slot

VK Sportphoto

Nieuws

Slot over spitsenkwestie: "Niet verwachten dat wij tegen Celtic met een ander systeem aantreden"

Stan

Met de schorsing van Santiago Gimenez en de blessure van Ayase Ueda moet Feyenoord het sowieso in de wedstrijd tegen Celtic stellen zonder een echte spits. Tijdens de persconferentie van vrijdagmiddag deelt Arne Slot zijn gedachtes rondom het spitsenprobleem van de Rotterdammers.

Slot geeft aan altijd in het achterhoofd te houden welke spelers nog meer in de spitspositie zouden kunnen spelen. "Ik heb niet een bord waarop bij 1, 2 en 3 iemand staat ingevuld, want we hebben gewoon twee echte spitsen. Alleen waar wij altijd wel naar op zoek zijn en zeker ik ook, is spelers die op meerdere posities uit de voeten kunnen. We hebben ook de afgelopen tijd situaties gehad: bijvoorbeeld Ueda kwam vrij laat en Santiago Gimenez zat nog op de Gold Cup. Dus we hebben het ook al een tijd lang moeten invullen zonder deze twee spelers. Niet al te succesvol overigens, maar dat terzijde."

Ongeacht wie er in de spits staat, moet de focus volgens de Feyenoord-trainer liggen op het creëren van kansen. "Ik heb ook heel vaak gezegd dat het, tot heden, niet zoveel uitmaakt wie er in de spits staat, want iedereen die er staat schiet die ballen wel binnen. Dan moeten we zorgen dat dat nu ook weer gaat gebeuren, dat we dusdanig goed veldspel hebben dat die ballen wel voor de goal komen. Degene die er dan staat zal ze binnen moeten lopen, maar de goals worden bij ons niet alleen door de spits gemaakt."

Slot zal tegen Heerenveen dan ook geen nieuwe dingen uitproberen als bijvoorbeeld Gimenez het veld verlaat. Daarvoor vindt hij het duel tegen de Friezen te belangrijk. "Ik maak de keuze voor deze wedstrijd, hoe we die hetzij over de streep moeten trekken, hetzij nog om moeten draaien. Niet vanuit de gedachte richting dinsdag om dan nog eens even wat uit te testen, zeker niet."

Systeemswitch 
Het aantreden tegen Celtic in een andere formatie is voor Slot geen optie nu hij niet over een echte spits kan beschikken. "In je hoofd zijn dat wel ook scenario’s die wel eens spelen. Maar negen van de tien keer kom ik wel tot de conclusie dat je dan zoveel vastigheid weggooit, dat dat niet opweegt tegen die ene speler die je dan misschien qua type mist."

Toch zal er voor Feyenoord op het veld het een en ander veranderen. "Het is wel zo dat degene die nu misschien in de spits zal spelen, niet eenzelfde type is als Santiago of Ayase. Dat zijn toch meer spelers die echt veel in de spits zich bewegen en niet te veel uitzakken. Daar zullen we misschien een iets andere invulling aan moeten geven, wat ook weer consequenties heeft voor looplijnen van anderen. Maar ik denk niet dat je hoeft te verwachten dat wij tijdens Celtic-thuis met een ander systeem aantreden."

Paixão & Minteh
Slot moet dus een keuze maken over welke speler er, in ieder geval tegen Celtic, in de spits gaat spelen. Igor Paixão heeft in dienst van Feyenoord al enkele keren als voorste aanvaller gespeeld. "Igor zou dat kunnen. Heeft dat ook wel in een oefenwedstrijd tegen Zwolle al een keer heel goed gedaan. Maar ik heb ook gezien tegen Hoffenheim, dat hij en Minteh dat niet erg sterk deden. Volgens mij was het ook nog in de Johan Cruijff Schaal, dat het laatste half uur Minteh in de spits stond. En tegen Benfica hebben we het ook nog geprobeerd."

Toch lijken Paixão en Minteh de meest logische opties om de spitspositie in te vullen. Nu het seizoen al weer een paar weken onderweg is, verwacht Slot dat de twee buitenspelers hier ook beter in zullen slagen. "Ik denk vooral dat we nu als elftal een stukje verder zijn met de manier hoe we opbouwen, hoe we elke keer in beloftevolle situaties uitkomen. Dat is nu wel veel beter en veel verder dan in de tijd van Hoffenheim, Benfica en de Johan Cruijff-wedstrijd. Een natuurlijk uitvloeisel daarvan is dat een spits ook beter gaat spelen. Ik heb dus alle hoop en alle vertrouwen dat als een van deze twee jongens, die de meest logische opties zullen zijn, daar gaat spelen, dat dat nu een stuk beter gaat."

Slot legt uit dat dat hij moet afwegen welke consequenties het verschuiven van een speler naar de punt van de aanval heeft voor de rest van het elftal. “Dat zijn overwegingen die we, nadat we tegen Heerenveen gespeeld hebben, eerst op het trainingsveld nog eens even gaan uittesten, maar vooral in mijn hoofd zullen gaan spelen. Dan zal er een keuze gemaakt worden.”

Delen

Reacties

Gewoon Nesto Groen in de spits. Hij is in ieder geval SPITS. Dan hoeft Slot verder niet te schuiven
Vreemd dat Jahanbakhsh zo weinig genoemd wordt. Ik vind hem best potentie hebben als spits. Kan een bal vasthouden, heeft genoeg energie om constant druk te zetten, is snel en heeft een goed schot. Geloof dat hij zelfs nog wel redelijk kan koppen. Op de vleugel komt hij gewoon te kort omdat hij niet (meer) zo makkelijk zn man voorbij komt en zn voorzetten meestal waardeloos zijn.
Die gooi je toch niet in zo’n wedstrijd voor de leeuwen 🤔
Is een spits en heeft meermalen al er. Keer meegetraind. Je hoeft het systeem niet asn te passen. Ik ben het ook wel met je eens maar anders leidt je hem voor Piet snot op
Er zit nog wel wat ruimte tussen iemand voor Piet Snot opleiden en hem in de Champions League laten spelen.
Gelijk gelijk, zeker. Maar als supporter mag ik mij dat afvragen . Lekker makkelijk op de bank 😀
Natuurlijk. Hij is spits waarom niet?
Je zal als best betaalde trainer ook eens moeite moeten doen, om iets nieuws te verzinnen....iets met lui?
Laat gaan joh... Hij vind het juist mooi als je reageert... Doet hij het voor...
Nee jij hebt het lekker gemaakt in je leven. Beetje vanaf je computertje, met je *** in je hand commentaar geven op de trainer van je club die ons in twee seizoenen verder heeft gebracht dan de voorgaande trainers de afgelopen 20 jaar.
Benieuwd met wie hij op de proppen komt. Scorende aanvallers genoeg, dus komt vast wel goed.