slot

Nieuws

Slot: "Het grootste verschil dat je kan maken, is hoe je met mensen omgaat”

Van de redactie

Arne Slot was te gast in de podcast ‘Met open vizier’. De Feyenoordtrainer gaf daarin een interessant inkijkje in zijn werkwijze. 

Geloof overbrengen

Slot zegt dat er geen dag voorbij gaat dat hij niet aan voetbal denkt, al brengt hij daarin enige nuance. “Het beeld bestaat dat iedereen dan denkt aan het magneetje dat een stukje naar links of rechts moet. Maar het gaat eigenlijk vooral om teamontwikkeling. Hoe houd ik spelers fanatiek en bij de ploeg. En wat moet ik tegen het team zeggen om ze te overtuigen dat we de juiste weg zijn ingeslagen.”

Daarmee stipt Slot de eigenschap aan die volgens hem cruciaal is voor de hedendaagse trainer. “De allerbelangrijkste eigenschap van een trainer is de spelers te laten geloven in wat we aan het doen zijn. Daar denk ik veel meer over na, dan over de speelwijze tegen de eerstvolgende tegenstander. Al doe ik dat ook wel natuurlijk.”

Slot heeft graag controle en laat weinig aan het toeval over. “Ik denk tot achter de komma na over dingen. Wat is nou de beste manier om iemand te benaderen of om het team te benaderen”. De trainer heeft zijn staf er op uitgekozen. Die vullen hem daarin aan.

Tactiek eerst, daarna de vorm

Volgens de Feyenoordtrainer kies je eerst de tactiek en daarna de vorm om dit te realiseren. “Wanneer we een duidelijk tactiek hebben weten de jongens waarin ze moeten geloven. En dan moet je ze vervolgens overtuigen. Hetzij met woorden, hetzij met beelden”. Dat laatste vraagt soms om een individuele aanpak. “Als een spits minder vertrouwen heeft, dan knip je het beeld net af op het moment dat hij de bal naast schiet. Of een speler heeft juist wel een goed gevoel nodig en je laat wat goede acties zien. Ook kan het zijn dat een speler vind dat hij goed bezig is. Die laat je in de beelden wat momenten van balverlies zien, die je heel slinks benoemd. Dat hij even voelt ‘oké, hij heeft het dus wel gezien dat ik een paar keer de bal verloor’.”

Het zijn dagelijkse vele beslissingen die bepalen welke kant een team op gaat. “Wanneer pak je een speler wel aan, en wanneer pak je hem niet aan? Dat is volgens mij vooral het trainerschap. Hoe laat je ze met elkaar samenwerken? Hoe geeft je ze het gevoel dat ze hard blijven werken en met plezier naar de training komen? En dat ze het gevoel hebben dat we met elkaar de juist kant op gaan. Oefenvormen kan je tegenwoordig overal ter wereld vinden. Dat is overal al uitgekauwd. Het grootste verschil dat je kan maken, is hoe je met mensen omgaat”.

Spelers raken

Volgens Slot luistert de benadering van verschillende spelers zeer nauw. Het zorgt ervoor dat de trainer constant nadenkt over de juiste aanpak. “Wat ga ik in bepaalde situaties zeggen? Hoe ga ik de nabespreking doen? Ik hoop dat spelers na mijn besprekingen energiek zijn en zin hebben om te spelen”.

“Hoe raak ik ze elke dag, dat is waar het constant om gaat”, vervolgt Slot. “Dit zit niet alleen in de wedstrijd maar ook in trainingen. Het openingspraatje, de oefenvorm of wat je tussendoor zegt. Of dat je even naar een speler toeloopt. Je zoekt continu naar een manier om ze te raken. Dat ze erin geloven maar het ook uit kunnen voeren”.

Delen