rob-baan

VK Sportsphotos

Nieuws

Rob Baan: 'Ik moest soms in drie talen praten. Dat werkte niet'

Van de redactie

Feyenoord kent dit seizoen een selectie met zestien verschillende nationaliteiten. Oud-technisch directeur Rob Baan heeft zijn twijfels of een selectie op die manier moet worden samengesteld, zo vertelt hij bij FC Rijnmond.  

Baan werd zelf bij zijn komst in 1998 geconfronteerd met een Zuid-Amerikaanse delegatie. Met Pablo Sanchez, Patricio Graff, Tati Montoya, Fernando Picun en Julio Cruz kende Feyenoord destijds een kleine Spaanstalige enclave in de selectie. Rob Baan: “Het begint met communicatie. Ik moest soms in drie talen praten. Duits, Nederlands en Engels. Dat werkte niet. Wat destijds bij Feyenoord gebeurde is dat ze alle spelers Engels gingen leren. Maar ook dat werkte niet.” De oplossing zit volgens Baan in een persoonlijke aanpak. “We hadden toen nog het voordeel dat Leo Beenhakker perfect Spaans sprak. Dat konden we toen met bijvoorbeeld Julio Cruz heel goed oplossen. Je zult assistenten moeten hebben die meerdere talen spreken. Je zal zelf moeten kijken waar je communicatief het beste in bent. En vaak met spelers apart praten.”, aldus de oud-technisch directeur (1998-2003) die met Feyenoord landskampioen werd en de UEFA Cup won.

Baan zou altijd uitgaan van een Nederlandse kern in de selectie. “Je probeert - voor de balans -  of je ook voldoende Nederlandse spelers kan krijgen. Maar soms en vooral in de de huidige markt, is zelfs een Nederlandse speler niet meer makkelijk haalbaar voor Feyenoord. Wij kochten nog bij Heerenveen een speler weg, maar dat kan je tegenwoordig vergeten. Kijk naar de spits van Groningen, die gaat voor elf miljoen.”

Delen

Reacties

Seizoen 2021/2022 was voor vele Feyenoord een geweldig seizoen met een geweldige trainer, technische staf en spelersgroep - met 12 nationaliteiten - en finale ballen tegen Roma.
Nu blijkt de trainers al minder
Is de spelersgroep gestoord door 14 nationaliteiten
Is de technisch staf niet scherp
En is onze Kuip ineens niet genoeg verlicht…
Kortom, de azijnpissers zijn na ons geweldig seizoen weer wakker.
Kunnen deze lui of van de website af of verhuizen naar een plek waar zij zich wel thuis voelen.
Ach, vorig jaar waren er 13 nationaliteiten. Dat was dan geen probleem? Voertaal is Engels, voetbaltaal het belangrijkste. In Slot we trust!
Het gaat erom, dat een trainer met zijn spelers kan communiceren. Of de TD dit kan, is totaal niet belangrijk of van invloed op de resultaten.
Toch alleen positief hier ? Of valt Rob Baan onder de deugdelijke critici?
Ik lees de reacties en ik moet toch zeggen Rob heeft wel gelijk hoor
but wait hear me out here
dit is 2022 waar bijna iedereen volledig engels spreekt! Mijn kinderen spreken vloeiend engels dit is een hele andere tijd ik weet zeker dat ze allemaal gewoon redelijk engels verstaan! spreken mischien niet helemaal maar dat is toch minder belangrijk. je kan het nie vergelijke dus in dat opzicht klopt zijn uitspraak helemaal niet
In Nederland spreken veel mensen redelijk goed Engels. In landen als Brazilië, Mexico, Polen etc. Is dat veel minder.
Er mankeert gewoon wat aan je algemene ontwikkeling als je in een internationale organisatie werkt en DE twee wereldtalen ( Spaans en Engels ) niet machtig bent.
Wat een stemmingmakerij weer... Jammer dat 1908 hier in mee gaat....
Waarom worden er 2 hele artikelen gewijd aan iemand die een keertje te gast is bij Rijnmond?!
Had dat niet in 1x gekund...
Of komt zijn mening nu toevallig na donderdag ineens goed uit?!
In combinatie met het eerdere artikel over de verschillende nationaliteiten...
Opnieuw: het getal van 16 klopt niet. Het zijn 14 nationaliteiten. Orkan en Idrissi zijn ook gewoon Nederlander!!!
Mooi dat deze man een podium krijgt op 1908!
Pfff heeft die Rob Baan ook weer aandacht nodig . Dat jullie deze zinloze berichten plaatsen . Totaal geen meerwaarde heeft het .
Allemaal ouwe koeien en gelul vanaf de zijkant.