ontvangen is gewoon ok