slot bron feyenoord.nl

VK Sportphoto

Nieuws

Slot niet bang voor imago van klagende trainer

Stan

Na afloop van het duel met FC Twente noemde trainer Arne Slot de beslissing van scheidsrechter Allard Lindhout om Feyenoord geen penalty toe te kennen 'onacceptabel'. De laatste dagen ging het dan ook regelmatig over de vaak negatieve uitlatingen die de hoofdcoach doet over arbitrale beslissingen. Tijdens de persconferentie van vrijdag ging in hij in op dit 'imago'. 

Slot merkt dat zijn reactie op de beslissingen van de arbitrage breed worden uitgemeten. Met de nodige gevolgen van dien: “Ik vind het vooral vervelend dat het nu niet gaat om het moment, maar om de reactie. Mijn opa, die helaas niet meer leeft, heeft ooit tegen mij gezegd: ‘Als je een keer de naam hebt van vroeg opstaan, kom je nooit meer te laat. Het zou maar zo eens kunnen dat ik de naam heb, dat ik wat te veel klaag over de arbitrage."

Toch weet de trainer van Feyenoord dat je in zijn rol nou eenmaal moet omgaan met dit soort momenten: "Sipke Hulshoff (assistent-trainer, red.) zei: ‘wij komen zo vaak in de 16 van de tegenstander, dan kunnen er ook wel eens wat dingetjes gebeuren.' Daar moet je dan als trainer op reageren. Moet niet, maar vaak word je er wel naar gevraagd. De ene keer zeg je zoals in Nijmegen van: 'joh, we hadden het in de eerste 90 minuten goed moeten maken en laten we ons niet richten op dat ene moment. De andere keer zeg je dat je het onacceptabel vindt. De andere keer sta je als een malloot wegwerpgebaren te maken langs de lijn. Ja, dat is de emotie van dat moment."

Arne Slot ziet dat elke trainer anders reageert op situaties, en is dan ook niet van mening dat er één goede wijze is om om te gaan met beslissingen van scheidsrechters. "Er is niet een manier die leidt tot de juiste beïnvloeding. Als dat zo zou zijn, zouden alle trainers zich op dezelfde manier gedragen. Alleen elke trainer voelt een andere emotie bij elk verschillend moment. Ik blijf sowieso al niet rustig op mijn stoel zitten gedurende de wedstrijd. Ik leef mee met de spelers en ook op beslissingen van spelers kan ik nog wel eens wat kritiek leveren. Dus ik heb niet het idee dat een bepaalde emotie beter werkt dan een andere."

De hoofdcoach van de Rotterdamse ploeg weet dat deze emotie hem een imago kan opleveren, maar ligt daar niet wakker van: “Ik ben daar niet bang voor, maar het is wel een gegeven dat dat gaat gebeuren of al gebeurd is. Ik heb niet de illusie dat ik perfect ben. Zoals ik ook tegen de spelers zeg dat echt niet elke beslissing van mij goed uitvalt. Sterker nog: meerdere niet goed. Maar ik doe het wel altijd naar eer en geweten. Met de emotie die ik heb en niet met een compleet achterliggend plan. Na de wedstrijd kan je kiezen: zeg ik ‘onacceptabel’? Zeg ik er niks over? Word ik cynisch? Daarin heb je wel een keuze. Dat primaire moment dat iets gebeurt, dat voel ik gewoon op dat moment zo."

Toch vindt Slot dat zijn team dergelijke reacties soms nodig heeft. “Ik denk niet dat wij een ploeg zijn die, als we al kampioen worden, we dat met 20 punten verschil worden.” Hij wijst daarbij naar het voorbeeld met de doellijntechnologie-goal tegen PSV tijdens het kampioensjaar. “Die dingen kunnen heel bepalend zijn in een titelrace die heel dicht bij elkaar ligt. Dat voel ik heel sterk, dat is voor mij de reden om ook zo te ageren op een beslissing. Zo van: ‘jongens, wees je bewust van het feit dat zo’n beslissing grote impact kan hebben.’”

 

Delen

Reacties

Gefeliciteerd mannen met deze topper goed gedaan. Wat een mooi doelpunt van Peterson. Zijn eerste voor het elftal en de winnende. Wat een fijn gevoel zal hij de komende dagen hebben nou geniet er van. En nu op naar meer doelpunten veel succes. Man

En nu op naar het kampioenschap. Heel veel succes. En we staan achter het elftal als 12e man
Niet bij het publiek, maar ik denk dat de scheidsrechters zijn bloed wel kunnen zuipen.
Als iets fout is, mag je dat benoemen.

Ik vind het heel opvallend dat er vorig jaar na Feyenoord - PSV een officieel statement vanuit de scheidsrechtersbaas kwam dat het een fout was, maar nu niet.