schermafbeelding-2023-09-27-om-091410

Instagram: @shinjiono7

Nieuws

Shinji Ono stopt ermee; een ode aan een geweldige voetballer

Van de redactie

Shinji Ono heeft op zijn vierenveertigste verjaardag aangekondigd dat hij afscheid zal nemen als profvoetballer. Via zijn socials laat de oud-Feyenoorder weten dat hij dit seizoen nog zal afmaken. Ono is tot op heden nog altijd op het hoogste niveau actief. In Japan speelt hij bij Consadole Sapporo.

De legendarische Feyenoord-middenvelder met de fluwelen techniek laat weten dat het tijd is om zijn schoenen aan de wilgen te hangen. "Sinds ik 39 jaar geleden het voetbal ontmoette, zeggen mijn benen dat ik ze moet laten rusten. Ik heb besloten om na dit seizoen te stoppen als profvoetballer. Er zijn nog een aantal wedstrijden te gaan, maar ik maak me klaar voor het einde. Bedankt voor jullie onvoorwaardelijke steun."

Op zijn 17e ontving Ono diverse aanbiedingen van de grote Japanse clubs nadat hij al snel opviel in het Japanse schoolvoetbal. Hij koos voor Urawa Red Diamonds, zijn favoriete club uit zijn kindertijd. Na drie succesvolle seizoenen bij Urawa lukte het Feyenoord om de Japanner voor vijf seizoenen in te lijven. Bij zijn presentatie in De Kuip belegde de Rotterdammers een persconferentie voor zowel binnenlandse als buitenlandse pers. Een slordige 100 Japanners vulden de perskamer tot aan de nok en waren er getuige van hoe Shinji Ono een contract ondertekende bij de Rotterdammers. 

Na een korte inleiding door voorzitter Jorien van den Herik trok Shinji Ono voor het eerst zijn eigen Feyenoordshirt met rugnummer 14 aan. Ook kende hij de betekenis van het nummer 14 in Nederland: "Ik begrijp dat dit nummer in Nederland een extra lading heeft, doordat Johan Cruijff het droeg bij Oranje. Ik zal mijn best doen om dat waar te maken." Tientallen camera’s flitsten toen Van den Herik en Ono hun handtekening zetten onder het 5-jarig contract van de Japanner. "Het is voor ons heel bijzonder dat een Japanse voetballer in het buitenland speelt", zei een journalist van de sportkrant Nikkan Sports. "Daarom volgen wij Ono op de voet. We zijn heel benieuwd of hij het gaat redden bij Feyenoord." Ono vond de aandacht voor zijn persoon toch nog wat overdreven: "Ik heb liever dat ze ons als team zien en niet dat ze er individuen uit gaan lichten. Het gaat om Feyenoord, niet om Ono." Op het podium sprak Ono vervolgens de hoop uit zich gauw verstaanbaar te kunnen maken in het Nederlands. "En anders leer ik de Feyenoorders gewoon Japans", voegde hij er met een knipoog aan toe.

Zijn periode bij Feyenoord werd een suuces. Met het jaar 2002 als absoluut hoogtepunt. Met Feyenoord won Shinji Ono in 2002 de UEFA Cup. Op 8 mei 2002 stond hij als eerste Japanner in een Europese finale. Het maakte hem ongekend populair in eigen land, waar zelfs de kleinste nieuwtjes over Ono uitgebreid in de media werden uitgemeten. Al die jaren zag Ono zich binnen en buiten Nederland gevolgd door een vast gezelschap Japanse journalisten. Na het winnen van het toernooi met Feyenoord werd Ono uitgeroepen tot Aziatisch voetballer van het jaar. 

ono
Alamy

De Japanner was ook populair bij het Legioen en kon in slechte en goede tijden rekenen op de steun van de trouwe supportersschare. Steun kreeg hij ook van alle trainers, die de regisseur van het elftal in hem herkenden, en van zijn medespelers. Zij roemden hem vooral om zijn fenomenale techniek. Ono speelde in eerste instantie veel wedstrijden voor Feyenoord. Vanaf het seizoen 2001/2002 achtereenvolgens 30, 29, 24 en 25 competitieduels per seizoen. Toch kende hij gaandeweg zijn loopbaan bij Feyenoord steeds meer tegenspoed. De vele reizen als Japans international vroegen steeds vaker hun tol, wat oververmoeidheid en blessures tot gevolg had. In zijn laatste seizoen in Rotterdam kwam Shinji Ono maar vier keer in actie in Feyenoord 1 door een voetblessure.

Ono keerde 13 januari 2005 terug naar zijn oude liefde Urawa Red Diamonds en sprak bij zijn afscheid de volgende woorden: "Het is heel erg mooi om terug te keren naar Urawa Reds, de club waar ik ben opgegroeid. Maar aan de andere kant vind ik het ook heel erg jammer dat ik niet meer voor Feyenoord kan spelen. Ik had mijn tijd in Rotterdam ook graag met een prijs afgesloten, in plaats van met een periode vol blessures. Dat is niet gelukt, maar uiteindelijk zullen de mooie herinneringen blijven. Ik ben de club en de supporters dankbaar voor een prachtige tijd."

Het is nog niet bekend wat de 44-jarige Ono na dit seizoen gaat doen. Afgelopen december sprak de Japanner nog over een mogelijke terugkeer naar Rotterdam tegenover het AD. "Ik heb veel met Nederland, uiteraard vooral met Rotterdam. Ik heb vaker gedacht om een keer terug te keren naar de Kuip, waar ik een mooie tijd had. Covid zette een streep door de plannen, maar het komt er wel van. Misschien kan ik iets voor de club betekenen. Iedereen ziet nu weer dat Japan veel interessante spelers heeft, jongens die graag naar Europa gaan om hun carrière op te bouwen. Van Dennis te Kloese kreeg ik een shirt opgestuurd met de handtekeningen van de spelers die de finale van de Conference League hebben gespeeld. Als teken dat zij mij nog waarderen. Een mooi gebaar, een teken dat ze mij in Rotterdam niet zijn vergeten. Het hangt in mijn huis, Feyenoord was ook voor mij onvergetelijk." 

Bij het aantrekken van Ueda dit jaar had Ono een mooie rol in de aankondiging van onze nieuwe Japanner.

Door zijn technische begaafdheid en inzicht wordt de Japanner, ondanks zijn blessureleed, nog altijd gezien als een van de beste middenvelders van Feyenoord ooit.

schermafbeelding-2023-09-27-om-091410
Instagram: @shinjiono7

Delen

Reacties

Ik weet nog goed tijdens een wedstrijd tegen PSV in de Kuip. Van Bommel schopte Onno waar hij hem maar raken kon. Bommel had de bal, en ineens werd hij helemaal en totaal weggemaaid door een knalhard inglijdende Bosvelt. Een grote grijns op de kop van die geweldige Paul, en een Bommel die de wraakactie zonder klagen in casseerde: hij wist dat hij het verdiend had. Zo ging dat vroeger! Ono en Bosvelt, - wat een geweldig duo hadden we in die jaren op het middenveld aan die beide mannen.
Onmiddelijk uitnodigen wanneer hij kan en de eer geven die hem toekomt in een gevulde Kuip. Dat hij nog steeds voetbalt op het hoogste niveau in Japan op z’n 44e, weliswaar als invaller, zegt toch alles? Daar kan Ronaldo een voorbeeld aan nemen. Wat ik altijd geweldig vond was na de wedstrijd altijd aan de rand van het veld even buigen naar het veld uit respekt!
Geweldenaar! We vergeten je nooit Shinji Ono!
Een absolute FEYENOORD speler je zag aan alles dat hij ontzettend naar zijn had bij ons,
en de supporters met hem !
En het hoogtepunt was natuurlijk het winnen UEFA CUP in 2002 !
#jatonitan
weergaloze voetballer en voorbeeld prof
Geweldige voetballer met een fenomenale techniek, in die tijd qua techniek op het veld bijna a-typisch vergeleken met de rest van het toenmalige elftal buiten natuurlijk Robin van Persie. Hopelijk blijft hij nog lang aan ons verbonden, we hebben sowieso een waardige clubambassadeur in Japan. En wellicht ligt er nog een andere hoedanigheid in het verschiet die zowel de club als hem ten goede komt, maar dat is koffiedik kijken. Voor nu niets meer dan hulde!
Echt een geweldige voetballer een sieraad voor de sport.
Zou geweldig zijn, ook reclame voor Feyenoord in Japan
Heel goed idee, met alle spelers van dat succesjaar 2021/2022 en natuurlijk dus ook met Bert van Marwijk.
Volgens wesley Sneijder, na van bommel, de beste middenvelder waar hij tegen gespeeld had.