slot

VK Sportphoto

Nieuws

Slot: "Ik leef in het moment"

Stan

“Ik leef heel erg in het moment, ik ben bezig met het nu”, laat Slot opschrijven wanneer hem gevraagd wordt of hij vaak stilstaat bij successen. Toch geeft het voor Feyenoord succesvolle jaar 2022 en het perspectief voor 2023 genoeg redenen om terug- en vooruit te blikken. In Trouw gaat hij dieper in op zijn werkwijze, de invloeden van zijn achtergrond en de verandering rondom het sentiment van de Rotterdamse club die mede onder zijn leiding in gang werd gezet. 

Sinds dat Slot anderhalf jaar geleden het stokje in De Kuip overnam van Dick Advocaat heeft Feyenoord een opmars ingezet. Als hoofdtrainer heeft hij logischerwijs een groot aandeel gehad in dat succes en volgens Slot komt daar veel meer bij kijken dan enkel de juiste opstelling en tactiek: “Mensen denken weleens dat ik constant met magneetjes op een bord bezig ben, maar ik ben juist bezig met de psyche van spelers en hun onderlinge samenhang. Met veel zelfvertrouwen probeer ik aan te geven hoe ik een wedstrijd wil gaan aanvliegen. Niet bang zijn, maar gewoon vol op de aanval. Dat gevoel overbrengen vind ik wel mooi.” De Bergentheimer beaamt dat de goede resultaten die als snel na zijn entree in Rotterdam geboekt werden dat proces hebben vereenvoudigd: “Ik denk dat het voor een trainer heel belangrijk is dat datgene wat je bedenkt, aangeeft en voorbereidt, er ook uitkomt. Dat helpt enorm in het geloof bij spelers.”

Voor een goed voorbeeld van hoe enkele momenten een boost kunnen geven aan het geloof van een spelersgroep verwijst Slot naar de wedstrijd van Feyenoord tegen Lazio, die werd gewonnen door de Rotterdammers en waarmee een ticket voor de knock-outfase van de Europa League bemachtigd werd: “Quilindschy Hartman veroverde een bal vanuit hun aanval, waar we precies op hadden getraind. Van daaruit scoorden we. Als jongens dat ervaren, dan heb je ze gewonnen. En zullen ze in elke bespreking open staan en scherp zijn.”

Onderwijzersgezin

Naast dat een trainer dus altijd afhankelijk is van resultaten bezit Arne Slot óók de didactische kwaliteiten om zijn spelers te overtuigen. Het blijkt in de familie te zitten: de inmiddels 44-jarige manager komt uit een gezin van onderwijzers, waarbij ook zijn vader trainer was van diverse amateurclubs: “Ik heb er nooit moeite mee gehad om het woord te nemen waar andere mensen bij zijn. Toen ik zeven, acht jaar oud was ging ik al met mijn vader mee naar het eerste van HHC Hardenberg, waar hij toen trainer was. Daar zaten dan jongens aan een grote tafel met een broodje en een kop koffie naar de bespreking van mijn vader te luisteren, en daar zat kleine Arne dan bij. Dat vond ik hartstikke leuk”. Vader Slot “Mijn vader was wel veeleisend. Ik ben wel opgevoed - ook als voetballer - met de boodschap dat het nooit goed genoeg was.”

In zijn trainerscarrière neem hij de insteek van het ontwikkelen en beter willen maken van mensen mee en dat dat doet hij op zijn eigen manier: “Ik zal niet snel tegen een speler zeggen: je moet dit of dat. Nee, ik probeer met argumenten aan te komen waarom iets goed is voor het team en de speler. Dat vind ik een heel leuk onderdeel van het trainersvak.”

Invloeden

Voor Slot staat zijn attractieve en aanvallende speelwijze voorop: “Daarin ben ik dwingend, want dat is mijn wereldje, maar voor het overige? Ik zie mezelf niet als iemand die heel dwingend is in een organisatie. Ik zal niet snel iets zeggen richting de medische of fysieke staf.” De Feyenoord-trainer heeft dan ook het volste vertrouwen in de organisatie rondom de club:  “We hebben hier veel jonge, ambitieuze mensen in de organisatie. Zij zijn met dingen bezig waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. Op de voeding staan stickertjes, waarvan ik niet weet wat het allemaal precies betekent.”

Zodra het om voetbal gaat, ontgaat Slot echter niks of niemand. Met enige trots geeft hij een voorbeeld: “Ik heb sinds kort zo’n kastje waarmee ik de sproei-installatie kan aanzetten, zodat het veld een beetje nat is als we gaan trainen. Een goed veld moet gesproeid zijn als we gaan trainen. Zeker in de zomer.”

De goede weg 

Naar aanleiding van de prestaties die Feyenoord in 2022 geleverd heeft en de succesvolle zomerse transferperiode weet Slot dat hij en zijn team op de goede weg zijn: “Ik denk dat wij als club bepaalde stappen aan het zetten zijn. En dat sommige stappen al veel sneller genomen zijn dan we hadden kunnen dromen.” Toch is er volgens de hoofdtrainer nog genoeg te doen in Rotterdam: “Het is hartstikke fijn dat het eerste seizoen al mooie transfers heeft opgeleverd, maar we moeten nog steeds aardig wat stappen maken om financieel gezien überhaupt in de buurt te komen van Ajax en PSV. Het voorbeeld van PSV, dat Luuk de Jong terughaalt, zoals Ajax eerder deed met Blind en Tadic, dat zou voor mij - het type speler, van die leeftijd - ideaal zijn. Dat punt moet de club nog wel gaan bereiken om echt stabiel te worden en hopelijk ben ik daar nog bij. Ik denk dat het ijs nu nog te dun is, dat je denkt: als we erop lopen, dan zou het kunnen breken.”

Op passende wijze pareert Slot het thema ‘Coolsingel’: “Our habits decide our future”, stelt hij. Feyenoord focust zich nu enkel op 8 januari als het de Eredivisie hervat tegen FC Utrecht: “Als wij onze gewoontes elke dag trainen en die zo perfect mogelijk maken, dan gaan die bepalen hoe onze toekomst eruitziet”

Delen

Reacties

Ik vind het grote verschil met Ajax en PSV niet dat wij momenteel geen oude ervaren Nederlandse (international) speler hebben rondlopen, het grote verschil is dat Ajax en PSV voor meer dan 10 miljoen kwaliteit kunnen kopen en wij (nog) niet. Voor echt gelouterde spelers zoals Robin van Persie, Gio en Kuyt moet je altijd een uitzondering maken, maar als een 30+ speler zoals Blind of Luuk de Jong zich op de markt aandient zou ik die vooral links laten liggen en gaan voor jongere kwaliteit met potentie en restwaarde.
Mooi artikel, maar begrijp niet zo goed die geschetste ideale situatie. Alsof Feyenoord, zelfs in de mindere periodes, niet oud spelers van wereldniveau heeft teruggehaald. Kuijt, van Persie, van Bronckhorst zijn veel grotere spelers en internationaal succesvoller dan Blind, Tadic en de Jong.
Slot praat over het Feyenoord van NU
Zij hebben De Jong en Blind teruggehaald toen zij nog niet over hun top waren. Wij hebben maar een of twee jaar kunnen profiteren van Kuyt en RvP voordat ze met pensioen gingen.
Wat een bijzondere man is het.
En oh zo knap hoe je met een nieuwe jonge sterk aanvallende ploeg toch zo weinig tegengoals en verliespunten krijgt. Echt dikke complimenten aan deze man die het voetbal van Feyenoord een nieuw gezicht heeft gegeven.